Bulaşır Ama Öldürmez!

Bilim kurulu üyesi olması ve medyayı oldukça sık kullanması ile öne çıkan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi hemşerimiz Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, açıklamalarına bir yenisini daha eklemiş.

Bulaşır Ama Öldürmez!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. İlhan,  Sağlık Bakanlığı'nın rehberinde mutasyonla ilgili bir güncelleme yapıldığını ve mutasyonlu virüse sahip kişilerin yoğun bakımda farklı alanlarda yatırıldığını hatırlatarak şunları ifade etmiş:"Türkiye’de gördüğümüz mutasyon şu anlama geliyor; virüsün öldürücülüğü çok artmış değil; ama bulaştırıcılığı çok artmış. Hem bulaştırıcılığı çok artmış hem de yerinde karar dönemiyle yeni bir normalleşmeye doğru gidiyoruz. Dolaşım daha fazla artıyor, insanlar daha çok dışarıda bulunuyor. İkisi birbirini besleyici etki yapıyor. Hem dolaşımın hem mutasyonun artmasıyla beraber bulaştırıcılık artıyor. O yüzden bulaştırıcılığın da daha çok olduğunu düşünerek, herkesin daha dikkatli olması gerekiyor. Eskiden 5 dakika kapalı alanda bir arada olunca virüs bulaşırken, şimdi virüs yoğunluğundan ve bulaştırıcılığı nedeniyle 3 dakika bir arada bulununca da bulaşabiliyor.  Bu yüzden bir an bile maske takmaktan ya da temiz havayı ortama almaktan vatandaşlarımızın imtina etmemesi gerekiyor.”

Hocamızın  yaptığı açıklama; bulaş riskine dikkat çekme açısından oldukça önemli ve yerinde. Ancak bu önemli konuya dikkat çekerken ölüm riskinin azaldığı gibi bir cümle kurmak çok gereksiz hatta vatandaşı daha da rahatlığa iten bir açıklama niteliğine büründüğünü düşünüyoruz.

Hemşerimiz Prof.Dr. İlhan’ı bu önemli uyarısını yaparken bunun halkta özellikle bizim gibi en küçük bir açık kapı bularak buradan rahatlamaya çalışan bir düşünceye  sahip milletin bu zafiyetini hesap ederek  keşke ifade etmeseydi.

Bu açıklama bazı insanlar da “Öldürmeyecekse bulaşsın geçsin, biz de sıramızı savalım, nasılsa herkese bulaşacak” rahatlığı ve ardından vaka sayısı patlamasını getirebilir. 

Bilim adamlarının bazı bilimsel gerçekleri açıklarken bunun toplumdaki farklı algıları uyandırabileceği gibi bir gerçeği de göz ardı etmemesi gerektiğine inanıyor ve hemşerimiz  Prof.Dr. İlhan’a çalışmalarında başarılar diliyoruz.