'Bayramımız'

Son zamanlarda kimlerden ve nasıl neşet etti bilinmez ama bayram kutlama mesaj ve görsellerinde  'bayramımız kutlu olsun' gibi bir ibare zuhur etti.

'Bayramımız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Selam verme gibi herhangi bir kişiye yönelik bir dilek, temenni ve kutlamada, karşıdaki kişi ve topluluktur mesajın hedefi. Ona değer vermek ve onu kutlamaktır aslolan.
Biz, bir kimseyi sormak için kendinizi de içine katarak  “nasılız” demeyip “nasılsınız” diyorsak, muhatabımız olan kişi ve toplulukları muhatap alıp  “bayramınız” demek durumundayız.

“Bayramınız” kelimesine çok zorlamak bir anlam yükleyerek, “ben bayram sizin bayramınızı tanımıyorum ve kutlamıyorum, benim değil ama sizin ‘bayramınız’ kutlu olsun” diye ötekileştirici ve ayrıştırıcı bir anlam yükleyip, ‘bayramımız’ kelimesini tercih etmek, hem iletişimin kurallarını, hem eskilerin muaşeret dedikleri kuralları hem de Türkçenin inceliklerinden uzak kalmak ve bilmemektir.

Elbette bayram hepimizin bayramı. Bunu “bayramımız” kelimesiyle vurgulamaya çalışmak, muhatabına özel bir mesaj vermeyip “ben de sizdenim” kompleksine girmektir ki buna hiç de gerek yok.

Uzun bir aradan sonra ilk kez kucaklaşacağımız bu bayramın tüm hemşerilerimize sağlık ve huzur getirmesini diliyor bu duygularla “bayramınız kutlu olsun” diyoruz.