Babürhan Elazığlıları Uyardı 'Toprak, Vatandaşı Enflasyona Karşı Korur'

Babürhan Elazığlıları Uyardı 'Toprak, Vatandaşı Enflasyona Karşı Korur'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Artan konut fiyatlarının yanında her geçen gün yükselen faizlerin en fazla etkilediği sektörlerden biri de inşaat sektörü oldu. Neredeyse satışların sıfıra indiği konut sektöründe 2024 yılı nasıl geçecek? Kredi kullanamayan ve ellerindeki paranın değer kaybetmesini istemeyen vatandaşlar yatırımlarını nereye yönlendirmeli? Emlakçı İhsan Babürhan Muhabirlerimiz Özlem Uçal’ın sorularını yanıtladı.

Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, “Faizlerin yüksek olması nedeniyle kredi kullanamama sorunu, konut satışlarının düşmesine neden oluyor. Konut alamayan vatandaşlar az çok ayrımı yapmadan ellerindeki TL’nin değer kaybının önüne geçmek adına yatırımlarını bu günlerde arsa ve tarlalara yönlendirebilir” dedi.

“DESTEKLER BÜYÜK PROJELERE FAYDA SAĞLAYACAK”

Devlet tarafından vatandaşların konut edinimini kolaylaştıracak kredi paketlerinin şu anda uygulanmadığına dikkat çeken Babürhan, seçimden sonra uygulanacak düşük faizli kredi paketlerinin daha çok büyük projeler için fayda sağlayacağına dikkat çekerek: “Devlet destekli kredilerin bir süredir durdurulması sektörü büyük oranda etkiledi. Şu anki ekonomik duruma baktığımızda seçimden sonra da böyle bir kampanyanın yapılması zora. Ülkemiz inşaat üzerine dönen bir ülke. Durdurulan devlet destekli krediler İster istemez acılmak zorunda. Açılacak krediler piyasayı ne kadar etkiler, piyasada vatandaş kullanabilir mi, bu durum da tartışılır. Açıklanacak krediler küçük illerde etki oluşturmayacak. Büyük illerdeki Sinpaş, Emlak Konut, DAP Yapı gibi büyük projeleri etkileyecek.’’ şeklinde konuştu.

Babürhan Elazığlıları Uyardı 'Toprak, Vatandaşı Enflasyona Karşı Korur'

‘’YÜKSEK FAİZ KONUT SATIŞLARINI DURDURMA NOKTASINA GETİRDİ’’

Yüksek olan kredi ve faiz oranlarından dolayı konut satışlarının durma noktasına geldiğini ifade eden İhsan Babürhan: “Yüksek faiz oranları konut satışlarını düşürdü. Durdurma noktasına geldi. Faiz oranları yüksek olunca insanlar kredi çekemiyor. Şu anda bir milyon kredi çekmek istediğinizde geri ödemesi dört buçuk milyon, aylık ödemesi ise yaklaşık 35-40 bin TL. Böyle bir durumda da bizim yaşam standartlarımıza baktığımızda insanlar bu parayı ödeyemeyecek durumda. Kredilerin yüksek olmasının yanında faiz ödemelerinin yüksek olması insanlarda olan paranın akışını faize kaydırdı. Örnek verecek olursam eskiden yedi yüz bine veya bir milyona alınabilecek evler vardı. Şu an kredilerden dolayı alınamıyor” diye ifade etti.

KONUT ALMAK İÇİN BÜTÇESİ YETMEYEN VATANDAŞLAR NE YAPMALI?

Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, şu anda kredi kullanamama sorunuyla ev alamayan vatandaşların ellerindeki birikimin değer kaybetmesinin önüne geçmek için arsa ve tarla yatırımlarının mantıklı olabileceğine dikkat çekerek: ‘’Düşük bütçeli parası olan insanlar toprağa yönelmeye başladı. Yüzde elli, yüzde altmış konut satışı vardı. Diğerleri yüzde kırktı. Şu anda bu rakam tersine dönmeye başladı. Konutlar düştü. Arsa ve tarla arttı. Çünkü vatandaşın ev alacak kadar yeterince parası yok. İnsanlar ev bulamayınca üç yüz veya beş yüz bin TL’ye bir tarla bulabiliyor. Her bütçeye uygun tarla bulabiliyorsunuz. Durum böyle olunca insanlar arsa ve tarlaya yönelmeye başladı. Konut almak için bütçeniz yeterli değilse elinizdeki para ile bütçenize uygun toprağa yatırım yapmak her zaman avantajlı. Toprak, faize ve enflasyona karşı paranızı korur ve size kazandırır. Biz her zaman için bundan yanayız. Örnek verecek olursam elinizde bir milyon paranız var bu paraya ev alamıyorsanız veya kredi çekemiyorsanız elinizdeki bu parayı tutmak yerine bu bütçelerde ona uygun arsa veya tarla alabilirsiniz” şeklinde konuştu.

“TOPRAK ENFLASYONA KARŞI KORUR”

Babürhan, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “İlerleyen zamanlarda ülke enflasyonu, ekonomisi ve faizler düzeldiği zaman bu elinizdeki tarlayı satıp ev alabilirsiniz. Her zaman için şehrin batı kanadı şehrin gelişen yönü olduğu için Elazığ’da da bir  yer almak isteyen vatandaşların da şehrin batı tarafında arsa, tarla veya ev bu taraflarda alınmalı. Kendi bütçenize uygun toprağa yatırım yaptığınız zaman zaten bunun geri dönüşü size olacaktır. Toprak size para kazandıracaktır. Yatırımda en önemli şey alıp unutmanız. Uzun vadeli yapmanız. Uzak veya dağ, taş demeden bütçenize uygun toprağı almanız gerekli.”

‘’KONUT SATIŞIŞLARINI ETKİLEYEN  EN ÖNEMLİ ETKEN MALZEMENİN YÜKSEK OLMASI’’

İhsan Babürhan: ‘’Konut satışlarını etkileyen en önemli etkenlerden biri malzemenin yüksek olması. Elazığ’da da en büyük etken arsa payının yüksek olması. Müteahhit arsayı alırken ilk aşamada yüksek fiyatta aldığı için bu defa maliyeti artmış oluyor. Maliyet artınca bunu eve yansıtıyor. Toprak payı ve  arsa payını düşük daha uygun bir fiyata almış olsa evin maliyeti de düşmüş olacak ve  daha uyguna vermiş olacak. Demir, çimento buna benzer malzemelerin maliyeti de etkili oluyor. AVM bölgesine yakın olan konutlarda artışların olduğunu da söyleyebilirim.’’ sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.