Bahçeli'den Diyap Ağa'ya Vefa

İlimiz CHP milletvekili Gürsel Erol, özellikle ulusal televizyonlarda katıldığı programlarda, cumhuriyetin kurucu iradesinin oluşmasında aktif görev alan büyük büyük dedesi ve 1. Meclis'te Tunceli Milletvekili olarak görev yapan Diyap Ağa'dan söz eder ve kendisinin de bu geleneği devam ettiren, devletin kuruluş felsefesine ve ilkelerine inanan bir siyasetçi olduğu vurgusunu yapar.

Bahçeli'den Diyap Ağa'ya Vefa
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milli iradeye geçiş aşamasında TBMM’nin açılışı ve Cumhuriyetin ilanına giden yolda önemli katkıları ve fedakârlıkları olan Diyap Ağa’nın kahramanlığı, MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin de gündemindeydi.

Genel Başkan Bahçeli, gurup toplantısında; Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un büyük dedesi olan 1. Meclis’te Tunceli Milletvekili olarak görev yapan Diyap Ağa’dan alıntı yaparak, tarihin çok da bilinmeyen bir sayfasını açtı.

 Vatan olmanın öneminden bahseden ve tarihten örnekler veren Bahçeli, “Kurtuluş Savaşı’nın en çetin anları devam ederken 22 Ağustos 1921 tarihinde, Büyük Millet Meclisi’nin Kayseri’ye nakli tartışmaları sürdüğü bir esnada kürsüye çıkan Tunceli Mebusu Diyap Ağa’nın: “Efendiler! Buraya kaçmaya mı geldik, yoksa gerektiğinde kavga ederek ölmeye mi?” seslenişi bizim nazarımızda hala geçerliliğini koruyan bir azmin beyanıdır. Kendimize has fazilet ve meziyetimizle, şahsi haslet ve kabiliyetimizle, bıçkın cesaret ve hamiyetimizle hiçbir kuşatmaya eyvallah etmedik, hiçbir saldırıya boyun eğmedik. Hamt olsun bugün de eğmiyoruz, bilinsin ki, bundan sonra da yalnızca rükûda eğileceğiz” ifadelerini kullandı.

Bahçeli’nin bu açıklaması ve tarihi bir gerçeği dile getirmesi;  büyük dedesi Diyap Ağa’nın bu duruş ve memleketini, ülkesini her şeyden daha çok seven bir gelenek ve  mirasına hiçbir zaman gölge düşürmeyip aynı bayrağı bugünlere kadar onurla taşımayı sürdüren  Erol’un sık sık gündeme getirmekle birlikte belki de geniş ve özellikle milliyetçi çevrelere anlatamadığı bir gerçeğin bir kez daha gündeme gelmesine sebep oldu. 

Bahçeli’nin bu hatırlatması ve tarihi bir gerçeği MHP kürsüsünden dile getirmesi, Erol hakkında özellikle bazı kesimler tarafından oluşturulmaya çalışılan algı operasyonlarının çöpe gitmesini ve bundan sonra özellikle Elazığ’da Erol ile ilgili yapılacak değerlendirmelerin bu çerçeveden yapılmasını gerektirecek bir sonucun ortaya çıkmasını sağladı. 

Bahçeli’nin bu hatırlatması, ilimizle ilgili önemli çalışmalar yapan, muhalefet milletvekili olduğu halde şehrimize milyonluk  yatırımlarla üç büyük okul kazandıran, şehrin sorunlarını TBMM başta olmak üzere ulusal basın ve toplantılarda dile getirdiği ve daha önce oy verdiği partilerin bu konuda geride ve etkisiz kaldığı gerekçesi ile oyu CHP’ye değil ama Gürsel Erol’a giden  ya da gitme potansiyeli gösteren çevrelerin vicdanlarının rahatlamasına da sebep oldu.

 Ve yine böylesine tarihi bir gerçeği dile getirmesinden dolayı Erol’un Sayın Bahçeliye bir teşekkür borcu var. Bu konuda duyarlı ve hakkı teslim etmede hassas ve vefalı olduğunu bildiğimiz Sayın Gürsel Erol, Sayın Bahçeli’yi çoktan aramış ve teşekkür etmiştir diye düşünüyoruz.