BAROLARIN İŞİNE BAK!

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ'IN GEÇTİĞİMİZ CUMA HUTBESİ ÜZERİNDEN ANKARA BAROSUNUN KINAMASI İLE BAŞLAYAN SÜREÇ KARŞILIKLI SUÇLAMA, POLEMİK VE SAVCILIĞIN AÇTIĞI SORUŞTURMAYLA BÜYÜYOR

BAROLARIN İŞİNE BAK!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cuma hutbesinde İslam'ın eşcinselliği (LGBT) lanetlediğini söylemesi üzerine Ankara ve İzmir Barosu İslamofobik bir metinle hem İslam'a hem de Diyanet'e saldıran bir metin yayınladı.

Geçen Cuma hutbesinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın "Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. " sözleri Ankara Barosu ve İzmir Barosu'nu rahatsız etti.

SUÇ DUYURUSU VE HAKARET

İnsan Hakları Derneği, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Cuma hutbesinde Kur’an-ı Kerim’den okuduğu ayetler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Barosu ve İzmir Barosu’nun yazılı açıklamasında, Prof. Dr. Erbaş üzerinden İslam’a, Müslümanlara ve Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetlere hakaret edildi.

KAN KOKUSU ALMIŞLAR

Ankara Barosu yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın Cuma hutbesinde dile getirdiği konularla ilgili hem şaşırdıklarını hem de ibret aldıklarını ifade edildi. İşte o açıklama:

“Şaşkınlığımız; sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın, bir devlet kurumunun başında oturup söylemini kutsal sayılan değerler üzerine inşa ederek halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir. Aldığımız ibretse, anılan şahsın içinde bulunduğu takvim yılında yaşamasına rağmen bundan sekiz-dokuz nesil önceki büyükleriyle aynı zihinsel ve dogmatik sınırlara sahip olmak için insan onuruna karşı gösterdiği büyük direnişten kaynaklanmaktadır. Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın deprem, LGBTİQ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda 'cadı' diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır. Anılan şahsı ve ona hak veren zihniyeti büyük bir şaşkınlık ve ibretle kınadığımızı tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”

ERBAŞ’A BÜYÜK DESTEK

Ankara Barosu, İzmir barosu ve İnsan Hakları derneğinin DİB Ali Erbaş hakkındaki sözlerine, siyasiler, sivil toplum örgütü temsilcileri, avukatlar, gazeteciler ve sosyal medyadan büyük destek geldi.

 

 

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, "Diyanet İşleri Başkanımızın şahsına ve özellikle onun şahsı bahane edilerek İslam’a yapılmaya çalışılan saldırıyı şiddetle kınıyorum.Hukuk adına konuştuğunu iddia edenlerin, liyakat ve samimiyetten yoksunlukları apaçık ortadadır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Zamanı ve mekânı yaratan Allah’ın hükmüne dil uzatanlar bu dünyada da ahirette de hüsrandadır. İlahi hükmü dile getiren #AliErbaşyalnızdeğildir" ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da "İnsana kâinatta hak ettiği değeri göstererek, evvelimizi ve ahirimizi kul olmanın idrakiyle aydınlatan yüce dinimiz İslâm’ın kaideleri, Ali Erbaş hocaya münasebetsizce saldıranların keyiflerine göre sorgulanacak kaideler değildir" dedi.

 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "İslami değerleri dile getirdiği için Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş hakkında, Ankara Barosu’nun yaptığı faşist açıklama tam bir terbiyesizliktir. Faşizmin en küstah ve terbiyesiz hallerinden birinin bir baro adına yapılan açıklamada görülmesi ibretliktir" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, "Diyanet İşleri Başkanımız, Sayın Hocamız #AliErbaşYalnızDeğildir Allah’ın emirlerini, yasak kıldıklarını anlatan, Allah’ın izniyle hiçbir zaman yalnız olmayacaktır. Hocamıza yapılan alçak saldırıları kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise;  Sayın Ali Erbaş’ın ifade ettiği hususlarla ilgili bir nefret suçu teşhisi koymak en hafif tabirle hukuki cehalettir. Bu topraklarda her sesten, her kökten, her inanıştan insan, yüz yıllardır barış ve kardeşlik içinde birlikte yaşamış ve yaşamaya devam edecektir. Çok açıktır ki, Ali Erbaş Hocamızın hitabında bu birlikteliğe kasteden hiçbir ifadesi, iması ve beyanı yoktur.

