Burs İçin Vakıf Kurulmalı

Fırat Üniversitesinde okuyan muhtaç öğrencilere burs verilmesi ile ilgili kampanya devam ederken, Gazetemiz Yazarı Bedrettin Keleştemur'dan önemli bir teklif geldi. Yıllardan beri ilimizle ilgili sosyal, kültürel, ekonomi ve eğitim gibi çalışmaların içinde olan ve katkı sunan Keleştemur, burs çalışmasının ilimiz yöneticileri ve hayırsever insanları tarafından kurulacak bir vakıf eliyle yapılması ve bu çalışmanın kurumsallaştırılması teklifinde bulundu.

Burs İçin Vakıf Kurulmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilere burs verilmesi ile ilgili başlatılan kampanya devam ederken, bu faaliyetin kurumsal anlamda ve sürekli yapılması amacıyla bir vakıf kurulması teklifi geldi.

Yıllardan beri başta Hazar Şiir Akşamları, Ekonomi Kurultayları, Kültür ve Turizm çalıştayı, eğitim faaliyetleri ile sosyal ve kültürel çalışmaların oluşması ve hayata geçirilmesinde  önemli katkıları olan ve ilimizle ilgili tüm hayırlı çalışmaların içerinden bulunan ayrıca da Gazetemiz köşe yazarı olan Bedrettin Keleştemur, son köşe yazısını Fırat Üniversitesinde öğrenim gören muhtaç ve mağdur öğrencilere burs verilmesinin kurumsal olarak ve bir vakıf eliyle yürütülmesi önerisinde bulundu.

İşte o yazı: 

Elazığ İlim ve Hizmet Vakfı

Bir kıvılcım, bir büyük gönül yangınına sebep olabilir mi?

İnancımız, “içinizde hayırda yarışan topluluklar bulunsun!”

İş Adamı, Halis Yıldız’ın bir çağrıları oldu;

“Fırat Üniversitesi’nde okuyan öğrencilere burs verelim!”

Bu çağrı, tarihinde; ‘İlim, hikmet, irfan merkezi olarak bilinen tarihi Harput Şehrinin manevi iklimine sahip erdemli insanları bağrından çıkaran…” Elâzığ Şehrineydi…

Bu çağrıya ilk desteği, “Elâzığ Kahveciler ve Kıraathaneler Odası Başkanı Ferhat Evsen’den…” geliyordu. 

Ferhat Evsen basın açıklamalarında şu ifadeleri kullanacaklardı;

 “Bugün Fırat Üniversitesi’nde eğitim öğretimine devam eden 45 bin tane öğrencimiz var. Bunlarla ilgili Rektörümüz Sayın Fahrettin Bey ile görüştük. 
İhtiyaç sahibi bin öğrenciye Elazığ’daki Sivil Toplum Kuruluşları, oda başkanları olarak bin öğrenciye bin TL burs kampanyası adı altında bir kampanya başlatmış bulunmaktayız. 

Biz de dahil oda olarak ilk ödemeyi yaptık ve bu konuda ilk günkü basın açıklamamızla birlikte destek olacak bütün sivil toplum kuruluşları oda başkanlarına şimdiden teşekkür ediyoruz.”

İsterim ki, bu yürekli,  ruhunda mayalanarak vicdan kokan, çağrılar bir büyük seferberliğe dönüşsün!

Şehrin bir büyük gaye, bir büyük hizmet ideali olarak yeşersin, toprağın derinliklerine kök salsın!

Bizim medeniyetimizin adı, “Vakıf Medeniyetidir!”

Vakıf nedir?

“Bir hizmetin gelecekte de yapılması, sürüp gitmesi için, belirli şartlarla ve resmi bir işlemle bırakılan gelir, para ya da mülk…”

Bizim gönlümüzden geçen nedir?

Elâzığ Şehrini, “İlim ve Hizmetin Şuurunda bir Vakıf Şehri…” yapalım.

Fırat Üniversitesi’nde, “45 bin öğrencimiz eğitim alıyor!”

