Bu Arkın Yönü Elazığ Değil

Şehrin tüm siyasi parti, birçok STK'sı tarafından Maden ilçemizde bulunan zengin rezervlerin çıkarılması ve işletilmesi ile ilgili yapılan açıklamaların ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da konuştu ve önemli bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Bu Arkın Yönü Elazığ Değil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Maden İlçemiz’de Kısabekir Bölgesi olarak adlandırılan sahada MTA’nın yaklaşık 1 yıldır yaptığı sondajlarda bulunan altın, bakır, kobalt, kurşun, çinko ve demir madenleri rezervi Türkiye’deki en büyük rezervleri olduğunu dile getiren Erol, ihale şartnamesi ile ilgili de önemli bilgiler verdi.

Okuyalım: “Bu ihale yalnızca Elazığ Maden bölgesini kapsayan bir ihale değil, karayolu ile 228 km mesafede bulunan Adıyaman Çelikhan’daki sahayı da kapsayan bir ihale. İki maden sahası birleştiriliyor, tek ihale konusu yapılmış durumda. Teknik şartlara gelirsek, bu kısım çok önemli. İhalenin teminatı 2 milyar TL. İşin ilginç yanı ise ihaleyi alan firma ilgili izinleri alamazsa hem yatırdığı teminatı Hazine’ye irat kaydedilecek hem de aldığı ihale iptal edilecek. İdarenin istemediği bir firma ihaleyi alırsa ilgili izinleri alamama riski ile karşı karşıya, kendilerine yakın bir firma alırsa izinler de halledilecek.”

Böylesine ağır şart ve çok rahat engelleme keyfiyeti bulunan bir ihalenin kazananı baştan belli. Maden işletmeciliğinin  öyle sıradan bir işletmecilik olmadığını, güçlü sermaye ve büyük tecrübe istediğini biliyoruz. Ama hiç bir şirket bu işleri yapar şekilde doğmadı. İlimiz firmalarının böylesine önemli ve büyük  maden yataklarını çalıştırma düşüncesi ve bu konuda adım atması bile bir başarıdır, özgüvendir ve vizyoner bir bakıştır.

Sonuç nasıl cereyan eder, ihale hangi şirket ve oluşum lehine tecelli eder bilinmez ama gördüğümüz kadarıyla bu ihale, kurdun kuzuyu yeme stratejisi üzerine kurulmuş ve kurgulanmış bir ihale.

CHP Milletvekili Erol’un bu maden yataklarının kamu- özel sektör ortaklığı gerçekleştirilmesi düşüncesi ve teklifi,  hükümetin genel ekonomik ve yönetim anlayışına ters olduğu için pek de mümkün gözükmüyor. Kaldı ki kamunun işletmeci olarak girdiği yere siyaset, siyasetin  girdiği yere ise 200 personelin yeterli olduğu işletmeye 600 kişi işe almak fırsatçılığı girer ki  bu zaten baştan iflastır. Merhum Özal,  Maden ilçesindeki işletmeleri, Ferrokrom tesislerini neden özelleştirdi hepimiz biliyoruz. 

Umarız sonucu ve şampiyonu belli bu yarıştan ilimiz galip çıksın. Bu başarılırsa ve ihale Elazığ oluşumunda kalırsa biliniz ki ülkede bir şeyler değişmeye başlamıştır. Değilse de zaten her şey bildiğiniz gibi cereyan etmekte su arkları hep bilindik bahçelerin ağaçlarını büyütmekte ve bol meyve vermelerini sağlamakta…