Elazığ'da soğanıyla ünlü köyümüz eski günlerine dönmek istiyor
Seydili Köyü Muhtarı Fatih Yıldız, vatandaşların mutfaklarından eksik etmediği köyleriyle özdeşleşmiş soğan ve sarımsak ekimini yeniden çoğaltmak istediklerini dile getirdi.
Elazığ’da soğan ve sarımsak denince akıllara Palu ilçesinin Seydili Köyü geliyor. Bir zamanlar Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin soğan ve sarımsak ihtiyacını karşılayan köyde arazilerin çoraklaşmasıyla yıllar geçtikçe ekim her yıl azalırken köyün muhtarı Fatih Yıldız arazilerin yeniden suya kavuşmasıyla köyün eski günlerine dönebileceğini belirtti. Yıldız gazetemize yaptığı özel açıklamada “Uzun yıllar il dışında şirketlerde çalışarak geçimimi sağladım. Çocukluğumdan beri hayalim köyümde hayvancılık ve tarımla uğraşmaktı. 7-8 yıldır köyüme yeniden yerleştim ve hayalimi gerçekleştiriyorum. Bilindiği üzere geçmiş yıllarda Seydili Köyü soğan, sarımsağıyla ve sebzeleriyle ünlü bir köydü. Çevre illere hatta Mersin tarafına soğan ve sarımsak gönderilirdi. Büyüklerimizin anlattıklarına göre soğan ve sarımsaktan elde edilen gelir sayende köylülerimiz hem yıllık geçimlerini yaparlarmış hem de Palu ve Kovancılar ilçeleri bir otobüs hac farizası için yolcu gönderirken bizim köy tek başına bir otobüs hacı adayı gönderirmiş. Hasat zamanı günde iki kamyon ürün farklı iller ürün gönderiyorlarmış. Bu da köyümüzün soğan ve sarımsakta ne kadar iyi ürün yetiştirip iyi para kazandıklarını gösteriyor” dedi.
ESKİDEN BÖLGE İÇİN ŞİMDİ SADECE KENDİMİZ İÇİN EKİYORUZ
Yıldız “ Şuan köyümüzde bu işi yapan kişi sayısı çok azaldı. Onlarca şehre soğan sarımsak gönderdiğimiz zamandan köylülerin kendi ihtiyaçlarına göre eş dost akrabaya yetecek kadar ekim yapılmasına kadar geriledik. Bunun en önemli nedenlerinden biri insanların kolay ve rahat para kazanma istediği ve diğer bir nedeni ise köyümüz arazilerinin susuz kalmasından kaynaklanıyor. 2 bin dönümün üzerinde şekerpancarı, sebze, soğan, sarımsak ekilen sulu tarlalar yerini kuru tarıma bıraktı. Kaynak sularımız artık yeterli değil. Sulu tarım yapmak için çok riskli bulduğu için vatandaşlar ekmeyecek hale geldi. Sulama bazında güzel bir iyileştirme olursa eski dönemlere dönebileceğimize inanıyorum. Üreten insan bana göre kutsal insandır. Ülke olarak üretmemiz lazım. Daha iyi ürünler daha fazla üretim için devletimizden bu konuda destek bekliyoruz” diye konuştu.
SEYDİLİ SARIMSAĞI DİYE VATANDAŞI KANDIRIYORLAR
Yıldız “ Geçmişten gelen bir ünümüz olduğundan dolayı Elazığ’da ve civar ilçe ve illerde Seydili sarımsağı diye başta Çin olmak üzere farklı yerlerden getirilen sarımsağı satıyorlar. Vatandaşlar onlara itibar etmesin. Bizim hasat dönemimiz gelmedi. Haziran 15’inden sonra hasada başlıyoruz” diye kaydetti.
ATA TOHUMU SARIMSAĞI ÇOĞALTMAYI HEDEFLİYORUZ
Muhtar Yıldız “ Bu konuda gerekli girişimlerde bulundum. Sağ olsun Tarım ve Orman İl müdürümüz fikrimize sıcak baktı. Dedelerimizin ekmiş olduğu sarımsak tohumlarını çoğaltıp şifa niyetine tüketilen sarımsağımızı yeniden piyasaya vatandaşlarımızın sofralarına sunmayı amaçlıyoruz. Bu konuda duyarlı insanlarımız var. Bizlere yardımcı olmak istiyorlar. Seydili Köyü olarak bölgenin eskiden olduğu gibi soğan ve sarımsağını karşılamaya talibiz” ifadelerini kullandı.