Ayçiçek Yağı kadın eliyle üretilecek

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Yazıhan Belediyesi'nin 'Yazıhan Üretimde Güne bakıyor' projesi düzenlenen törenle imzalandı.

Ayçiçek Yağı kadın eliyle üretilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yazıhan Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen imza törenine Yazıhan Kaymakamı Kutsal Baytak, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu ile Fırat Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Mehmet Şirin Budancamanak katıldı.
İmza töreninde konuşan FKA Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Ajans olarak Sosyal gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde, 2019 yılından itibaren Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinden oluşan TRB1 Bölgesinde toplam 28 adet projenin desteklendiğini bu projeler vasıtasıyla bölgeye 39 milyon lira destek sağlandığını söyledi.
Yoğunlu, son üç yılı kapsayan bu dönemde Malatya ilinde 8 adet projenin desteklenmesini anımsatarak, söz konusu bu projeler çerçevesinde aktarılacak destek tutarının yaklaşık 11 milyon lira olduğunu kaydetti.
Yoğunlu, bu gün sözleşmesini imzaladıkları “Yazıhan Üretimde Günebakıyor” projesinin temel amacının sözleşmeli üretim modeli ile ilçedeki çiftçilerin ayçiçeği üretiminin teşvik edilmesi ve hasat edilen ürünlerden ay çiçek yağı üretilmesine yönelik bir üretim tesisi kurulması ile kırsal kalkınmanın, yerel üretimin ve istihdam edilebilirliğin artırılması olduğunu söyledi.
 

“KADIN KOOPERATİFİMİZE GELİR GETİRİCİ BİR FAALİYETE DÖNÜŞTÜRMEYİ AMAÇLIYORUZ”
Proje çerçevesinde geliştirilecek sözleşmeli üretim modeliyle ilçede üretilen ayçiçeği miktarının artırılarak proje ortaklarından Kadın Girişimciler Küçük Sanat Kooperatifi üyeleri başta olmak üzere kadın çiftçilerin sayısının artırılacağını ifade eden Yoğunlu, “İlçemizde ayçiçeği ürününün kırsal alanda üretimini yaygınlaştırıp bunu belediyemizle birlikte kuracağımız ayçiçek yağı tesisimizde imalatını gerçekleştirip öncelikle ilimizde daha sonra da ülke genelinde ayçiçek yağımızı markalaştırıp kadın kooperatifimize gelir getirici bir faaliyete dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı bakanlığımızın yürütmüş olduğu bir program. Gerek kırsal gerekse kentsel alanda sosyal bazı gayeleri güden, sosyal ihtiyaçları karşılayan özellikle dezavantajlı diye ifade edilen kesimlere kamusal hizmetlere erişimini kolaylaştıran yine istihdam olanaklarını arttıran projelere destek veriyor. Bizlerde Fırat Kalkınma Ajansı olarak bölgemizde toplam dört ilimizde 28 adet projeye SOGEP çerçevesinde 39 milyon TL’lik bir destek sağladık. Malatya ilimizde de 8 adet SOGEP projemizi desteklemiş olduk” dedi.