ELAZIĞ STK PLATFORMU'NDAN KINAMA

Diyanet işleri Başkanının okuduğu hutbe üzerinden İslami değerlere ve dil uzatan barolara karşı bir kınama açıklaması da Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’ndan geldi.

Bütün insanlığın saadet ve huzurunu tesis etmeye yönelik İslam'ın temel prensiplerinden rahatsız olan şer odaklarının toplumsal yapıyı bozmak, aileyi parçalamak adına çeşitli faaliyetlerde bulundukları, şer odaklarının faaliyetlerinin önündeki en büyük en engel olarak gördükleri İslam Dini'ne, Diyanet İşleri Başkanlığımız üzerinden dolaylı olarak saldırıldığını ifade edilen açıklamada bin yıldan fazladır İslam’a bayraktarlık yapan bir neslin böylesi sapkın fikirler ile bozulmaya çalışılmasına asla müsaade edilmemelidir görüşüne yer verildi.

ÜÇÜNCÜ CEPHE

Diyanet İşleri Başkanının açıklamasının ardından bu görüşleri eleştiren barolar ve İnsan Hakları Derneği ile bu kurumları şiddetle eleştiren kesimin yanında bir üçüncü kesim ise olaya farklı yönden baktılar ve Diyanetin geçmişteki duruşunu sorgulayan paylaşımlarda bulundular.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VURDULAR

Bir sosyal medya kullanıcısı, Diyanetin tavrını ve bunu savunanları eleştiren şu yorumu yaptı: “Bazılarının Diyanet İşleri Başkanlığı tripleri çok komik, bir o kadar da vahim.. trajikomik. O desteklediğiniz doğrular daha önce yok muydu? Konuyla ilgili yasak ayetleri yeni mi geldi? Bu rezalet kanunlaştırıldığında neredeydiniz?

Bir sosyal medya kullanıcısı da Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’a seslenerek şunları yazdı:

“Dib Başkanı Sn Ali Erbaş'a; İ.H.D.( İb..  Hakları Derneği ) tarafından yapılan sözlü saldırı ve hakkında şikâyette bulunma isteği kabul edilebilir bir durum olmadığı gibi, böyle bir saldırının yapılması da bekleniyordu. Zira 6284 İstanbul Sözleşmesi kanunlaşıp yürürlüğe girdikten sonra Sn. Dib Başkanı Erbaş, sn. Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan'ın Kürsüden DİB Başkanının protokolde oturduğu dinleyici kesime hitaben yaptığı Konuşmada Emine Erdoğan Nisa süresi 34 ayeti açık bir şekilde yok sayarken Sn Dib Başkanı Alkış çalıyordu. Perşembenin gelişi Çarşambadan belli olur derler ya işte öyle bir şey oldu...

Bir sosyal medya kullanıcısı da şu görüşleri paylaştı: “Bu memlekette namussuzların cür'etine mi, yoksa bu ahlaksızlığa şemsiye olan yasa ve sözleşmelerin varlığına mı yansak bilemiyorum… Allah’ım! İçimizdeki beyinsizler yüzünden helak etme bizleri!...

BAŞSAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Barosu yöneticileri hakkında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’a yönelik açıklama nedeniyle soruşturma başlattı.

Yapılan açıklamada, "Ankara Barosu’nun 26.04.2020 tarihli ve “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın İnsanlığın Bir Kesimini Nefretle Aşağılayıp Kitlelere Hedef Gösterdiği Konuşmasıyla İlgili Basın Açıklaması” başlıklı açıklaması nedeniyle, Cumhuriyet Başsavcılığımızca, Ankara Barosu hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlatılmıştır." denildi.