Bir Yıllık Cefa Bir Ömür Sefayı Getirecek

Rehber Öğretmen Kurtuluş Çakıcı, bu yıl üniversiteye hazırlanan üniversite öğrencilerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Bir Yıllık Cefa Bir Ömür Sefayı Getirecek

Elazığ’da 25 yıldır özel okul, dershane ve kurs merkezlerinde rehber öğretmenlik yapan eğitimci Kurtuluş Çakıcı bu yıl TYT ve AYT’ye hazırlanan öğrencilere başarının anahtarını getirecek maddeleri sıraladı. Çakıcı, sınava hazırlanan öğrenciler eğer bir yıl hayatlarında kısıtlama yaparlarsa iyi bir üniversite kazandıklarında bunun bir ömür sefasını sürebileceklerini söyledi.

Bu yıl TYT ve AYT’ye hazırlanan öğrenciler ve mezun öğrenciler için bir yol haritası çizmek, bu uzun yolda nelerle karşılaşacaklarını sıralayan ve öğrencilere seslenen Çakıcı “ Henüz yolun başında sayılırsınız. Öncelikle TYT ve AYT’nin nasıl bir sınav olduğunu, bu sınavların bizden neler istediğini iyi anlamalıyız. İstediğimiz alana göre hazırlanmalıyız. TYT bizden şunları istiyor, a) Yorum b) Zaman c) dikkat-konsantrasyon (düşünce-duygu kontrolü AYT ise bilgi istiyor. Bilirsen yaparsın, bilmezsen yapamazsın.

BAŞARI İÇİN GEREKLİ ADIMLAR

Amaç belirlemek: Çalışmaya başlamadan önce yapılması gereken en önemli şey amaç belirlemektir. Amaç olmadan çalışmak kişinin çalışma istek ve azmini bir süre sonra tüketir. Başarıyı olumsuz etkiler. Amaçsız emek olmaz.

Hedefi Belirleme: Günlük haftalık aylık yıllık hedefler belirlenmelidir.

Kendini Tanıma: Kendi davranışlarımız alışkanlıklarımızı iyi bilmeliyiz. Güçlü ve zayıf yanları iyi tespit etmeliyiz. Zayıf yönlerimizi gidermeliyiz, güçlü yönlerimizi daha da güçlendirmeliyiz. Çalışma plan ve programlarımızı o yönlerimize göre ayarlamalıyız.

BAŞARININ ANAHTARI:   MOTİVASYON

Ders çalışmayı bir zorunluluk değil, ihtiyaç -sevgi haline getirmeliyiz. Motivasyonumuzu korumak için sabırlı olmalıyız. Bir konuyu çalıştıktan sonra o konu ile ilgili tüm soruları çözemeyebiliriz. 3-5 soru çözemeyince moral-motivasyonumuz bozulmamalıdır. Derse ya da konu ya karşı olumsuz tavır geliştirmemeliyiz. Başarılı olmadığımız zaman hemen çözüm üretmeliyiz.

Konsantrasyon dikkat odaklı çalışmalıyız. Aynı anda tek şeye odaklanmalıyız. Aynı anda zihnimizde birçok şey düşünürsek bu bizim algılamamızı, anlamamızı engeller. Okuduğumuz ya da dinlediğimiz bir şeyi anlayamayız ya da yanlış anlarız. Aynı zamanda bu, zaman kaybı demektir ve başarımızı olumsuz etkiler.

Bir Yıllık Cefa Bir Ömür Sefayı Getirecek

 BOL SORU ÇÖZMEK

Çalışma stratejisi olarak her ders için farklı bir program izlenmelidir. Öncelikle bir konu tam anlamıyla çalışılmalıdır. Bilgiyi tam olarak öğrendikten sonra bol soru çözerek işlem hızımızı artırmalıyız. Araç kullanmaya yeni başlayan biri yaptığı her hatayı zamanında düzeltirse, doğru sürme tekniklerini geliştirirse o kadar profesyonel bir sürücü olacaktır. Bol soru çözmek de böyle bir şeydir.

