Birileri Yıllarca Konuştu, Rektör Göktaş Çözdü

Fırat Üniversitesine ait Malatya yolu kesik köprü mevkiindeki arazi her dönem farklı projeler için gündeme geliyor ve bazı resmi kurumlar ile özel teşebbüslerin ilgi alanında bulunuyordu.

Birileri Yıllarca Konuştu, Rektör Göktaş Çözdü

1960’lı yıllarda Atatürk Üniversitesi adıyla Elazığ’da bir üniversite kurulması amacıyla milli emlak tarafından tahsis edilen arazi, bu üniversitenin Erzurum’a kurulması sebebiyle zamanında Fırat Üniversitesi’ne tahsis edilmiş, yıllar geçmesine ve onlarca rektör gelip geçmesine rağmen bu alanda herhangi bir işlem yapılmamış, yasal olarak tahsis edilen alanda 50 yıl herhangi bir işlem yapılmadığı gerekçesi ile arazinin Atatürk Üniversitesi’ne geçme riski ve ihtimali üzerine bu alanda İletişim Fakültesi kurulmuştu.

Bu adıma rağmen zaman zaman ilin valileri başta olmak üzere  resmi ve özel kurumlar, bu arazi üzerinde ticari ya da sosyal projeleri hayata geçirmek istemiş hatta  yabancı yatırımcılara satışı gündeme gelmişti.

Tüm bu yaşananları ve bundan sonra oluşacak risklerin son bulması için bu arazinin Fırat Üniversitesine tahsisinin bozulup, mülkiyetinin ve tapusunun üniversiteye verilmesi gerekiyordu.

Yılların ihmali sonunda giderildi ve arsa mülkiyeti Fırat Üniversitesine ait olan Elazığ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün mevcut binasının bulunduğu 13.700 m2 alan ile mülkiyeti Milli Emlak’ta olan Malatya Yolu Üzerinde Kesikköprü Mevkiinde bulunan ve “Harput Yerleşkesi” sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 750.000 m2 alanın takası gerçekleşti.

Bu adımdan sonra her iki kurum da misafir oldukları alanların sahibi oldular ve derin bir nefes aldılar.

Bu aşamadan sonra artık hem Fırat Üniversitesi hem de Çevre İl Müdürlüğü kendi alanlarında istedikleri tasarrufu yapacak, yeni binalar, yeni tesisler ve belki yeni üniversiteler kurma noktasında daha rahat adım atabilecekler.

Demek ki sorunun varlığını ve görmek, bilmek yetmiyor. Çözüm için ne kadar adım attığınız, ne kadar çözümcü ve girişken olduğunuz önemli.

60 yıllık sorunu çözen ve Fırat Üniversitesinin önünü açan Rektör Prof.Dr. Fahrettin Göktaş’a bu cesur ve kararlı adımından dolayı teşekkür ediyoruz.