Arıcılar Yetkililere Seslendi: 'Arıcılığın Gelişmesi Yola Bağlı'

Kovancılar ilçesine bağlı Kayalık Köyü'nde 19 aile arıcılıkla geçimini sağlıyor.

Arıcılar Yetkililere Seslendi:  'Arıcılığın Gelişmesi Yola Bağlı'

 Arıcılık bölge ekonomisine katsı sağlarken, arıcılığın gelişip çoğalması için yaşanan küçük çaplı sorunların giderilmesi için arı üreticileri yetkililerden seslerinin duyulmasını istiyor.

Kayalık Köyü’nde 4 bin 500 kovanla 19 kişinin arıcılık yapığını belirten Hasan Turgut, “Yıllardır bu bölgede arıcılık yapıyoruz ve arıcılığı geliştirmek için çaba gösteriyoruz. Ama bazı şartlar bizleri zorluyor. Bölgede geven balı üretimi yapılmakta. Geven balı özellikle şeker hastalarının kullandıkları bal çeşididir. Balcılığı geliştirmek için en büyük sorun yol sorunudur, 1 kilometre ilerimizde Haydar yaylası var o yaylanın yolu olsa arılarımızı yaylaya götürürüz. Bu dar bölgede sıkışıp kalmayız. Oralara çıktığımızda bal rekoltesinde bir artışta olur” ifadelerini kullandı.

 “BURADA 19 AİLE 4 BİN 500 KOVAN İLE ARICILIK YAPIYOR”

Sorunlar giderilmediği takdirde arıcılığın da etkisini yitirebileceğine dikkat çeken Turgut; “Kayalık Köyü’nde 4 bin 500 kovan ile 18 aile arıcılık yapıyor. Bunun dokuzu köyde kalıyor diğerleri başka bölgelere gidiyor. Bu yıl iyi bir verim elde ettik. Ancak dediğim gibi yaylalara çıkmamız halinde bu verim çok daha artar. Onun içinde yaşadığımız yol sorununun bir önce çözülmesi gerekmekte. Yaşanan sorunlar giderilmediği taktirde hayvancılık gibi arıcılıkta bölgede etkisini yitirecek. Onun için diyoruz yol sorunun çözülmesi gerek” dedi.

“BÖLGEDE ARICILIĞIN GELİŞMESİ; YOLA BAĞLI”

Hasan Turgut sorunların giderilmesi durumunda bölgede hayvancılığın ve arıcılığın da gelişeceğini ifade ederek, “Bu köyün en büyük sorunu yol sorunu bu sorun giderildiği taktirde köyde hayvancılık ve arıcılık da gelişir. Ben örneğin oğlumu yurt dışına göndermem kendi işimizi yaparız. Ama yol sorunu olduğu için kimse kalıp hayvancılık veya arıcılık yapmak istemiyor. Bende oğlumu yurt dışına göndereceğim. Arıcılık bir sektördür, yapıldığı zaman iyi bir kazançta sağlıyor” diyerek sözlerini noktaladı.