Kaynak Alma: Her öğrencinin her dersle ilgili farklı seviyeleri vardır. Bundan dolayıdır ki kaynak kitaplarda da farklı seviyeler  vardır.  (kolay-orta- zor- çok zor). Seviyesine dikkat edilmeden rastgele bir kitap alınmamalıdır.  Seviyemizin üstünde farklı bir kaynaktan çalışmak ya da soru çözmek moral motivasyonumuzun bozulmasına sebep olur. Kaynak kolay olursa zaman kaybettirir  ve boş bir güven  oluşturur. Kitap almadan ya da elimizde önceden olan kaynakları kullanmadan önce ders öğretmenlerimize danışmalıyız.

TYT VE AYT KONULARINI NE ZAMAN BİTİRMELİYİZ ?

Dönem başından itibaren TYT ve AYT konuları birlikte çalışılmalıdır. Çalışma programları haftalık olarak ayarlanmalıdır. Belli zaman aralığında TYT ve AYT ağırlıklı  çalışma uygulanmalıdır. TYT konularına öncelik verilmeli, sonra AYT konularına ağırlık verilmelidir. Daha sonra TYT konuları ile ilgili düzey soru bankası bitirilmeliTYT  denemeleri çözülmelidir.

Ders çalışırken  hiçbir bahane ile çalışmalar ertelenmemelidir. Ertelemeler ders çalışmayı bırakma noktasına götürür. Bundan dolayıdır ki çalışmalarda yapacaklarımın ‘hemen şimdi’ kuralına göre planlamalıyız. Eğer hemen şimdi yapmazsak bahane- erteleme-vazgeçmeye götürür. Bu şekilde davranmamız başarısızlığa sebep olur.

DENEMELERDE SONUÇ ODAKLI DEĞİL SÜREÇ ODAKLI DÜŞÜNMELİ

Deneme sınavlarına girerken sonuç odaklı değil, süreç odaklı düşünmeliyiz. Sınavlarda sadece soruları okuyup anlamaya çalışmalıyız. Beklenti oluşturarak sınavlara girmek kaygıyı arttırır.  Kaygı artarsa dikkat- konsantrasyon bozulur, algılama anlama gerçekleşmez. Sonuç olarak dikkatsizlik işlem hatalarına neden olacaktır.

 Ders denemelerine ve tam denemelere tüm derslerin tüm konuları bittikten sonra geçilmelidir. Konular bitmeden denemelere erken geçilmemelidir. Türkçe Paragraf konusuyla ilgili her gün bir test çözülmelidir. Biyoloji-Tarih Coğrafya gibi derslerde mutlaka özet çıkarılarak çalışılmalıdır. Özetten belli aralıklarla tekrar yapılmalıdır. Biyoloji, ayrıntılı anlatım yapan kaynaklardan çalışılmalıdır.

BİR YILLIK CEFA MI, BİR ÖMÜR SEFA MI? KARAR SİZİN

Bu yılı hayatınızın olağanüstü dönemi olarak görün. Bu dönemde yapmak istediğiniz birçok şeyi kısıtlayabiliriz. Fakat bu sadece bir dönem için geçerli. Sonra tüm hak ve özgürlüklerinize kavuşacaksınız Bir yıl mı? Bir ömür mü? Cefa mi? Sefa mı? Seçim sizin. Gelecek sizin elinizdedir. Gelecek bugünlerden şekillenecektir.

SON OLARAK  AİLELERE

Değerli velilerimiz öğrencilerimize güvenip inanmalısınız.  Çocuğunuzu hiçbir şekilde başka bir öğrenci, akraba ya da komşu çocuğu ile karşılaştırmayın. Çocuklarınızın emek ve çabalarını çalışmalarını takdir etmelisiniz. Tüm öğrencilerimize başarılar dilerim. Her şey istedikleri gibi olsun.