Tabiatla Kumar Olmaz: Elazığ'da 100 Milyon Liralık Zarar

Keban Baraj Gölü havzasında risk alarak ekin eken yüzlerce çiftçinin ektiği alanlar su altında kaldı. Köylülerin milyonlarca lirası boşa giderken ekonomiye zararı ise yaklaşık 100 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.

Keban Baraj Gölünün Palu ilçesi sınırları içerisinde kalan ve yöre halkının Haşmişat olarak adlandırdığı Örencik, Baltaşı, Balkaya, Keklikdere, Kara Salkım ve Gömeç Bağları ve Kovancılar ilçesine bağlı Yarımca ve Muratbağı köylerine sınırları olan baraj yatağında 3-4 yıldır baraj yatağının dolmaması nedeniyle ekin ekip hasat yapan köylüler bu yıl büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Binlerce dönüm ekili arazi suyun altında kalırken ekonomiye zararı yaklaşık 100 milyon lira olduğu ifade ediliyor.

“BÖLGENİN HUZURU İÇİN ÇÖZÜM ŞART”

Köyleri sınırları içerisinde yer alan baraj yatağını başka köylerden gelen kişiler tarafında ekildiğini söyleyen Yarımca köyü muhtarı Rasim SÜRÜCÜ “ Geçen yıl Kovancılar Kaymakamlığı tarafından baraj yatağında ekim yapmanın yasak olduğunu belirten yazı gönderdiler. Biz Yarım köyü sakinleri olarak bir dönüm yer ekmedik. Kovancılar'dan çevre köylerden gelip gece ekim yaptılar. Biz gerekli şikayetlerde bulunduk. Yaklaşık 2 bin 500 dönümlük alan ekildi ve bunların büyük bir kısmı şuan su altında. Bu konuda DSİ Genel Müdürlüğü'ne bile dilekçe yazıp gönderdim. Bu konuda bir önlem alınsın diye. Geçen yıl baraj yatağı ekme meselesi nedeniyle Yeniköy'de silahlı yaralanma oldu. Bu adam ölseydi değer miydi toprak için. İnşallah her yıl su doldurur barajı bu dargınlık, küskünlükler olmaz. Köylerimizde huzur kalmadı. Her yıl köylerde tartışmalar kavgalar oluyor. Komşu komşuya küstürdüler. Devletimiz bu konuya el atsın. Her köyün arazisini belirlesinler. Muhtarlar aracılığıyla ya da kendileri bölüp icara versinler. Bölgenin huzuru için bu konunun çözümü gerekiyor” dedi.

“EKİNLER SU ALTINDA KALDI”

Köylülerinin ekmiş olduğu 2 bin dönümlük ekili arazinin su altında kaldığını belirten Baltaşı Köyü muhtarı Erdem KAHVECİOĞLU “ Köyümüzün arazi yaklaşık 10 bin dönüm ve biz buna eş değer bir alanı kaybettik. Çünkü baraj yatağı bereketli bir toprak ve dönüme ortalama 600 kg buğday, arpa alıyorduk. Çiftçimizin zararı çok büyük. Geçen yıl arpa ticareti yaptım baraj yatağında ekili arazilerin mahsulleriyle. Baltaşı, Balkaya, Keklikdere köylülerinden 8 milyon tutarında tahıllarını aldım. Zararı bu yılla kıyaslarsak hesabını siz düşünün. Sadece bizim köy değil civardaki köyler suyun diğer tarafı Yarımca, Yeniköy, Muratbağı arazilerini de hesaba katarsak 12-13 bin dönümlük ekili araziden bahsediyoruz. Seçim dönemlerinde köyümüze gelen milletvekili adaylarına sorunu söyledik. Baraj kapakları açılsın ekinler su altında kalmasın diye. Ama gelinen noktada ekinlerimiz su altında kaldı” diye konuştu.

