Belirsizlik Sürüyor…

24 Ocak 2020 Elazığ depreminin üzerinden yaklaşık 22 ay geçmesine rağmen konteyner kentlerde yaşamlarını sürdüren vatandaşların akıbeti belli değil. Hak sahiplerine evleri çoğunlukla teslim edilmesine karşın, konteyner kentlerin durumu merak konusu oldu.

Belirsizlik Sürüyor…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 Elazığ depreminin üzerinden yaklaşık 22 ay geçmesine rağmen konteyner kentlerde yaşamlarını sürdüren vatandaşların akıbeti belli değil.  

BİR KIŞ DAHA MI KONTEYNER? 
Son günlerde TOKİ tarafından yapılan konutların kura çekimlerine hız verilse de bütün konutlar bitmediği için konteyner kentte yaşayan vatandaşlar, bir kışı daha konteyner kentte geçirecekler. Durum böyle olunca konteyner kentte yaşamın faturası sadece buralarda yaşayanlara değil, devletimize de ağır bir şekilde çıkmaya başladı. 

22 AY VE HALEN SORUN…
24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen Elazığ depreminin ardından devlet ve millet el ele vererek depremin yaraları ı el birliği ile  sarıldı.  Devletin en kısa zaman içinde depremzede vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun çaba gösterdiği ve kısa sürede birçok önemli sorunun çözüldüğü görüldü. Ancak depremin üzerinden yaklaşık 22 ay geçmesine rağmen henüz konteyner kentler boşaltılmadı.  

BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR 
Elazığ’ın belirli bölgelerinde kurulan konteyner kentler, depremzede vatandaşların barınmasına olanak sağlarken, belirsizlik ise halen devam ediyor. Konteyner kentte yaşayan vatandaşların ne zaman konteyner kentleri boşaltacağı ve akıbetlerinin ne olacağı konusu halen çözülmedi. Durum böyle olunca bir kış daha konteyner kentlerde yaşanılacak olması hem burada yaşayanlara hem de devlete maliyeti ağır olacak. 

VATANDAŞLARIN DURUMU NE OLACAK? 
Son günlerde TOKİ’nin tamamladığı deprem konutlarının kura çekimine bir hayli hız verildi ve yaklaşık 13 bin civarında konutun kura çekimi yapıldı. Birçok vatandaşlar yeni evlerine taşınırken, birçok kiracı ve ağır hasarlı bina sahipleri konteyner kentlerde yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un koordinesinde 24 bin 83 konutun inşa edilmesi için çalışma başlatılmıştı. 24 bin 83 yapının henüz tamamı kura aşamasına gelmediği için birçok vatandaş evlerine yerleşemedi ya da hak sahibi olduğu için kura sonuçlarını bekliyor. Bundan dolayı da konteyner kentte yaşayanlar bir kış daha konteyner kentte yaşamak zorunda kaldı. 

ANA SEBEP;  KİRALARIN YÜKSEKLİĞİ
Yaşanan depremin ardından Elazığ’da yükselen kira fiyatları nedeniyle özellikle maddi imkânları olmayan vatandaşlar,  konteyner kentte yaşamaya devam etti. Kirada yaşayan ve depremden sonra artan kira fiyatlarını karşılayamayacak güçteki bazı vatandaşlar da konteyner kentte zor şartlarda hayat mücadelesi veriyor.  Ayrıca birçok TOKİ konutu tamamlanmasına rağmen ilimizde henüz kiralarında istenilen düzeyde düşmemesi de ana sebepler olarak gösteriliyor.

SOSYAL KONUTLAR UNUTULDU MU?
Deprem öncesi dar gelirliler için yapılıp kurası dahi çekilen konutların deprem sonrası hak sahiplerine verilmesi uygulamasının o gün için isabetli bir adım olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, deprem sonrası sosyal konutların unutulduğunu ve bu konuda yeni bir çalışma olup olmadığı merak ediliyor. 

KİRACILARA ÖNCELİK VERİLEBİLİR
Konteyner kentte yaşayan ve kiracı oldukları için hak sahibi olamayanlar için, yapılacak yeni sosyal konutlar ya da deprem için yapılan konutlardan artanlar için kiracılara öncelik verilmesinin sorunun çözümüne katkı sunacağını ifade eden vatandaşlar, yetkililerin bu konuda çalışma yapmaları gerektiğini belirtiyorlar.

FATURA DEVLETE ÇIKIYOR 
Sayıları çok az da olsa elektrik ve suyun ücretsiz olması yanında kamu ve STK’ların verdiği sosyal yardımlar sebebiyle bazı hak sahiplerinin kurada evi çıkmasına rağmen konteyner kentte yaşamaya devam etmesi de sorunu büyütüyor.

Bazı kişilerin de doğalgaz, elektrik ve diğer masraflardan kaçınmak ve daha ucuza bir hayat sürmek amacıyla konteyner kentte yaşamaya devam ettikleri de iddia ediliyor. Bu nedenle konteyner kentteki yaşamın ağır faturası şehre ve devlete çıkmaya devam ediyor.

ŞEHRE YAKIŞMIYOR
Şehrimizin üç noktasında hizmet veren konteyner kentlerde devletin her alanda hizmeti ve aldığı önlemler ile güzel bir yaşam sürdürmelerine rağmen, özellikle bazı Suriyeli  ve il dışından gelen insanların karıştığı asayiş ve istenmeyen olaylarla konteyner kentlerin imajının da zedelendiğini ifade eden vatandaşlar, bu olaylara karışanların anında uzaklaştırılması gerektiğini dile getirdiler.