Bunaltan Sıcaklar Fırıncıları Zorluyor

Yaklaşık 31 yıldır fırıncılık yapan Habip Kaya, 15 yıldan beri kürek ustalığı yapıyor

Bunaltan Sıcaklar Fırıncıları Zorluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaklaşık 31 yıldır fırıncılık yapan Habip Kaya, 15 yıldan beri kürek ustalığı yapıyor. Sıcak hava koşullarının kendisini etkilemediğini, etkilese dahi farklı açılardan baktığını dile getiren Kaya, fırıncılığa nasıl başladığını ve ne gibi zorluklarının olduğunu şöyle anlattı: “ Fırıncılığa başlayalı 31 yıl oldu. Son 15 senedir kürek ustalığı yapıyorum. Emek parası için çok yerde gezdim en son memleketim Elazığ’a geldim Bu işi yıllardır yaptığım için, sıcak havalarda çalışmaya alışkınım. Kış aylarında çalışmak elbette daha kolay. Yazın imkânlarımız daha zor, sıcak bazen çok bunaltabiliyor. Zor şartlarda çalışmak emeğimizin karşılığını sağlıyor. İnsanlar ter dökmek için saunalara gidiyor, biz ise burada hijyenik olarak, doğal yoldan terimizi döküyoruz. Bunu sağlık açısından olumlu bir sonuç olarak görüyorum. Yazın serinlemek için fırınlarda klimada bulunduramıyoruz. Çünkü klima havayı kuruttuğundan ve soğuttuğundan hamurun üst tarafını kurutuyor.”

Fırına gelen müşterilerin, fırıncıların sıcak havaya karşı nasıl dayanıklı olduklarını merak ettiğini söyleyen Kaya;  “Gelen müşteri uzun süre fırında bekleyemez alışık olmadığı için. Fakat ben alışık olduğum için burada saatlerce çalışabilirim. Ben birçok yerde çalıştım, fakat çalışma saatleri uzun ve hava koşullarına bağlı olarak zorlaştığı için nerede emeğimizin karşılığını iyi bir şekilde alırsak orada çalışıyoruz. Bu işe bir komşumuz vesilesiyle başladım.” dedi.

Fırıncılık için en zorlu şartların, Ramazan ayında sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda olduğunu söyleyen Kaya, şunları ekledi: “Özellikle Ramazanın yaz aylarına denk gelmesiyle “Sıcak havalardan en çok Ramazan ayında etkileniyoruz. Ramazan ayının olumlu bir katkısı işe geç saatlerde başlamamız. Tabi sıcak havadan dolayı fırın içerisinde zorluklar yaşıyoruz; özellikle susuzluk. Yıllarını fırıncılığa vermiş biri, mesleğin koşullarına alışkın oluyor. Yeter ki emeğinin karşılığını alabilsin.”