Çakmak Gazı için Değer mi?

Aksaray Mahallesinde dostların bir araya geleceği  iftara  davetliyim ve mekana en son ben gideceğim için içecek getirmem isteniyor.

Çakmak Gazı için Değer mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son 20 yıldan beri asitli ve renkli içeceklere mesafeli olduğum ve hangisinin Filistin’e destek amaçlı boykot listesinde olup olmadığını bilmediğim için yine aynı mahallede girdiğim bir markete işletme sahibinden yardım istiyorum.

Yerli ve milli olduğuna kanaat getirdiği bir ürünü verdi ama “hükümet kendisi dünyanın malını İsrail’e satıyor ama vatandaşa boykot edin diyor” diyerek şahsi tepkisini gösterdi.

Market sahibi doğru söylüyordu. Hükümet silah yapımında kullanılan çelik dahil çok sayıda ürünü İsrail’e satacak lakin vatandaşa boykot etmesi yönünde telkinde bulunacak.

 Halkın kendi üzerine düşeni yaptığını görüyoruz ama duyarlı çevrelerin tüm çağrılarına rağmen hükümetin hala alışveriş yapmaya devam ettiğini de üzülerek izliyoruz.

Bu konudaki şikâyetler ve özellikle muhalif siyasetçilerin söylemleri ve somut örnekleri artınca hem Milli Savunma Bakanlığı hem de  Ticaret Bakanlığı'ndan 'İsrail ile iş birliği ve silah ticareti' iddialarına yanıt gelmiş.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İsrail ile askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayisi iş birliği dahil hiçbir faaliyetlerinin bulunmadığını bildirdi.

Ticaret Bakanlığı da "İsrail ile silah ticareti yapıldığı"na ilişkin iddiaları yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yaptığını ve manipülasyon amaçlı yapılan bu haberlerin, gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Paylaşımda, TÜİK verileri ve açıklamalarına dayandırılan haberlerin içeriğine yönelik incelemeler yapıldığı belirtilerek şunlar kaydedilmiş:“36.⁠ ⁠fasıl, Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında 'Jel yakıt ve çakmak gazı', 93.⁠ ⁠fasılda ise Silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında 'yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri (zıpkın vb)' ihraç edildiği anlaşılmıştır. Böylece, Gümrük Tarife Cetveli'nin fasıl başlıklarında yer alan ifadeler manipüle edilerek kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yapmış olduğu bu haberler, manipülasyon amaçlı yapılmış olup gerçeği yansıtmamaktadır.”

Bakanlığın evlere şenlik açıklamasından anladığımız şu ki fasıl başlıklarında her ne kadar silah ve barut kelimeleri geçse de jel yakıt ve çakmak gazı ile yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları, balıkçılık malzemeleri (zıpkın vb) satılmış İsrail’e.

Diyelim ki bakanlığın açıklamaları doğru. Satılan çakmak gazı ve balıkçılık malzemelerinin ülkemize getireceği kazanç kaç kuruş Allah aşkına.

Her gün onlarca masum insan ve çocuk ölüyor ve biz üç kuruş para kazanacağız diye İsrail ile ticaret yapıyoruz.

İnsanlar vatanlarını ve namuslarını koruma adına her gün şehit oluyorlar bizim küçük çıkarlar peşine düşüp İsrail’e mal satmamız ve eleştiriler gelince de saçma sapan gerekçeler ortaya koymamızın insani, İslami ve ticari bir karşılığı var mı?

Bu kadar olumsuzluklara ve sonuçlarının sandığa yansıma ihtimali yüksek olmasına rağmen hala biri çıkıp “tüm ticari ilişkileri kestik” diyemeyecekse vah bize, vahlar bize…