Kararsızlar Eriyor

Seçim anketleri peş peşe açıklanmaya devam ederken, yayımlanan son iki anketteki değişim gündem yarattı. Yöneylem Araştırma tarafından yapılan son seçim anketinde kararsızların oranındaki büyük düşüş dikkat çekerken, AK Parti, MHP ve İYİ Parti'nin oy oranının yükseldiği görüldü.

TAKİP ET

Kübra Kabukçu/Ramazan ve Üniversite sınavlarının tarihiyle çakışması sebebiyle 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerle ilgili partilerin ve ittifakların çalışmaları tam gaz devam ederken, son iki seçim anketindeki oy oranlarındaki değişim dikkat çekti.

Yöneylem Araştırma'nın 23-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği son seçim anketinde katılımcılara "Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.

AK PARTİ YÜZDE 28.3

Anket sonuçlarına göre AK Parti yüzde 28.3 ile birinci parti gelirken, CHP yüzde 22.7, İYİ Parti yüzde 12, HDP yüzde 8.7, MHP yüzde 6.2, Zafer Partisi yüzde 2, Yeniden Refah Partisi yüzde 1.5, DEVA yüzde 1.4, TİP yüzde 1.2 oy oranıyla sıralandı. Diğer partilere verilen oy oranı ise 2,4 olarak açıklandı.

KARARSIZLAR AZALIYOR

Son seçim anketinde kararsızların oranının düştüğü görüldü. Bir önceki ankette yüzde 11,6 olan kararsızlar bu kez 7,9 olarak yer aldı. Kararsızlardaki azalışla birlikte AK Parti, MHP ve İYİ Parti başta olmak üzere partilerin büyük bir çoğunluğunda oy artışları tespit edildi.

AK PARTİ VE İYİ PARTİ'DE DİKKAT ÇEKEN YÜKSELİŞ

AK Parti'nin oy oranında yaşanan yüzde 2,5'lik artış dikkat çekerken; İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 2,1; MHP'nin oy oranı ise yüzde 1,5 arttı.

CHP'NİN OY ORANI DÜŞTÜ

3 Aralık'ta 'İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması' ile ekonomideki önerilerini ve tespitlerini açıklayan CHP'nin oy oranında ise düşüş yaşandığı görüldü. CHP'nin oy oranı bir önceki ankete göre yüzde 0,5 azaldı.

Yöneylem Araştırma'nın 24-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiği anket çalışmasında partilerin oy oranları şöyle sıralanmıştı;

AK Parti yüzde 25.8 ile birinci parti olurken, CHP yüzde 23.2, İYİ Parti yüzde 9.9, HDP yüzde 8.1, MHP yüzde 4.7, Zafer Partisi yüzde 1.9, Yeniden Refah Partisi yüzde 1.6, DEVA yüzde 1.2, TİP yüzde 1.1 oy oranıyla sıralandı. Diğer partilere verilen oy oranı ise 2,2 olarak açıklanmıştı.

ELAZIĞ'DA DURUM NE?

Ülke çapında yapılan anketlerde Ak Parti, MHP ve İyi Parti'nin yükselişi Elazığ'da da görülüyor. Özellikle Ak Partinin milli konularda ortaya koyduğu tavır ile dış politikadaki başarıları kararsız seçmenleri bu partiye yönelmelerine sebep oluyor.

Ak Parti ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın attığı adımlara ve ülkeyi ulaştırmak istediği seviyeye karşın millet ittifakını temsil eden partilerin ciddi bir program ortaya koyamamaları ve sorunlara çözüm olmaktan çok uzak bir noktada durmaları seçmenleri Cumhur ittifakına yönlendiriyor.

Ak Parti'nin başta ekonominin düzeltilmesi ve enflasyonun düşürülmesi noktasındaki çalışmaları, İl ve Merkez ilçe teşkilatları ile Kadın Kollarının saha çalışmaları ve MHP'nin Elazığ mitinginde ortaya çıkan tabloya göre Cumhur İttifakı ilimizde açık ara önde gözüküyor.

KESİN VE NET BAŞARI İÇİN YENİ YÜZ ŞARTI

İlimiz seçmenlerinin önemli bir bölümü Cumhur İttifakı partilerini tercih ederken, başarının daha da artması için yeni yüzlerin ve etkili kişilerin aday gösterilmesinin şart olduğunu dile getiriyorlar.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a oy vereceklerini ifade etmelerine karşın milletvekili seçimlerinden aday gösterilen isimlere bakarak oy verecek ya da vermeyeceklerini ifade eden geniş bir kitle bulunuyor.

Bu kesimin kötü bir liste karşısında Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a oy vermelerine karşın milletvekili seçimlerinde tepki amacıyla tersi bir partiye dahi oy verebilecekleri dile getiriliyor.

Elazığ'da Ak Parti'nin tabanın ve şehrin sesine kulak vererek hazırladığı bir liste ve yeni seçim sisteminin de sağladığı avantajı arkasına alarak seçimlerden 4-1 gibi bir sonuçla çıkmasının sürpriz olmayacağını dile getiriyorlar.

ORTAK LİSTE İLE 5-0 DAHİ OLABİLİR

Cumhur ittifakının Elazığ'da ortak liste ile seçimlere girmesi ve MHP adayının Ak Parti listesinden aday gösterilmesi halinde bu ittifakın alacağı toplam oy sayısının, diğer siyasi partilerin milletvekili çıkarma şansını matematiksel olarak da azaltacağına dikkat çeken siyasi gözlemciler, böylesi bir senaryoda cumhur ittifakının 5-0 yapma şansının yüksek olduğunu ifade ediyorlar.

Bakmadan Geçme