“EKİM YAPMADIK, ZARARDAN KURTULDUK”

Örencik Köyü muhtarı Zülfü TAŞ ise “ Birkaç yıl önce baraj alanlarını bizde ekmiştik. Son iki yıldır köylüler olarak anlaşamıyorduk. Geçen yıl Palu Kaymakamlığı tarafından gönderilen yazıda baraj yatağının ekimin yasak olduğuna dair yazıya istinaden Örencik köylüleri olarak baraj yatağını sürmedik. Ekin zamanı üzüntümüz, şimdi sevince dönüştü. Ev başına en az 100-150 bin paramız boşa gitmemiş oldu. Kaymakamlığın göndermiş olduğu yasağa uyan köyler oldu uymayanlarda. Bunun devlet eliyle çözümü gerekiyor. Baraj yatağı nedeniyle köylerde yaşanan kavgalar, küslükler bitsin” diye kaydetti.

“EKONOMİK KAYBIMIZ ÇOK BÜYÜK”

Yaklaşık 100 dönümlük şeker pancarı ve arpasının sular altında kaldığını söyleyen Baltaşı Köyünden Hakan YAŞAR ise “ Yaklaşık 100 bin lira zararım oldu. Ekonomik olarak kaybımız daha büyük. Su tam olarak da gelmedi baraj yatağı tamamen dolmadı ama; geldi ürünlerimizi telef edip gitti” ifadeleri kullandı.

AĞUSTOS AYINDA KOYUNLAR OTLUYORDU, SULAR ALTINDA KALDI

2022 yılında hasat kaldırıldıktan sonra koyun sürülerinin otlatıldığı baraj yatağını o günlerde kayıt altına almıştık. Dün kameramıza yansıyan görüntülerde ise bu alanın tamamen sular altında kaldığı görülüyor. İşte o anlar:

Özel Haber
Yorumlar 5
Hakan 24 Mayıs 2023 11:29

Allah beni bağışlasın..ama hak ediyorlar ne bulsa çöküyorlar...güçlü yüzsüz olan gidip ekiyor...sonra tapunla git hayatta alamassin kan dökmeden ...artık eski köylüler kalmamış ...gidip oralarda paranla arazi alamiyorsun ...o kadar kıskanç vicdansizlar

Fehmi 24 Mayıs 2023 01:25

Eklesinler efendim baraj göl alanı değilmi tam arazi mafyası olmustu denetim yok kira yok kimin malını ekiyorsun

Ercan 23 Mayıs 2023 20:48

Ekmesin kardeşim iyi devlet çoban gibi herkesin başında dursun.Eğer bir şey olmasa idi devlete fazla vergimi verecek ti.

Yurtbaşı lılar 22 Mayıs 2023 07:52

Buraları kimler ekiyor neden Denetim yapılmıyor sebebi nedir buraları bir tek kişi ekiyor ALLAH revamı bir araştırma yapılsın

Çoban 21 Mayıs 2023 22:33

Peki buraları kimler ekiyor DSİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE NEREDE KİMİN MALINI EKİYOR LAR BUNUDA SORAN VARMI KİMLER PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR ÖZELLİKLE YURTBAŞI YUNLUCE MOLLAKENDİ GUNTASİ ÇAĞLAR KARASAZ GENEFİK KOYLERİNİ KİM EKİYOR NEDEN BURALAR DAN KİRAYA VERİLMİYOR YOKSA DSİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜDEMİ ORTAK EKİYORLAR BİLEREK KABAN BARAJIN KAPAKLARINI AÇIYOR LAR BARAJ DOLMASIN DİYE ESKİYE BİR BAKILSA 2003 YILLARINDA DSİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SORUŞTURMA BAŞLATTILDİ KAC KİŞİ HAPİS CEZASI ALINDI İNŞAALLAH DSİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE TALİMAT VERİP BURALAR YASAK OLUR HERGÜN KAVGA ETTİLER

Bakmadan Geçme