Bu Alışverişte Kartınız Kapanabilir

Bankalar, Türkiye'de kredi kartı borçlarının geçen yıla göre yüzde 157 artarak 1,2 trilyon TL'ye yükselmesi üzerine yeni bir önlem alıyor. Kredi kartlarıyla döviz, altın ve kripto varlık alımı yapılması, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması gibi işlemlerde 'makul gerekçesi olmayan transferler' gerekçesiyle kartların kullanıma kapatılabileceği belirtildi.

Bu Alışverişte Kartınız Kapanabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bankalar, Türkiye'de kredi kartı borçlarının geçen yıla göre yüzde 157 artarak 1,2 trilyon TL'ye yükselmesi üzerine yeni bir önlem alıyor. Kredi kartlarıyla döviz, altın ve kripto varlık alımı yapılması, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması gibi işlemlerde "makul gerekçesi olmayan transferler" gerekçesiyle kartların kullanıma kapatılabileceği belirtildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, bireysel kredi kartı hacmi 19 Ocak 2024 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla %155 artarak 1 trilyon 172 milyar lira seviyesine ulaştı. Bu büyük artış, bankaların kredi kartı kullanımını sınırlama ihtiyacını ortaya koyuyor.

Bankaların yeni politikası, kredi kartı limit prosedürlerini zorlaştırmayı, yurtdışı harcamalarında taksit sınırlaması getirmeyi ve kredi kartı kullanım alanlarını kısıtlamayı içeriyor. Ayrıca, müşterilere gönderilen ekstrelerde, kredi kartlarıyla yapılan belirli işlemlerin kartın kapatılmasına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.

2024 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve 2024-2026 Orta Vadeli Programı'nda, kredi kartlarıyla yapılan harcamaların ve nakit çekimlerin taksitlendirme sürelerinin analizi ve gerektiğinde ilave tedbirler alınması öngörülüyor. Bankacılık kaynaklarına göre, kredi kartı faiz oranlarında düzenleme, taksit sınırlamaları veya harcama limitlerine sınırlama getirilmesi gibi yeni düzenlemeler gündeme gelebilir.