Bulut: 'Kriterler Esnetilmezse Elazığlılar Mağdur Olacak'

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Elazığ'da da uygulanmaya başlayan Mücbir Sebep Hali 31 Temmuz 2023 Pazartesi günü sona ererken, resmi gazetede yayımlanan yeni kararla beş ilde süre uzatılırken Elazığ bu kapsama alınmamıştı.

Bulut: 'Kriterler  Esnetilmezse Elazığlılar Mağdur Olacak'

Mücbir Sebep Hali kapsamında  Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların aylık ödenmesi gereken taksitlerinin ise mücbir sebep halinin sona erdiği aydan başlayarak aylık taksitler halinde ödenebilmesi karara bağlanmıştı.

ÖDEMELER İÇİN SON GÜN 31 AĞUSTOS

Bu kapsamda 31 Ağustos 2023 Perşembe günü Elazığ’da ödemeler için verilen süre sona erecek.

TAKSİT İMKANI VAR ANCAK…

Yine Mücbir Sebep Hali kapsamında borçlara taksitlendirme imkanı tanındı. Bu karara göre ödemeler 12 ve 24 taksit şeklinde yapılabilecek ancak taksitlendirme imkanı için belirlenen kriterler vatandaşları memnun etmedi.

BULUT: "KRİTERLER ESNETİLMELİ"

Konuyla ilgili uzman isimden de önemli bir açıklama geldi. Mali Müşavir Fırat Bulut, taksit imkanı tanınmasının önemli bir destek olduğunu belirterek bu imkan için belirlenen kriterlerin ise muhakkak esnetilmesi gerektiğini ifade etti.

Mali Müşavir Bulut: “31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelenen vergi borçlarına, mükelleflerin bizzat vergi dairelerine başvurmaları veya muhasebecilerden form doldurmaları halinde taksitlendirme imkanı sağlanıyor. Ancak 50 bin TL üzerindeki vergi borçları için belirlenen kriterler gerçekten çok zorlayıcı. 50 bin TL üzerindeki borçlardan teminat isteniyor. Diyelim ki vatandaşın 100 bin TL borcu var, bu tutarın yüzde 15’ini peşin yatırmak zorunda. Bu tutarı yatırdıktan sonra kalan rakam 85 TL. 85 bin TL’nin 50 bin lirasını düşünce kalan 35 bin TL’nin de yarısı ya teminat mektubu olarak ya da teminat (araç, gayrimenkul vb.) olarak verilmek zorunda. Şu anda sistem bu. Kriterler muhakkak esnetilmeli. Aksi takdirde vatandaşlarımız ciddi bir mağduriyet yaşayacak” şeklinde konuştu.