Bakan kurum: 'Milletimiz Çok Büyük Bir Teveccüh Gösteriyor'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Konut amaçlı arsalarımıza üzerinden henüz 24 saat bile geçmemesine rağmen milletimiz çok büyük bir teveccüh gösteriyor. 81 ilimizde arsaların yüzde 40'ını şehir merkezlerinde, yüzde 60'ını ilçelerde olacak şekilde belirledik' dedi.

Bakan kurum: 'Milletimiz Çok Büyük Bir Teveccüh Gösteriyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Konut amaçlı arsalarımıza üzerinden henüz 24 saat bile geçmemesine rağmen milletimiz çok büyük bir teveccüh gösteriyor. 81 ilimizde arsaların yüzde 40’ını şehir merkezlerinde, yüzde 60’ını ilçelerde olacak şekilde belirledik” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İlk Evim İlk İşyerim Projesi" kapsamında 1 milyon konut arsası ve 10 bin işyeri için başvuru detaylarını anlattığı sosyal medya hesabından video mesaj olarak paylaştı.

Bakan Kurum, video mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam yapılan Kabine Toplantısı sonrasında konut arsası ve iş yeri ile ilgili detayları paylaştığını hatırlatarak, “Konut amaçlı arsalarımıza üzerinden henüz 24 saat bile geçmemesine rağmen milletimiz çok büyük bir teveccüh gösteriyor. 81 ilimizde arsaların yüzde 40’ını şehir merkezlerinde, yüzde 60’ını ilçelerde olacak şekilde belirledik. Vatandaşımız hem konuta hem de konut amaçlı arsaya başvuru yapabilir. Her ikisinin de kurasına katılabilir. Şayet ikisi birden çıkarsa birini tercih ederek ev sahibi olabilir” dedi.

“4.5 MİLYON VATANDAŞIMIZIN DA BAŞVURU SÜREÇLERİNİ TAMAMLADIK”

Bakan Kurum, vatandaşlar tarafından büyük bir teveccüh ve ilgiyle karşılanan 250 bin sosyal konut kampanyasının ardından şimdi de arsa kampanyası ile ilgili müjdeyi, kabine toplantısını ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da paylaştığını hatırlatarak, “Şu ana dek E-devlet üzerinden 7.2 milyon vatandaşımız sosyal konuta başvurdu. Gerekli evrakı beyan eden 4.5 milyon vatandaşımızın da başvuru süreçlerini tamamladık. Konut amaçlı arsalarımıza da üzerinden henüz 24 saat bile geçmemesine rağmen milletimiz çok büyük bir teveccüh gösteriyor” diye konuştu.

“81 İLİMİZDE ARSALARIN YÜZDE 40’INI ŞEHİR MERKEZLERİNDE, YÜZDE 60’INI İLÇELERDE OLACAK ŞEKİLDE BELİRLEDİK”

Bakan Murat Kurum, 1 milyon konut amaçlı arsanın dağılımını illere ve ilçelere göre yaptıklarını açıklayarak, “81 ilimizde arsaların yüzde 40’ını şehir merkezlerinde, yüzde 60’ını ilçelerde olacak şekilde belirledik. Milletimizin istifadesine sunacağımız toplam 1 milyon konut amaçlı arsamızın bazı illerdeki dağılımını da paylaşmak isterim. 50 bin İstanbul’da, 100 bin Ankara’da, 25 bin İzmir’de, 45 bin Gaziantep’te, 55 bin Konya’da, 25 bin Kayseri’de, 30 bin Diyarbakır’da, 28 bin Eskişehir’de, 26 bin 700 Van’da, 23 bin Antalya’da olmak üzere 81 ilimizde; 1 milyon konut amaçlı arsamızı vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞIMIZ HEM KONUTA HEM DE KONUT AMAÇLI ARSAYA BAŞVURU YAPABİLİR”

Gerekli teknik ve hukuki destekleri Bakanlık ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) olarak istisnasız her vatandaşa sunulacağını söyleyen Bakan Kurum, “Vatandaşımız hem konuta hem de konut amaçlı arsaya başvuru yapabilir. Her ikisinin de kurasına katılabilir. Şayet ikisi birden çıkarsa birini tercih ederek ev sahibi olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

“İLK GRUPTA 350 İLA 500 METREKARELİK ALANLARDAN OLUŞAN MÜSTAKİL PARSEL ŞEKLİNDEKİ ARSALAR, İKİNCİ GRUPTA MÜŞTEREK PARSELLER BULUNUYOR”

İlk grupta 350 ila 500 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil parsel şeklindeki arsalar, ikinci grupta müşterek parseller bulunduğunu söyleyen Kurum, müşterek parsellerde hak sahiplerinin çoğunluk sağlamaları durumunda TOKİ Başkanlığının buradaki konutları yapma hususunda da her türlü proje desteğini vereceğini ifade etti.

“SOSYAL KONUTLARIN İLK TEMELLERİNİN ANKARA’DA, ATILACAĞIZ”

Bakan Kurum, sosyal konutların ilk temellerinin Ankara’da, atılacağını ve bu anlamda; 25 Ekim’de, Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 17 ilde 5 bin konutun temellerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla atılacağını belitti.

“SANAYİ İŞ YERLERİMİZİN DE TEMELLERİNİ, 2022 YILI BİTMEDEN ATACAĞIZ”

Bakan Kurum, 50 bin iş yeri için ise ilk etapta Ankara’dan Adana’ya, Erzurum’dan Diyarbakır’a, Kastamonu’dan Konya’ya 28 ilde toplamda; 50 ile 200 metrekare büyüklüğünde 10 bin yeni işyerinin hizmete sunulacağını ifade ederek, “Bu işyerlerimizi de 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle; 120 ay vadeyle sanayicimize, genç girişimcilerimize sunacağız” diye aktardı.

“YATIRIM MİKTARI 900 MİLYAR LİRA OLAN SOSYAL KONUT HAMLEMİZİN, DİĞER SEKTÖRLERİMİZİ DE TETİKLEYEREK; 2 TRİLYON LİRADAN FAZLA EKONOMİK HAREKETLİLİĞE VESİLE OLACAĞINA İNANIYORUZ”

Bakan Kurum konuşmasının sonunda, 2003 yılı başından itibaren üretilen sosyal konut sayısının 2 milyona, diğer projelerle birlikte devlet olarak üretilen konutlarda oturan vatandaş sayısının da 10 milyonun üzerine çıkarılacağını vurgulayarak, Yatırım miktarı 900 milyar lira olan sosyal konut projesinin, diğer sektörleri de tetikleyerek; 2 trilyon liradan fazla ekonomik hareketliliğe vesile olacağına inandıklarını belirtti.