Başkan Şerifoğullar'ndan İmar Planı Açıklaması

Elazığ Belediye Meclisi, Mart ayı oturumlarında konuşan Başkan Şerifoğulları, Elazığ'da kat sayılarının düşürüldüğünü açıkladı.

Başkan Şerifoğullar'ndan İmar Planı Açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Belediye Meclisi, Mart ayı oturumlarına birinci birleşim ile başladı. Oturumların birinci birleşiminde gündem maddeleri görüşülmeden önce Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları açıklamalarda bulundu.

Başkan Şerifoğulları’nın açıklamalarından satır başları:

“6 Şubat’ta ülke olarak yüz yılın felaketiyle karşı karşıya kaldık. Yaşanan depremde şükrediyoruz ki ciddi bir can kaybına yol açan bir durumla karşılaşmadık. İkinci deprem sonrası 2 vatandaşımızı kaybettik. Bu büyük felaketin sonrası valimizle görüşüp yarım saat içerisinde kriz merkezine ulaştık ve çalışmalara başladık. Şehrimizde yıkım olmadığı için hızla Malatya’ya yol aldık. Ekiplerimizi oraya gönderdik. Edindiğimiz tecrübeleri yardım ve destek konusunda hızla sahaya yansıttık. İtfaiye ekibimiz 18 uzman arama kurtarma personelinden oluşan 3 ekip Malatya’ya ulaştı, 28 vatandaşı sağ olarak kurtardılar. Arama kurtarma ekiplerimizin çalışmalarının yanı sıra komşumuz Malatya’nın iaşe eksiklerin giderilmesi noktasında da şehir olarak büyük bir gayret ortaya koyduk. Depremin ilk saatlerinden itibaren Elazığ-Malatya arasında çok hızlı bir dayanışma koridoru oluşturduk. Malatyalı depremzede kardeşlerimize su, ekmek, sıcak yemek ve çorba ulaştırdık. Acımız ne kadar büyük olsa da yapmamız gereken çalışmaları süratle yaptık. Elazığ halkı ve Elazığ Belediyesi olarak insani görevimizi en iyi şekilde sahaya yansıttık. Başta Malatya ve Adıyaman olmak üzere deprem bölgesinde yaralarımızın sarılması, ihtiyaçların temini noktasında tüm gücümüzle vatandaşlarımızın yanında olduk. Belediyemiz ve vatandaşlarımızın desteğiyle toplanan battaniye, elektrikli ısıtıcı, giysi, kişisel hijyen malzemeleri ile gıda başta olmak üzere yardım malzemeleri de tırlarla deprem bölgesine ulaştırıldı.

Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, Zabıta Müdürlüğü ve Mezarlık Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerimiz de yaşanan felaketin ardından Malatya’da çalışmalara destek sağladılar. Yapı Kontrol Müdürlüğü ekiplerimiz de şehrimizdeki hasar tespit çalışmalarına destek sağlıyorlar.

“ELAZIĞ'DA EN YÜKSEK KAT YÜKSEKLİĞİ 10 KAT OLARAK BELİRLENDİ”

İlimizde mevcut yapı stokumuzu değerlendirecek olursak, 2000 yılı öncesi yapı stokumuzdaki bağımsız bölüm sayısı toplam yapı stokumuzun yüzde 37’sini, 2000 yılı sonrasına ait bağımsız bölüm sayısı ise mevcut yapı stokumuzun yüzde 63’nü oluşturmaktadır. Yaşanan son depremler sonrası ağır hasarlı binalarımızı da göz önünde bulundurduğumuzda, 2000 yılı öncesi mevcut yapı stoğumuzun yüzde 20’lere düşmesini ön görüyoruz. İlimizde 2000 yılından itibaren 8832 farklı parselde zemin etüt çalışması yapılmıştır. 2019 yılından itibaren de zemin etütlerine ilaveten geoteknik raporlar da istenmektedir. 8 kat ve üzeri yapı inşalarında ise uzman geoteknik raporu Belediyemizce zorunlu hale getirilmiştir. İlimizin depremselliği göz önünde bulundurularak hazırladığımız 2020 yılı yeni imar revizyonuyla; 2016 yılı imar planında 15 ve üstü olan katlar 12’ye (sadece Yunus Emre Bulvarı), 12 katlar 8’e, 10 katlar 7’ye düşürülmüştür. Yapılaşmalar arasındaki düzensizliğin kaldırılması amacıyla 2016 yılı imar planında plan notları kaldırılarak, yükseklik serbest yapılaşmanın ve emsal artışlarının önüne geçilmiştir. Yunus Emre Bulvarında 2016 planı doğrultusunda mevcut teşekkülün yüzde 50’si tamamlandığından dolayı mevcut yapılaşma 12 kat olarak korunmuştur. Onun dışında şehirde en fazla kat yüksekliği 10 kat olarak belirlenmiştir.