Bakan Koca Uyardı: 'Çocuğunuzda Bu Belirtiler Varsa 112'yi Arayın'

Ciddi ve hayati enfeksiyonlara neden olması nedeniyle dünya çapında tedirginliğe yol açan ve Ankara'da 3 yaşındaki bir çocuğun ölümüne sebep olan Strep-A bakterisiyle ilgili Bakan Koca açıklama yaptı. Türkiye'de Eylül'den beri vaka bildirildiğini ifade eden Bakan Koca, 'Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor, kötüye gidiyorsa nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acili arayın veya Acil Servise başvurun' dedi.

Bakan Koca Uyardı: 'Çocuğunuzda Bu Belirtiler Varsa 112'yi Arayın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplumda "beta" olarak bilinen "A grubu beta-hemolitik streptokok" ile ilgili kamuoyundaki soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla bir paylaşımda bulundu.

"EYLÜLDEN BERİ VAKA BİLDİRİLMEKTEDİR"

Sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Bakan Koca, şunları söyledi: Eylülden beri bazı Avrupa ülkelerinde A Grubu Beta-Hemolitik Streptokok vakaları bildirilmektedir. Ülkemizde de az sayıda vaka bildirilmiştir. A grubu beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz iltihabı veya ciltte enfeksiyon şeklinde ve kısmen hafif enfeksiyonlardır.

"EN İYİ ÖNLEME YOLU ELLERİN SABUN VE SUYLA YIKANMASIDIR"

Hasta kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerini yıkamadan ağız, burun veya göz temasında da kişi hastalığı alabilir. En iyi önleme yolu, ellerin sıkça sabun ve suyla yıkanmasıdır.

"BU BELİRTİLER VARSA 112'Yİ ARAYIN"

İlaç tedavisine başlandıktan 24 saat sonra bulaşıcılık artık söz konusu değildir. Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor, kötüye gidiyorsa; normalden çok daha az besleniyor veya sıvı almıyorsa, nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acili arayın veya Acil Servise başvurun.

Vaka sayısı artan Strep-A ile ilgili Bakan Koca'dan uyarı: Çocuğunuzda bu belirtiler varsa 112 Acil'i arayın

ANKARA'DA 3 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN ÖLÜMÜNE NEDEN OLMUŞTU

10 Ocak'ta Ankara'da boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan 3 yaşındaki A.S., ilaç verilerek eve gönderilmesinin ardından gece tekrar rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı ancak 11 Ocak günü doğum gününde hayatını kaybetti.