Türkiye’nin dört bir yanından ve öyle ki, ‘gönül coğrafyamızdan da…’ İlim tahsili yapmak için gelen öğrencilerimiz…

Bu öğrencilerimiz, ‘bu şehrin erdemli ikliminde kaynaşıyorlar…’ birlikte, ‘aynı havayı solukluyorlar’ Bu şehrin, ‘suyuyla, toprağıyla yoğruluyorlar’

Geliniz, güzel şehrimizi soluklayan, “Elazığ İlim Hikmet Vakfını…” birlikte kuralım!

Valiliğimiz, Belediyemiz, Üniversitemiz ve şehrimizdeki, ‘Sivil Toplum Örgüleri…’

Bu vakıf, “Elazığ Şehrinin, rol model olabilecek vakfı…” olsun!

Bizim tarihimizde, kültürümüzde, hafızamızda yaşadığımız vakıf nedir?

Vakıf, “yorgunu dinlendiren misafirhane, yetimi barındıran yurt, yoksulu güldüren yuva…”

Vakıf, “Cahili öğreten okul, açı doyuran aşevi, hastayı tedavi eden hastanedir…”

Vakıf, “Mutluluğa, huzura götüren kapsamlı ve görkemli bir yoldur…”

Vakıflar, ‘hamiyetli bir şuuru geliştirir…’

O şuura günümüzde o kadar çok ihtiyacımız var ki?

Aklımızın, inancımızın, örfümüzün emrettiği, ‘infak kültürü…’ güçlü bir toplum dokusunu hazırlar.

Nisa Suresi 69 ayet bizleri o kadar etkiler ki, 

“Kim Allah’a ve Peygambere itaat ederse, işte onlar. Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve iyi kimselerle birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır.”

Enaniyetten tamamen uzak, sadece Allah rızasını kazanmak için, ‘vakıf insan ruhunu…’ oluşturmak gayesi ile bir araya gelen, ‘hamiyetli, ihlaslı, izzetli, ikramlı bir topluluk…’ neler yapmaz ki?

Bu şehrin katma değerinin büyümesinde de, ‘vakıf zihniyetinin rolü…’ büyük olacaktır.

Haydi, Elazığ diyelim… Güzel, kalıcı, istikrarlı hizmetler seni bekliyor. 

Selam ve Muhabbetle.

Burs İçin Vakıf Kurulmalı

KELEŞTEMUR: “ELAZIĞ İNSANINDA BU ERDEM VAR”

Önerisi ile ilgili görüşlerini aldığımız gazetemiz yazarı ve kültür insanı Bedrettin Keleştemur, Elazığlıların milli konularda olduğu gibi yardımlaşma konusunda da erdemli bir duruş sergilediğini dile getirerek şunları söyledi: “Öncelikle Halis Yıldız ve Oda Başkanımız Ferhat Evsen’e bu güzel duygu ve yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu güzel duyguların ben erdemli Elazığ insanında var olduğunu biliyorum. Bizler bu derelerin, akan suların birleşmesini ve nehir gibi akmasını arzu ediyoruz. Elazığ’da bu kültür var. İmece, ahilik bizim kültürümüzdür. Yine mazluma el atmak bizim kültürümüzde vardır. Bir de inancımız aksine el vermiyor zaten.”

“BU ŞUURU TEKRAR HAREKETE GEÇİRELİM”

 Geçmişte öğrencilere burs verilmesi ve destek olunması amacına yönelik çok sayıda güzel örneklerin olduğuna dikkat çeken Keleştemur; “Bu şuuru tekrar harekete geçirelim. Geçmişte biz bunları gördük ve yaşadık. Mesela birçok akademisyenin durumu olmayan öğrencilere burs verdiğini biliyorum. Birçok iş insanımızın burs verdiğini biliyorum ama biz bunları genelleştirelim ve şehir olarak kurumlaştıralım ve geleneksel hale getirelim, bir şehir kültürünü oluşturalım. Bu kültürün başında da Valimiz, Belediye Başkanımız, Rektörümüz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız bir ahenk içerisinde hareket edelim. Özellikle 45 bin öğrencimizi sahiplensin.

Fırat Üniversitesinde okuyan öğrencilerimizin yüzde 66’sı dışardan gelen öğrenciler. Sadece yaklaşık yüzde 30’u yerli öğrencilerimizden oluşuyor. Dışardan gelen öğrencilerimiz Elazığ’a apayrı bir katma değer sağlıyor. Fırat Üniversitesi’nin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesinde bu vakfın büyük bir önemi olacaktır diye düşünüyorum.”

