Aynı Hataya Düşmeyelim!

24 Ocak 2020 tarihinde şiddetli bir depremle sarsılan ve konut stokunun 3/1 oranında hasar aldığı Elazığ'da birçok mahallede hasar tespit çalışmalarında oldukça esnek davranılmış, bu sayede Elazığ yaklaşık 25 bin konutla yapı stokunu büyük oranda yenilemişti.

Aynı Hataya Düşmeyelim!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu yenilenme 6 Şubat 2023 tarihinde dünya tarihinde görülmemiş bir deprem fırtınasıyla sarsılan Türkiye’de, ciddi yıkımların gerçekleştiği 10 şehrin arasında çok şükür ki Elazığ’ın dahil olmasını engellemişti.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler konut stoğu ciddi oranda yenilenen Elazığ’da da bu yenilenmeye rağmen yıkımlara neden oldu. Akpınar Mahallesi’nde bir binanın çökmesi sonucu ne yazık ki biri polis iki vatandaşımızı kaybetmiştik.

ÖZELLİKLE KİRA GETİRİSİ YÜKSEK APARTMANLARA DİKKAT!

24 Ocak depremi sonrasında özellikle Gazi Caddesi, Hürriyet Caddesi, İstasyon Caddesi ve Şehit İlhanlar Caddesi gibi hem altındaki işyeri hem de ofis, konut gibi kullanılan alanların kira getirisinin yüksek olduğu bölgelerde birçok tartışma ortaya atılmıştı. Normalde hasarlı olan ancak hak sahiplerinin kabul etmemesiyle yıkımları engellenen o binalar Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası ciddi hasarlar aldı. 

1 BİNA YIKILDI, DİĞERLERİ TEHLİKE SAÇIYOR

Bahsedilen caddeler üzerinde bulunan ve hasar alan binalar tehlike saçmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Gazi Caddesi, bugün de Hürriyet Caddesi bu risklerden dolayı trafiğe kapatılmış durumda. 

ESKİ HATALAR TEKRARLANMASIN

Konuyla ilgili Gazetemize açıklama yapan vatandaşlar, 24 Ocak’ta Elazığ’da oldukça hassas davranıldığını, bu hassaslığın sadece belirli bölgelerde gösterilmediğini, o bölgelerin de bugün tehlike saçmaya devam ettiğini, yetkililerin özellikle kira getirisi yüksek yerlerin yıkımının engellenmesi için çıkan seslere kulak asmaması gerektiğini dile getiriyor.

ELAZIĞ DEPREM BÖLGESİ

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle bile Elazığ’ın etkilenebildiğini, daha yakında Bingöl’de de bir deprem tehlikesi bulunduğunu hatırlatan vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hasar tespitinde bu gerçeğe göre hareket etmesini bekliyor.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI AĞIR İLERLİYOR

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle vatandaşın tepki gösterdiği diğer bir konu ise hasar tespit çalışmalarının ağır ilerlediği yönünde. 24 Ocak depreminde çok kısa sürede tamamlanan bu çalışmalar bugünlerde oldukça ağır ilerliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise binanın hasarlı olması nedeniyle bir konteynerdan talepleri karşılamaya çalışıyor. Hasar tespitinin yapılmaması nedeniyle birçok vatandaş evine ve işyerine giremiyor. Bu durum şimdiden Elazığ’da kira fiyatlarının fahiş bir şekilde artmasını tetiklemiş durumda. Vatandaşlar hasar tespit çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını istiyor.