Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Programı Düzenlenecek

Türkiye Cumhuriyeti eğitim tarihinin Anadolu'daki en saygın ve köklü okullarından olan Elazığ Kız İlköğretmen Okulunun Türk eğitim hayatına sunduğu hizmetleri ihtiva eden ve bu okullardan yetişen öğretmenlerimizin kıymetli hatıralarını yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla düzenlenen 'Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu' programı 24 Kasım 2022 Perşembe günü bu okulun öğretmenleri ve mezun öğrencilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilecek.

Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Programı Düzenlenecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, ve katkılarıyla, Elazığ Kent Konseyi, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türk Edebiyatı Vakfı, Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı, Elazığ Musiki Konservatuvarı Derneği, Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunları ve Manas Yayıncılık tarafından düzenlenen “Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu” programı kapsamlı etkinliklerle gerçekleştirilecek.  
“Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu” ilk programı Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde 24 Kasım 2022 Perşembe günü saat 09.00’da başlayacak.
Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde gerçekleştirilecek ilk program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla başlayacak. Şükran Tor, Zeynep Büyükbudak ve Meftune Gül tarafından yayına hazırlanan “Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu” eserinin tanıtım konuşması öğretmen Meftune Gül tarafından yapılacak.
Kitap tanıtımının ardından oturum başkanlığını Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Nuri Gömleksiz tarafından “Elazığ Kız İlköğretmen Okulundan Eğitim Fakültesine Öğretmenlik” paneli gerçekleştirilecek. Elazığ Kız İlköğretmen Okulunda uzun yıllar öğretmenlik yapmış olan Dr. Mahmut Kaplan, Mehmet Emin Halim, Şükran Tor ve Muazzez Karakoç Töremiş panelde konuşmacı olarak yer alacaklar.
Panel sonrası Elazığ Kız İlköğretmen Okulunda uzun yıllar öğretmenlik yapmış eğitimcilere ve bu okuldan mezun olan programda yer alan öğrencilere Onur Belgeleri Takdim Töreni gerçekleştirilecek. Törende: 1970-1975 Yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Din Dersi Öğretmeni ve Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Halim, 1971-1973 Yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Edebiyat Öğretmeni Zeynep Büyükbudak, 1962-1965 yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Öğrencisi 1971-1974 Yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Resim İş Öğretmeni Şükran Tor, 1972-1974 Yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Fransızca Öğretmeni Muazzez Karakoç Töremiş, 1971-1977 Yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Fransızca Öğretmeni ve Müdür Yardımcısı Dr. Mahmut Kaplan, 1971-1976 Yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Edebiyat Öğretmeni ve Eğitim Şefi / Müdür Yardımcısı Hasan Karadaban ve bu okuldan mezun olmuş öğrenciler; Meftune Güler Gül (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Şehvar Aslantaş (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Dürdane Tarı (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Necla Bargu Çolaklı (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Hasibe Çimen Gönen (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Perihan Göller Dal (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Sevgi Zaloğlu (1973-1974 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Gülseren Mutlu (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Celile Issı (1975-1976 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Tülay Dinçer (1972-1973 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Nural Bahçeci (1973-1974 Yılı Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Kıymet Köse Ozan (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Hayrünisa Küncü Aguş (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Hatice Koca Çalışkan (1974-1975 Yılı Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Halime Kaplan (1974-1975 Yılı Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Gülcan Halim (1968-1969 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Nurten Sezgin (1967-1968 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Teslime Göçer (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Suzan Arslan Güray (1975-1976 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Ayşıl Saylak İnce (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Canan Sözeri Kurt (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Münire Yılmaz Bulut (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Nuran Aydoğmuş (1965-1966 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Behice Öztürk (1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu), Nevin Gün (1971-1972 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu)  ve Yüksel Sever’e  (1964-1965 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu) Onur Belgeleri takdim edilecek.

Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Onur Belgeleri Takdim Töreni’nin ardından Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Marşı okunacak ve Elazığ Musiki Konservatuvarı Derneği Türk Sanat Müziği Konseri ile değerli sanatçı Naci Sönmez tarafından seslendirilecek eserlerle program sona erecek.
“Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu” ikinci programı Ahmet Tevfik Ozan Kültür Merkezinde aynı gün saat 14.00’te düzenlenecek.
“Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Anıları” başlığı altında yer alacak program dört oturum halinde düzenlenecek ve programın oturum başkanlıklarını Elazığ Kız İlköğretmen Okulu öğretmenlerinden Mehmet Emin Halim, Dr. Mahmut Kaplan, Zeynep Büyükbudak, Muazzez Karakoç Töremiş ve Şükran Tor yapacak. Bu okulda öğrenim görmüş, mezun olarak öğretmen olmuş eğitimcilerden: Meftune Güler Gül, Şehvar Aslantaş, Teslime Göçer, Necla Bargu Çolaklı, Ayşıl Saylak İnce, Hasibe Çimen Gönen, Perihan Göller Dal, Sevgi Zaloğlu, Gülseren Mutlu, Nurten Sezgin, Celile Issı, Tülay Dinçer, Nural Bahçeci, Kıymet Köse Ozan, Nuran Aydoğmuş, Suzan Arslan Güray, Hayrünisa Küncü Aguş, Hatice Koca Çalışkan, Halime Kaplan, Gülcan Halim, Canan Kurt, Halit Çam, Ersan Kaan, Ayhan Sayız, Nursel Kaya Fanusçu, Murat Erdem Oğuz ve Serdal Kuzgun konuşmacı olarak oturumlarda yer alacaklar.
Programın hazırlanmasında emeği geçenlere ve katılımcılara verilecek Katılım Belgeleri Takdim Töreni’nin ardından değerli sanatçı Aygün Çam tarafından verilecek Türk Halk Müziği konseriyle program tamamlanacak. 

Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu
Edebiyat, kültür, şehir ve kurum tarihi çalışmalarıyla tanınan Manas Yayıncılık’ın Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu hakkındaki yeni kitabı yayımlandı.
“Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu” isimli bu geniş kapsamlı çalışma Türkiye Cumhuriyeti eğitim tarihinin Anadolu’daki en saygın ve köklü okullarından olan Elazığ Kız İlköğretmen Okulunun Türk eğitim hayatına sunduğu hizmetleri ihtiva eden ve bu okullardan yetişen değerli öğretmenlerimizin kıymetli hatıralarını yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla hazırlanmış zengin bir yazılı- görsel malzemeye sahip.
Türk eğitim tarihinde önemli bir yeri olan Elazığ Kız İlköğretmen Okulunun, Anadolu’nun farklı yerlerinden gelerek bu okulda eğitim almış öğretmen adaylarının tozun, toprağın içinden çıkarak usta ellerde mücevhere dönüşen değerli cevherleri ve bu cevherlerin elinde yetişen mezunların yurdun en ücra yerlerindeki eğitim bekleyen öğrencilere ulaşma yolundaki takip ettikleri hatıralarla dolu uzun yolu anlatıyor.
Kitabın meşakkatli bir süreç sonunda hazırlandığını vurgulayan Manas Yayıncılık Genel Koordinatörü M. Şener Bulut, şunları söylüyor: “Bu kitapla her biri birer cevher olan öğretmenlerimizin nereden geldiği, Elazığ Kız İlköğretmen Okulunda nasıl işlenerek yetiştirildikleri ve değerli öğretmenlerimizin kendi hatıralarına yer vererek yazdıkları kıymetli anılarının geniş bir çerçevesini kapsıyor. Büyük bir emek ve özveriyle hazırlanan Manas’ın 93. Kitabı olarak yayımlanan kitabın kapak tasarımı Gül Arı, dizgi ve sayfa düzeni Öğr. Gör. Recep Bağcı tarafından düzenlendi.”
Kitap içeriğinde ağırlıklı olarak 1975 yılı mezunlarının anıları yer almakla birlikte, 1970-1976 yılları arasında görev yapan sekiz öğretmenin hatıralarına ilk bölümde yer verilmiştir. 
İkinci bölümde 1965-1970 yılları arasında Elazığ Kız İlköğretmen Okulu üç yıllık mezunu olan, on bir öğretmenin anıları yer almaktadır. 
Üçüncü bölümde ise 1974-1976 yıllarında dört yıllık öğrenimini tamamladıktan sonra ilkokul öğretmeni ve aynı zamanda lise mezunu olan yirmi beş mezunun anılarından derlenen hatıratlara yer verilmiştir
Kitapta, Elazığ Kız İlköğretmen Okulundan toplam kırk dört cumhuriyet öğretmeninin, okuyucuyla paylaştıkları içten ve samimi bir demet hatıralarının yer aldığı eser birçok tarihi fotoğraf, belge vb. görsel malzemeyi de içeriyor.
“Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu” kitabını yayına hazırlayanlar: 1971-1974 Yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Edebiyat Öğretmeni Zeynep Paslı Büyükbudak, 1962-1965 yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Öğrencisi ve 1971-1974 Yılları Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Resim İş Öğretmeni Şükran Tor, 1974-1975 Elazığ Kız İlköğretmen Okulu Mezunu ve eğitimci Meftune Güler Gül.
Eseri yayına hazırlayan öğretmenlerin hatıralarını yazdıkları ve anılarla tarihsel kayıtların bir dökümü niteliği taşıması açısından da aynı zamanda bir kaynak niteliğinde.