Başkan Gülyüz: 'Fırsatçılık Yapmayın'

Orta gelirli aileler için hayata geçirilen 'Yeni Evim Konut Finansman Programı' kapsamındaki başvurular başladı. Kampanyayı değerlendiren Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, kampanya ile birlikte daire fiyatlarının arttığını söyledi.

Başkan Gülyüz: 'Fırsatçılık Yapmayın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konutun aylık taksiti, gelirin yüzde 40'ını geçmeyecek. Kampanya ile birlikte ilk etapta 100 bin aile, tamamı birinci el olan yeni evlerine kavuşacak.Başlayan kampanyada alınacak konutun aylık taksiti, hane halkı gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek.

Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, 'Yeni Evim' konut kampanyasını değerlendirdi. Gülyüz, “Açıklanan kampanyada öncelikle şunu belirteyim orta gelir dediğimiz bende kendi şahsi fikrim orta gelir diye tabir ettiğimiz kampanyada da var ilk defa ev alacak, şuana kadar hiç evi olmamış olan kişiler bu kampanyadan faydalanır. Vatandaşımızın açıklanan konut kampanyasından beklentisi yüzde 10 peşinat. Örneğin 1 milyonluk derneğin yüzde 10’u peşinat dediğimiz zaman 100 bini peşin geri kalan 900 bin TL’si kredi diyoruz biz burada vatandaşlarımızın bize geldiği talepler doğrultusunda 100 bin peşin verip 900 bin kredi çekeceğim diyor. Biz müteahhit arkadaşlarımıza 1 milyonluk dairenin satışıyla alakalı gittiğimiz zaman 1 milyonluk dairede 900 bin TL de kredi kullanabilmesi için müteahhit arkadaşımızın oraya 900 bin TL de fatura kesmesi lazım ki banka bize kredi kullandırtabilsin. Elazığ’da 900-800 bin 1 Milyon TL gibi fatura kesen müteahhit sayısı 3-5 kişi” dedi.

Gülyüz, kampanya ile birlikte daire fiyatlarının arttığını söyledi. Gülyüz, fırsatçılık yapmayın çağrısında bulundu. 

Gülyüz, “Müteahhit arkadaşlarımız daire sahibi, arsa sahibi, tarla sahibi bize ‘dairemi bu fiyata sat, tarlamı bu fiyata sat, arsamı bu fiyata sat’ der. Biz nasip olur satar isek satılan rakam üzerinden yüzde 2 hizmet bedeli alırız. Bizim tek fonksiyonumuz bu. Umut fakirin ekmeğidir. Umut fakirin gözdesidir. Vatandaş heves etmiş, 100 bin TL gibi bir rakamla daire sahibi olacak, konut sahibi olacak, başını evine koyacak bir yuvası olacak. Biz ne yapıyoruz? Emlakçılar değil genel konuşuyorum. Daire sahipleri telefon açıyorlar, ‘Nuri Bey benim 1 milyonluk daireme fiyatını 1 milyon 200’e çıkar’ Allah’tan korkalım arkadaşlar. Fırsatçılık güzel bir şey değil, Rabbim fırsatçılara fırsat vermesin. Daire fiyatları gün geçtikçe yükseliyor. Yaklaşık 15-20 gündür yükselmesindeki tek sebep arz talep meselesi. Düşünün bir kişinin dairesine 20 müşteri aynı anda gidiyor 0,69’dan faydalanabilir miyim diye. Bunu da fırsata çevirip zam yapanlarımız var biraz sakin olalım, bugünlerde birden yüklenmeyelim. Daire fiyatlarının birden bire yükseleceğini tahmin etmiyoruz 0,69 faiz oranı tutmaz ise bu 15-20 günlük süre içerisinde birden bire yapılan zamlar geri çekilecek, çekilmek zorunda. Daire satılmazsa müteahhit arkadaşlarımız fiyatları geri çekecek diye tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.