Anket Furyası

Seçimlere 4 ay gibi kısa bir süre kaldı ve milletvekili adayı olmayı düşünen isimler sosyal medya hesaplarında ziyaret resimleri dışında sahada ciddi bir çalışma yapmazken, değişik sosyal medya üzerinden yapılan güdümlü anket furyası başlatıldı.

Anket Furyası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/2023 seçimlerine yaklaşık 4 ay kaldı ve siyaset sahnesi hareketlenmeye başladı.  Milletvekilliği hayali kuranlar için resmi süreç henüz başlamasa da bazı isimlerin yakın çevresi ve seçmen üzerinde algı çalışması yaptıkları ve kendilerinin bu görevlere hazır olduğunu ifade etmeye yönelik sanal faaliyetleri devam ediyor.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI

Milletvekili adayı olma düşüncesinde olan isimlerin STK ve medya üzerinden kendilerini anlatma faaliyetlerinde en çok rağbet edilen alan ise sosyal medya olmaya devam ediyor. Sosyal medya hesaplarında yaptıkları ziyaretleri paylaşırken, bu isimler çoğunlukla kendilerinin yapacakları hizmetleri değil, geçmişte ve şu an için bulundukları görevler üzerinden tanıtım ve reklam yaptıkları biliniyor.

ANKETLER DOĞRU MU?

Milletvekili olmak isteyen bazı kişiler, bu çalışmayı yaparken, birçok sahte sosyal medya hesapları üzerinden de anket çalışmaları şimdiden başladı.  Şehrin kaderinin emanet edileceği böylesine önemli görevler için ehliyet ve liyakatten önce medyatik olma ve reklam yapma amaçlı bazı yayınlar ve paylaşımlar da dikkat çekiyor. Yapılan anketler de bilindik isimler yer alırken, anketlerin ne kadar doğru yapıldığı ise merak ediliyor.

DESTEKÇİLER AYNI

Değişik sosyal medya hesaplarında yapıldığı gözlenen anketlerde en çok dikkat çeken husus ise her bir adayın destekçileri yakın çevresi ve bilindik kişiler. Milletvekili olmak hayali kuran ve anketlerde isimleri yer alan kişilerin genelde destekçileri yakın çevresi ve aynı soy ismi taşıyan kişiler olması, tabanda çok karşılıklarının olmadığını da gösteriyor.

AYNI İSİMLER AYNI SONUÇLAR

Son günlerde Milletvekilliği için geçen isimlerin geneline bakıldığında, siyasette yıpranmış, geçmişten bugüne birçok siyasi makamlara aday olmasına rağmen tercih edilmeyen ve bir başarı hikâyesi bulunmayan isimler olması da dikkatlerden kaçmıyor.  Bazı kişilerin ise medyayı arkasına alarak öne çıkmaya çalıştığı, bürokrasideki ve kendi alanındaki başarısızlıklarını medya imkânlarını kullanarak çalışkan bir görüntü ve algı oluşturmak istediği de gözlerden kaçmıyor. Bu nedenle yapılan anketler de çıkan sonuçların çok doğru olmadığı ve kamuoyunda ciddi bir karşılığının olmadığı biliniyor.

ADAMINA VE PARASINA GÖRE ANKET

2023 seçimlerinde milletvekili olma hayali kuran isimlerden ziyade bu süreci en kazançlı geçiren kesim ise adamına ve parasına göre anket sonuçları çıkaran bazı siteler oluyor. Hiçbir güvenliği ve koruması olmayan, insanların defalarca kendi adayına oy kullanmasına açık olan anket sitelerinden birçoğunun söz konusu adaylarla özel iletişime geçip belirli bir meblağ karşılığı sonuçlar üzerinde oynadığı, halkta ve siyasi kulislerde karşılığı olmayan isimleri bir numaraya yerleştirdikleri iddia ediliyor.

SAHAYA İNİLMELİ

2023 seçimlerinde milletvekili olma hayali kuran isimlerin, doğruluğu tartışılan anketlere önem vermesinin bir anlam taşımadığını ifade eden vatandaş, sahaya inilmeden ve halkı dinlemeden milletvekili olmak isteyen kişilerin halkta çok karşılığı olmayacağını ifade ediyorlar.

GÖRÜNÜR OLMAYA ÇALIŞILIYOR

Bazı aday adayları, kendi partilerinin yapacağı ciddi anketlerde çıkmak amacıyla kendilerini kamu nezdinde görünür kılma adına çalışmalar yapıyorlar. Açık hava reklamları yanında medya planlaması yapan aday adayları sürekli  programlara çıkarak neden siyasete girdiklerine dair açıklamalarda bulunuyorlar.