Çocuklarda Dikkat Eksikliği

Başak MERAL GÜNDÜZ/Dikkat eksikliği hem öğrenmeyi hem de sosyal ilişkileri olumsuz etkileyen ciddi bir sorun. ARK  'Anlayarak Hızlı Okuma Kursu Dikkat Geliştirme Merkezi' yetkilisi Akın Özcan, dikkat eksikliği veya dağınıklığı olan çocuğun ailesinin ciddiye alması gereken belirtileri ve yapılması gerekenleri gazetemize anlattı.

DİKKAT EKSİKLİĞİ ÖĞRENCİNİN DİKKATİNİ YOĞUNLAŞTIRMAYI ÖĞRENMEMİŞ OLMASINDAN KAYNAKLANIR
Akın Özcan,” Dikkat eksikliği veya dağınıklığı,dikkati bir noktada toparlayamama,kendi işine tam olarak verememe olarak tanımlanabilir.Dikkat dağınıklılığı genelikle öğrencinin dikkatini yoğunlaştırmayı öğrenmemiş olmasından veya zihnin başka bir problemle meşgul olmasından kaynaklanır.Bu sorunun tıbbi adı,”DİKKAT EKSİKLİĞİ”vihipraktivite ve hiperaktivite bozukluğunun da 3 alt tipi vardır:
-Dikkat eksikliği olan tip-Hiperaktivitesi olan tip.Dürtüselliği olan tip. Biz eğitimciler dikkat eksikliği ve dağınıklılığı üzerine çalışmalar yapıyoruz.Diğer boyutlar psikiyatrinin çözüm bulabileceği alanlardır”dedi.

DİKKAT DAĞINIKLILIĞININ BELİRTİLERİNE DEĞİNELİM
Akın Özcan,”Dikkat eksikliği olan çocuklarda genelde şu problemler görülmektedir:
- Ders,ödev ve herhangi bir işe uzun süre odaklanamazlar
- İyi bir dinleyici değillerdir
- Unutkan,dalgın ve sakar olabilirler
- Genellikle meşgul oldukları işler arasında hızlı geçişler yaparlar,ödevi bitirmeden oyuna yönelirler
- Sınavlarda yapılan basit hatalar sonucu kötü not alma
- Sık sık eşya kaybetme
- Düzensiz defter tutma,çirkin kötü yazma
- Okuma ve yazmada isteksizlik
- Dağınıklık,düzensizlik,sorumsuzluk”

ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİNİ GİDERMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Özcan,”Dikkat eksikliği ve dağınıklığı olan çocuklar doğru uzmanlar tarafından değerlendirilmeli,çocuğunun durumunun ne olduğu netleştirilmeli ve buna uygun çalışmaların dikkat eksikliği ve dağınıklığı belirlenmişse çocuğun terapi görmesi ve uygun biçimde eğitilmesi,ailenin de çocuğa yaklaşımının doğru biçimde düzenlenmesi gerekir.
Dikkat dağınıklığını ortadan kaldırmak için öncelikle probleme yol açan faktörlerin belirlenmesi gerekmektedir.Dikkat dağınıklığını ortadan kaldırarak konsantrasyonu arttırmak için yapılacak bir çok egzersiz bulunmaktadır.Bu çalışmalarla problemin çözümü sağlanmakta ve öğrencide istenilen davranışlar elde edile bilmektedir”dedi.

Bakmadan Geçme