Bakanlar Tamam!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabinedeki bakanları milletvekili adayı yapacaklarını açıklamasının ardından hangi bakanın hangi ilden aday olacağı merak edilmişti.

Bakanlar Tamam!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir ara Elazığ’dan da aday gösterilmesi düşünülen Bakanların aday gösterileceği iller siyasi kulislere yansımaya başladı. Depremde yıkılan 11 şehre öncelik veren Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu Kahramanmaraş'tan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı Hatay'dan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi Şanlıurfa'dan, Çevre Bakanı Murat Kurum'u Malatya'dan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ı ise  Osmaniye'den milletvekili adayı göstermeye hazırlanıyor.

Bunun yanında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Kayseri'den, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun Trabzon'dan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Bursa'dan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un İstanbul'dan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Antalya'dan liste başı olacağı konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, afet bölgesinden aday gösterilecek isimlere, "Bölgeden dönmeyin, sahada çalışmaya devam edin ve seçmene devletin varlığını hissettirin" talimatı verdiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yardımcısı Fuat Oktay'ın da Ankara'dan aday olacağını açıklamıştı.

Erdoğan’ın bakanları milletvekili yapma adım ve kararına karşılık, Kılıçdaroğlu’nun a takımına “aday olmayın, bakan olarak hazırlıklarınızı yapın” kararı, seçimlerin sonucuna yönelik bir öngörü olarak da değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olası bir iktidar değişikliğinde bakanları dokunulmazlık zırhına kavuşturmak amacıyla bu kararı  aldığı görüşünü ileri sürenler olduğu gibi, yeni dönemde yeni yüzlerle yürümek için böyle bir adım attığını dile getirenler de var.

Kılıçdaroğlu’nun seçim kazanmayı garantileyip şimdiden gölge kabine kurması ise ciddi bir özgüven olarak yorumlanıyor.

Erdoğan’ın yeni dönemde yeni isimlerle çalışması doğru ve isabetli bir adım olur. Zira bakanlar her ne kadar başarılı olsalar da bir yüz eskimesi ve yıpranma yaşadıkları kesin.

Kılıçdaroğlu’nun da şimdiden mesai arkadaşlarını seçmesi ve onlara atamayı düşündüğü bakanlıklarla ilgili  ödevi verip hazıklık yapmalarını söylemesi de iktidarının ilk bir yılında başarı gösterip konumunu güçlendirmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Bakalım hangi hesaplar tutup hangi planlar bozulacak.