Beklenen Açıklama Alan'dan Geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonunda ifade ettiği 'Deprem bölgesinde 1 Mart itibariyle 10 ilimizde ki buna Elazığ'ı ilave edeceğim şartları uygun okullarımızda eğitim, öğretime başlama imkânını veriyoruz' açıklaması ilimizin afet bölgesi kapsamına girip girmediği konusunda kafa karışıklığına yol açmıştı. Ak Partili Milletvekilleri konu ile ilgili net açıklama yapmazken konuyla ilgili kafa karışıklığını ETSO Başkanı İdris Alan giderdi. Başkan Alan, Elazığ'ın afet bölgesi ilan edildiğini duyurdu. 

Beklenen Açıklama Alan'dan Geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/24 Ocak 2020 ve 27 Aralık 2020 tarihlerinde iki büyük deprem yaşayan ve yaralarını tam anlamıyla saramadan 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 büyük depremle sarsılan Elazığ’da “Afet Bölgesi” tartışmaları yeniden alevlendi.

6 Şubat tarihinde Türkiye depremlerle sarsıldı. İlk olarak merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 olan şiddetli bir deprem meydana geldi. Bu büyük depremin ardından tarihte eşi benzeri görülmemiş bir doğa olayı daha gerçekleşti ve ilk depremden tam 9 saat sonra saat 13.24'te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 şiddetinde bir depremle daha sarsıldık. 2 depremin gerçekleştiği 9 saat aralığında şiddeti 6’dan büyük olan birçok deprem daha yaşandı. Bu depremler asrın felaketi olarak nitelendirildi.

Beklenen Açıklama Alan'dan Geldi

11 İLDE YIKIM 

Depremler nedeniyle başta Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır olmak üzere 11 ilde binlerce bina çökerken on binlerce vatandaş enkaz altında kaldı. Son verilere göre şu ana kadar 35 bin vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralı sayısı ise 105 bini aşmış durumda. 

ELAZIĞ’DA AĞIR HASARLI YAPI SAYISI ARTIYOR

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Elazığ’daki büyük etkisi ise sonradan ortaya çıktı. Depremin ilk gününde yalnızca bir binanın çöktüğü Elazığ’da en kaz altına kalan 1’i polis toplam iki vatandaşımız hayatını kaybetmişti. İlk anda yıkımın olmadığı Elazığ’da daha sonradan birçok riskli bina nedeniyle bazı cadde ve sokaklar trafiğe kapandı. Şu ana kadar yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde de ağır hasarlı bina sayısı 600’e yaklaşırken acil yıkılması gereken bağımsız birim sayısı ise 3 bin 675’e yükseldi. Uzmanlar bu sayının daha da artabileceğini belirtiyor.

METİN BULUT DEVREYE GİRDİ

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Elazığ’daki Afet Bölgesi tartışmaları da yeniden alevlendi. Depremden etkilenen 10 ilin Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak belirlenmesi ve Elazığ’ın bu kapsamda anılmaması kamuoyunda tepkiye neden oldu. Konuyla ilgili depremin ilk günlerinde açıklamalarda bulunan Ak Parti MKYK Üyesi, Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ’dan afet bölgesi olarak ilan edileceğini söylemişti.

Bu açıklamanın ardından da gözler dün gerçekleştirilen kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açıklamalara çevrilmişti.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASINDA AFET BÖLGESİ GEÇMEDİ AMA

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili net bir cümle kurmadı. Erdoğan’ın okulların açılış tarihini kastederek ‘Elazığ’ı da buna ilave ediyorum’ cümlesinin ardından bu ilk anda “afet bölgesi” olarak anlaşılsa da daha sonradan bu konuda net bir sonuç alınamadı. Gözler daha sonra gelecek resmi açıklamaya çevrildi.

Beklenen Açıklama Alan'dan Geldi

MİLLETVEKİLİ SERMİN BALIK DA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TALEBİ İLETTİ

Hakimiyet Gazetesi’nin edindiği bilgiye göre Hatay Koordinatörü olarak görevlendirilen Ak Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, depremin 3. günü (8 Şubat 2023) Hatay’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi ve burada Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmesi talebini bizzat Cumhurbaşkanına iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talebe sıcak baktığı ve önümüzdeki günlerde bu adımın atılacağını söylediği de edindiğimiz bilgiler arasında.

FUAT OKTAY’DAN OLUMLU YANIT

Edindiğimiz diğer bir bilgiye göre Ak Partili 3 Elazığ Milletvekili AFAD merkez binasında konunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a da iletti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, bu talebe olumlu yanıt verdi ve ilerleyen günlerde gerekenin yapılacağını söyledi. 

GÜRSEL EROL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

Konuyla ilgili ilk nitelikli görüşme CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'dan geldi. Erol, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü ve bu talebi kendisine ilettiğini açıkladı. 

"TALEBİMİZİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A İLETTİM"

Konuyla ilgili nitelikli bir görüşmede CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’dan geldi. Milletvekili Erol, afet bölgesi talebini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede kendisine iletti. 

Erol yaptığı görüşmeyi sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu: "Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde Elazığ’ın “afet bölgesi” ilan edilmesine dair talebimizi telefon görüşmesi ile Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Elazığ halkı adına Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ederim." Erol’un ilettiği bu talebe Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olumlu yanıt verdiği de edindiğimiz diğer bilgiler arasında.

Beklenen Açıklama Alan'dan Geldi

BEKLENEN AÇIKLAMA İDRİS ALAN’DAN GELDİ

Tüm bu olumlu görüşmelerin yanında Elazığ beklediği resmi açıklamaya bir türlü ulaşamamıştı. Bu durum kafa karışıklığını daha çok artırırken beklenen açıklama konunun muhatabı Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan’dan geldi. Alan yaptığı açıklamayla Elazığ’ın Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi İlan edildiğini duyurdu.

“SÜREÇ LEHİMİZE SONUÇLANDI”

Başkan Alan, açıklamasında: "Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından ilk günden beri üyelerimizi ve hemşehrilerimiz adına mücadelesini sürdürdüğümüz husus nihayet lehimize sonuçlandı. Elazığ “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere; ilimiz için son derece kritik olan bu kararın alınmasında taleplerimize olumlu yaklaşan ilimiz milletvekillerine ve TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.
Beklenen Açıklama Alan'dan Geldi