Bitmişse…

Deprem süresinde en çok yorulan, yıpranan, vatandaşın soru ve sorunlarına muhatap olan muhtarlarımız oldu.

Bitmişse…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu zor görevlerine rağmen kendilerini doğru bilgilendiren kamu kurumları ve yöneticiler de olmayınca tam anlamıyla arafta kaldılar ve vatandaşa ne söyleyeceklerini bilemez hale geldiler.

Bu süreçte en çok mağdur olan ve mahallesinin  neredeyse yarısı yeniden inşa edilen Abdullahpaşa Mahalle Muhtarı Yavuz Köse, basına verdiği mesajının bir cümlesini şöyle kurmak zorunda kalmış: 

“Abdullahpaşa 4. Etap Evleri bitmişse vatandaşlara teslim edilsin“

Bu cümlede geçen “bitmişse” kelimesi çok şey anlatıyor. Öncelikle muhtar, bu evlerin bitip bitmediğine dair kendisinin bir bilgiye sahip olmadığını, kendi girişimleri sonucu da bu sorunun cevabını alamadığını ve ciddi anlamda bir bilgi eksikliği ve kirliliği yaşandığını dile getiriyor.

“Ben bu mahallenin muhtarıyım ama konutların  bitip bitmediğini ben bile bilmiyorum, bana bile bilgi verilmiyor” diyerek, Hakimiyet Gazetesi olarak bir yıldan fazla bir süredir  dile getirdiğimiz yalın gerçeği bir kelime ile dile getiriyor.

Neden bu kadar sorumsuzluk ve yüzlerce insanın sorusuna muhatap olan muhtarlara karşı nedir bu ilgisizlik ve bilgi vermezlik?

Oysa muhtarlarımız, kamu kurumlarının açıklarını konuşmak yerine varsa bir yerde aksaklık ve gevşeklik, bunu kapatma, tolere etme ve yöneticilere zaman verme gibi yapıcı bir konumda ve ellerini taşın altına koyma durumunda bir örnek yönetim anlayışı sergiliyorlar.

Tüm bu paydaş kültürünü öne çıkaran yapıcı yönetim anlayışına karşı, kamu kurumlarının muhtarlarımıza karşı ilgisizliğini anlamak çok doğru değil. Bilinmelidir ki muhtarların bir sorusu aslında yüzlerce insanın sorusudur ve onlara en yakın yerel yönetici de muhtardır.

Bu gerçeği görmek ve gereğini buna göre yapmak her bürokratın ve ilgili yöneticilerin de işini kolaylaştıracaktır. Ama bu şehirde, bunu görecek yetenekte ve cesarette bir idareci var mı? İşte bu konuda ciddi tereddütlerimiz var.