Başkan Toraman: 'Büyük Bir Adaletsizlik Var'

Elazığ Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şevket Toraman, son zamanlarda benzin ve motorine yapılan zamlar, esnafın bu durumdan nasıl etkilendiği ve esnafın sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Toraman: 'Büyük Bir Adaletsizlik Var'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şoförler Odası Başkanı Şevket Toraman, akaryakıta gelen zamlar nedeniyle esnafın fiyat yükseltmek zorunda kaldığına ancak buna rağmen her geçen artan giderler nedeniyle daha az para kazandığına dikkat çekti. Toraman aynı zamanda esnafların ÖTV ve KDV indirimi beklediğini söyledi. Esnafın BAĞ-KUR problemine de değinen Toraman, 7 bin 200 sorunun çözümüyle esnafın rahat bir nefes alacağını bu adaletsizliğin bir an önce çözülmesini beklediklerini söyledi.

“ESNAF BU ZAMLARA MECBUR BIRAKILIYOR”

Başkan Toraman, ‘’Benzin ve motorine gelen zamlardan dolayı taksimetre fiyat güncellemesini, servislerin fiyat güncellemelerini uygulamaya geçeli birkaç gün oldu. Açılışı 30 TL yaptık. Kilometre bazında 26 TL yaptık. Ticari taksilerin indi bindi ücreti 90 TL olarak uygulandı. Önceden iki veya üç yılda bir taksimetre fiyat güncellemesi yapardık. 2023’ten bugüne 3 defa zam yapıldı. Taksicinin şu an bu güncellemelere yapılan gider parası iki bine yakın bir parası gidiyor. Benzine ve motorine gelen zamlar şoför esnafının da fiyatları artırmasına neden oluyor. Bu durum sistemden kaynaklanan bir durum. Şu an bir çay ocağına veya bir kafeye gittiğin zaman bir çay 10 TL veya bir kahve 30 TL oldu. Bu esnafın suçu değil esnaf mecbur bırakılıyor bu fiyatlara.’’ İfadelerini kullandı.

ZAMLAR OLDUKÇA ESNAFIN KAZANCI DÜŞÜYOR

Şoförler Odası Başkanı Şevket Toraman, ‘’Oda aidatlarımız 1270 TL’den 2010 TL’ye yükseldi. Fiyat artarken esnafın kazancı da düşüyor. Sanayiye gittiğinde bir aracın bakımı 8 bin 500 veya 10 bin arası bir gider oluyor. Esnaf masraflarını çıkardıktan sonra kalan paranın 700 TL olması lazım ki parasını BAĞ-KUR’dan yatırsın. KASKO ve SSK’yı da saymıyoruz. Biz bu düzenlemeyi yaptık ama bunun faydası bize olmadı. Sadece bir ay bize biraz ilaç gibi gelecek. Her ay her hafta zam geliyor. Yakıta gelen zam nakliyeyi engelliyor. Kargo fiyatlarını engelliyor. Örnek verecek olursam 3 tane taksimetre siparişi verdim. Kargoya verdiğim fiyat 410 TL. Şu an üstünden bir hafta on gün geçmemesine rağmen kargo fiyatları 588 TL oldu.’’ şeklinde konuştu.

“ÖTV VE KDV İNDİRİMİ BEKLİYORUZ” 

Şoförler Odası Başkanı Şevket Toraman, son olarak: Belediyeyle fiyat tarifemiz, yol çalışmaları, araçlarımızın belli işgaliye ücretleri gibi konularda görüşüyoruz. Bu sebepten bizi ayakta tutacak bize destek olacak olan belediyemizdir. Bu güne kadar Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları elinden gelen desteği sağlamıştır. Genel olarak esnafımızın en büyük beklentisi  ÖTV ve KDV ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız 14 Mayıs seçimlerinden önce bunları gündeme getirdi. Şu an torba yasada var deniliyor. En büyük beklentimiz ÖTV ve KDV indiriminin olması. Bir diğer beklentimiz 7 bin 200 ile ilgili burada bir adaletsizlik oldu. Bu düzenleme ile ilgili düzeltme yapılırsa en azından vatandaş BAĞ-KUR primini ödemesinden kurtulur. Esnaf için bu büyük bir destek. ‘’dedi.