Av. Gülaç Sordu, Bakan Bozdağ Değişiklik Sinyali Verdi

İlimizin sevilen avukatlarından, Hakimiyet Gazetesi Köşe yazarı Gazeteci Yazar Av. Cengiz Gülaç, A Haber yayınına bağlanarak Adalet bakanı Bozdağ'a sorular yöneltti.

Av. Gülaç Sordu, Bakan Bozdağ Değişiklik Sinyali Verdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

A Haber’de her hafta pazar akşamı canlı olarak yayınlanan “Canan Barlas ile Gündem” programında dünya ve Türkiye gündemine dair gelişmeler ele alındı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, programda önemli açıklamalarda bulundu.

Program’da gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bekir Bozdağ’a bir soruda ilimizin başarılı avukatlarından Hakimiyet Gazetesi Köşe Yazarı Gazeteci-Yazar Av. Cengiz Gülaç’tan geldi.

Av. Gülaç, sorusunu videolu mesaj olarak iletirken Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti: 

“Sayın Bakan, 20 yıllık Ak Parti iktidarında hukuk alanında gerçekten devrim niteliğinde değişikliklere imza atıldı. Bunlardan bir tanesi de eskiden çok ciddi eleştiri konusu olan yargılama sürelerinin uzun olmasıydı ki hepimiz hatırlıyoruz Yeşilçam’a bile konu oluyordu. Ancak ceza davalarında uzlaştırma, hukuk davalarında da arabuluculuk gibi müesseselerle birlikte gerçekten sürelerin kısaldığını gördük. Ancak son dönemde nüfusun artması, ihtilaf sayısının artmasıyla birlikte benzer eleştiriler tekrar başladı. Eskiden olduğu gibi ceza kararnamesini şahsi dava gibi bir uygulamayı düşünüyor musunuz? Teşekkür ediyorum.”

Bakan Bozdağ ise Av. Cengiz Gülaç’ın  çok  önemli konulara değindiğini vurgulayarak şu cevabı verdi:

“Biz yeni dönemde İnşallah ceza adalet sistemimizde önemli değişiklikler yapacağız. Bir bilim komisyonu kurduk. Bilim komisyonumuz hem şahsi dava konusu hem de diğer konuları ele alacak. Çünkü uygulamada cezasızlık algısı dediğimiz bir algı var. Bizim sistemimizde lekelenmeme hakkı var ki doğru bir hak. İyi de uygulanıyor. Arkasından takipsizlik var, arkasından kamu davasının açılmasının ertelenmesi var, arkasından para cezası var, arkasından erteleme var, arkasından hükmün açıklanmasının geri bırakılması var. Bütün bu açıklamaları geçtikten sonra biz işi ancak ceza ile karşılaşıyor. Bu da tabi toplumdaki cezasızlık algısını pekiştiriyor. Onun için bu hukuk müesseselerini yeni dönemde hepsini yeniden ele alacağımızı ifade etmek isterim. Şahsi davayı yeniden biz hukuk sistemimize kazandıracağız çünkü bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın da ihtiyacını giderecek, yargıyı da rahatlatacak bir iş olduğunu düşünüyoruz. Bu süreyi kısaltmaz ama işlerin daha iyi gitmesine katkı sağlayacak önemli bir adımdır."

CEZASIZLIK ALGISINI ORTADAN KALDIRACAK ADIMLAR ATACAĞIZ

Bakan Bozdağ, toplumda bir cezasızlık algısı bulunduğunu ve bununla ilgili gereken adımların da atılacağını belirterek şunları söyledi: "Öte yandan da bir cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için bir yandan bu müesseseleri gözden geçirirken öte yandan da bazı başka adımlar atacağız. Yani kamuoyunda çok olay var. Mesela trafik kazası oluyor, bakıyorsunuz sakat kalıyor biri ama vatandaş çok büyük bir rahatsızlık duyuyor. İşte tehdit oluyor cezası az, yatarı yok. O yüzden kimse bir yaptırımla karşılaşmıyor. Vatandaş rahatsız. Biz bunları hesap ederek yeni dönemde ifa sistemimizde bir değişiklik yapacağız. Seçimden sonra. Yeni bir adım atacağız. Cezası düşük olan suçlarda infazı bazısında tam bazısında belli ölçüde yapacağız ve cezasızlık algısını ortadan kaldıracak adımlar atacağız. Bazı ülkelerde cezaların içerisinde seçimlik yaptırım olarak uygulama değil veya denetimli serbestlik kapsamında uygulama değil ama doğrudan ceza olarak uygulanan kamu yararına çalışma cezaları var. Biz bunları da tam olarak uygulayacak yeni mekanizmayı, yeni hukuk sistemlerini daha doğrusu hukuk müesseselerini getirmeye çalışacağız.”

Av. Gülaç Sordu, Bakan Bozdağ Değişiklik Sinyali Verdi
Av. Gülaç Sordu, Bakan Bozdağ Değişiklik Sinyali Verdi
Av. Gülaç Sordu, Bakan Bozdağ Değişiklik Sinyali Verdi