Bayram'da Hem Ruhunuzu Hem De Bedeninizi Doğru Besleyin

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler nedeniyle kişi, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine giriyor. Peki uzmanlar bu konuda hangi konularda uyarıyor. 

Bayram'da Hem Ruhunuzu Hem De Bedeninizi Doğru Besleyin

Bariatrik Cerrahi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Güner, “Ramazan ayında uzun süren açlıktan sonra metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak kilo alma işlemi biraz daha hızlı gerçekleşebiliyor” dedi. 

“RAMAZAN BAYRAMI’NDA ZİYARET EDİLECEK YERLERE YÜRÜYEREK GİDİLMESİNİ ÖNERİRİM”
Elazığ Medikal Hospital Hastanesi’nde görev yapan Bariatrik Cerrahi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Güner; “Bayram sürecini dengeleme süreci olarak değerlendirmek şansımız çok yüksek. Ramazan Bayramı’nda 2-3 gün içerisinde ne kadar kilo alırım diyenler olacaktır. Ancak yemeklerin fazla çeşitli olması, porsiyon kontrolünün fazla olması aynı zamanda şeker ve şekerli ürünlerin tüketiminin fazla olmasından kaynaklı 2-3 günün sonunda vatandaşlarımız tartıda şok değişimler yaşayabilir. Ramazan Bayramı’nda ziyaret edilecek yerlere yürüyerek gidilmesini ve asansör yerine merdivenleri kullanmalarını öneriyorum” ifadelerine yer verdi.

Bayram'da Hem Ruhunuzu Hem De Bedeninizi Doğru Besleyin

BAYRAM SOFRALARINDA BİR TABAK OLUŞTURUP PORSİYON KONTROLÜ SAĞLAMAK ÖNEMLİ
Beslenme uzmanı Güner; “Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorum diyenlerde varsa porsiyonu yarı miktarında tüketmelerini öneririm. Tatlı tüketiminin ardından mutlaka sebze yemeği tüketilmesini öneririm. Özellikle bayram sofralarında bir tabak oluşturup porsiyon kontrolü sağlayarak ne yediğimizi görerek yemek tüketmemiz bizim daha güzel ayarlamamızda yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.

Bayram'da Hem Ruhunuzu Hem De Bedeninizi Doğru Besleyin

“MUTLAKA ARA ÖĞÜN YAPMALIYIZ”
 Güner; “Tansiyon, şeker, kalp ve böbrek hastalarımız beslenme konusunda bayram boyunca çok daha fazla dikkat etmeliler. Çocuk bayramı olarak bilinen Ramazan Bayramı’nda çocuklarımızın tatlı şeker tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini öneriyorum.  Diyet kişiye özel bir durumdur ve beslenme tarzına ve yaşam şekline göre değişebilir. Ben genelde 3 ana 3 ara öğün yapılmasını istiyorum. Gün içerisinde kan şekerimizin anlık düşüş ve yükselişlere neden olmaması için mutlaka ara öğün yapmalıyız.  Normal bir birey kilosunu 30 ile çarparak günlük içmesi gereken su miktarını hesaplayabilir. Ortalama 2-2.30 litre  arasında bir bireyin  su tüketmesini öneriyorum” dedi.

Bayram'da Hem Ruhunuzu Hem De Bedeninizi Doğru Besleyin