Başkan Akın: 'Elazığ'da İşlenip, Satabileceğimiz Bir Proje Ele Alınmalıdır'

Kağan İnal/Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın, Hakimiyet Gazetesi'ne yapmış olduğu açıklamada, 'Maden İlçemizde yeni bir rezervin bulunmuş olmasını sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz.' dedi. 

Başkan Akın: 'Elazığ'da İşlenip, Satabileceğimiz Bir Proje Ele Alınmalıdır'

Başkan Akın sözlerine şöyle devam etti: “Bu durum başta Maden ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz için değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsat olarak görünüyor. Bundan dolayı iyi bir bütçeye ve planlamaya ihtiyaç var. Öncelikle bu işi hangi tüzel kişiliğim teşebbüs edeceği belirlenmelidir. Bu da iyi bir fizibilite ile ne kadar bir sermayeye ihtiyacın olduğunu ortaya koyarak olur. İhtiyaçları şu şekilde sıralamak mümkün;
1-Burada bir kere ham bakır,altın ve platinin çıkarılması gerekiyor. (Bu üçlü her zaman bir arada bulunduğunu belirtmek isterim.) Bu yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırımdır.

2-Bu madenlerden altının ayrıştırılması için filatasyon tesisi kurulmalıdır. Bu 8 milyon dolar civarı bir yatırımdır.

3- Bu ham bakır madeni, madendeki fabrika aktif edilip güncellenerek saflaştırılmalıdır. Bu 40 milyon dolarlık bir yatırımdır.

4-En önemli nokta burasıdır. İlimizde ilçemizde bakıra dayalı sanayi kurularak bakır levha, bakır kablo vs bunlar üretilmelidir. Aksi halde istihdam sağlayıp kar etmek istenilen seviyede olmaz. Bu da 50 milyon dolarlık bir yatırım ile mümkündür.

Tüm bu rakamları topladığımızda işletme sermayesi ile birlikte 200 milyon doların üzerinde bir paraya ihtiyaç var ki Buda yetmez tüm bunların olabilmesi için bölgede çok ciddi bir konut yapımı ve alt yapı yapımı da göz önüne alınacak olursa, yarım milyar dolarlık bir yatırım ile Elazığ’ın geleceğine katkıda bulunabilir. Bu da ancak tam bir kamu teşebbüsü ile mümkündür. Devlet sonra isterse vatandaşa bunu arz edebilir.

Sonuç olarak bugün yapılanlar gibi ham toprağı çıkarıp satarak değil tamamıyla Elazığımız da işlenip yüksek kar ile satabileceğimiz bir plan ve proje ele alınmalıdır. Bizimle istişare edilmesi durumunda her manada destek vereceğimizi buradan belirtmek isterim.” dedi.