“GEÇMİŞTE ÖRNEKLERİ VAR”

Geçmişte sadece İstanbul ve Ankara’da bulunan üniversitelerin olduğunu ifade eden Keleştemur, “Anadolu’ya üniversitelerimiz yayılmamıştı. O dönemler üniversiteye en fazla öğrenci gönderen il Elazığ şehriydi. O dönemlerde Elazığ’ın ileri gelenleri bir araya geldiler ve komiteler oluşturdular. İstanbul’da Elazığlılar Derneği’ni kurdular. Ben o derneğin yaşatılmasını isterdim. Ama şunu ifade edeyim 70’li yıllarda Elazığ insanı kendi insanına sahip çıkardı. İl dışında okuyan öğrencilerini sahiplenirdi. Bu konuyla ilgili vakıflar kuruldu, özel evler açıldı ve öğrencilerimizin yetiştirilmesine destek olundu.”

“YENİ BİR YOL AÇALIM”

 Geçmişte yapılan bu tür çalışmalarla önemli faydalar sağlandığına dikkate çeken Keleştemur, “Bunlar unutulmaz. Ben yeni bir yol açalım diyorum. Bu geçmişten gelen bir kültürdür. Öyle inanıyorum ki o arkadaşlarımız bir kıvılcım yaktılar. Bunu bir gönül yangınına dönüştürelim.”

Burs İçin Vakıf Kurulmalı

EVSEN: “BU GURUR ELAZIĞ’IN OLACAK”

Fırat Üniversitesinde öğrenim gören 1000 öğrenciye bin TL burs verilmesi kampanyasını başlatan Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen ise şunları söyledi:

“Oda olarak, dernek, oda ve sendika temsilcileri adına, ilimiz Fırat üniversitesi öğrencilerine, destek amacıyla 1000 STK bin TL adıyla destek kampanyası başlattık. Şu ana kadar 12 STK’mız destek oldu. Bunun artarak ve ülkemiz genelinde ses getirecek ve diğer illere örnek olacak bir kampanyaya dönüşeceğine inanıyoruz. Bu kampanya yardımına, tüm STK temsilcilerinden destek bekliyoruz. Başarı sizlerin gurur Elazığ’ın olacaktır. Maddi olarak, birebir tanıdığım çoğu STK temsilcileri, ilimizde yıllardır, ihtiyacı olan aile ve öğrencilere destek oldular. Burada amaç, yeri geldiğinde bu şehrin insanların, her daim makamdan güç olan, değil makamlara güç katan kişiler olduğunu, ülkemizde örnek olacak bir hareketi tamamlamaktadır.” dedi.

Burs İçin Vakıf Kurulmalı

YILDIZ: “BURSLARIN VAKIF ARACILIĞI İLE YAPILMASI İSABETLİ OLUR”

İlimizde öğrenim gören öğrencilere burs verilmesi kampanyasının anlamlı ve önemli olduğuna dikkat çeken hayırsever iş insanı Halis Yıldız da yazarımız Keleştemur’un vakıf kurulması teklifinin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

İlimizin yardım severlik konusunda mevcut durumdan daha ötelere giderek ve bunu kurumsal hale getirecek bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Yıldız, bir vakıf kurularak bunun güven içerisinde ve kurumsallaştırılarak önemli bir eksikliği gidereceğine dikkat çekti.

TEK AMACI ÖĞRENCİYE BURS OLAN VAKIF

Fırat Üniversitesinde öğrenim gören muhtaç öğrencilere burs verme amacıyla kurulacak vakfın tek amacı burs toplamak ve topladığı yardımları belirli kriterleri uygulayarak öğrencilere dağıtmak olmalı.

İlimizin saygın ve hayırsever iş insanın kurucu üyeliklerini yaptıkları, kurumların da desteklediği vakıf ile hem güven esaslı bir yardımlaşma sağlanacak hem de yapılan burs yardımları aracısız öğrenciye ulaştırılarak vatandaşın yaptığı bağışlar yerine ulaşmış olacak.