Bilal Çoban: 'DSİ Genel Müdürü'nün Elazığ'da İkamet Etmesi, Şehir İçin Bir Fırsat'

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, sulama ve içme suyu projeleriyle ilgili sorun ve çözüm önerilerini paylaştı. Bilal Çoban DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta'nın Elazığ'da ikamet ettiğini belirterek, bunun şehir adına fırsata çevrilmesi gerektiğini söyledi.

TAKİP ET

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, Elâzığ'ın sulama projeleri ve içme suyu projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sulama projeleri ve içme suyu projelerini gündemine alan Bilal Çoban, Kuzova ve Suluova projelerine ilişkin sorun ve çözüm önerilerini paylaştı. Kuzova ve Suluova projelerine ilişkin çözüm önerilerini paylaşan Bilal Çoban, “Uluova sulama inşaatının yapım işi için 2023 yılında yaklaşık 350 milyon TL ödeneğe ihtiyaç vardır. Mart – Nisan aylarında yüklenici firma işe başlatılarak yıl içerisinde bu işe ek ödenek aktarılarak işin bir an önce tamamlanması ilimiz adına çok önemlidir. Uluova sulaması inşaatının pompaj elektrik masrafının kesin çözümü için 5'er MEGAWATT'lık toplam 30 MW gücünde ve yaklaşık olarak 750 milyon TL'ye mal olacak GES ihalesinin de yapılarak yaklaşık bir milyar ek ödenek temin edilerek elektrik probleminin kökünden çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.” dedi.

Bilal Çoban, “Kuzova sulaması için çözüm önerimiz Sulama inşaatı tamamlanmış olan bu projede yaklaşık 6 MW gücünde kurulacak GES santrali ile buradaki sıkıntı ortadan kaldırılacaktır. “ ifadelerini kullandı.

DSİ Genel Müdürlü Mehmet Akif Balta'nın Elazığ'da ikamet ettiğini ifade eden Bilal Çoban:” Genel Müdür Mehmet Balta'nın Elazığlı olarak görüleceği gerçeği fırsat olarak görülmelidir. Adeta Elazığ'ın başına talih kuşu konmuş ve “İyi olacak hastanın başına doktor gelmiştir” . Doğduğun yer değil doyduğun yer memleketindir ilkesiyle Kıymetli Genel Müdürümüzden Ekmeğini yediği ve suyunu içtiği memleketi olan Elâzığ'ımıza destek çağrısında bulunuyorum. Elazığ ilinin yıllardan beri iz ödeneklerle kanayan yarası haline getirilmiş olan Uluova ve Kuzova sulamaları için ihtiyaç duyulan yaklaşık 1,2 milyarlık ödenek veya ek no ödeneklerin Sayın Genel Müdürümüzün destekleriyle çözüme kavuşturulabileceğini düşünmekteyim” dedi.

Prof.Dr.Çoban,"Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezimiz tarafından yapılan teknik çalışma ve analizler neticesinde ilimizin sosyo-kültürel ve ekonomik kalkınma ve gelişmesine yönelik sizlerin de çok geniş bir şekilde haber kaynaklarında yer verdiğiniz ilimiz ve ilçelerimizin kalkınma planları süreçleri tamamlanmıştır.
Ülkemizin genel bir seçim sürecine hızla yaklaştığı bu dönemde tüm halkımızı yakından ilgilendiren ve şehrimizin bütüncül bir yaklaşımla kalkınmasını hedefleyen tespit ve önerilerimizi periyodik aralıklarla sizler aracılığıyla paylaşmaya devam edeceğiz.
Öncelikli hedefimiz Ülkemizin olduğu kadar ilimiz için de tarihi bir dönüşüm noktası olan 2023 seçimlerinde tüm siyasetçilerin ve karar alıcıların dikkatini çekerek, ilimizin kronikleşmiş sorunlarının çözümüne katkı sağlamaktır. Sizlerin de çok yakından takip ettiği gibi, ilimizin 20 yılı aşan bir süreçten beri öncelikli seçim vaatleri arasında sulama projeleri ve içme suyu sorunun köklü çözümü hususu yer almıştır. Ancak aradan geçen 20 yıllık süre içerisinde ilimiz için hayati olan bu iki önemli konunun çözümü hep bir sonraki seçimin birinci vaat konusu olarak raflarda kalmıştır.
Ancak 2023 yılı itibarı ile gelinen noktada ilimizin ve halkımızın artık bu konuyu bir sonraki seçime bırakma tahammülü kalmamıştır. 2020 yılı Ocak ayında yüzyılın felaketi ile karşılaşan halkımız sadece yitirdiği 48 canla kalmamış büyük bir ekonomik yıkım da yaşamıştır.
Depremin çok boyutlu yıkıcı etkisi tüm ekonomik dengeleri altüst etmiş, hiçbir vatandaşımızın gündeminde olmayan ve bugün karşı karşıya kaldığı 100 milyar gibi bir konut borcu artık vatandaşımızın ay sonu ödeme planı olarak önüne gelmiştir. Bugün piyasada dolaşması gereken 100 milyar gibi bir bütçe artık piyasadan çekilmiş doğrudan konut ödemeleri için vatandaşın EFT ile bankalar arası transferine dönüşmüştür.
Ticaret dengesi alt üst olan Elazığ ekonomisini incelediğimizde Tarım sektörü tek başına yüzde 40 ile ilk sırada yer almakta ve ilin ekonomik olarak temel direğini oluşturmaktadır. Ancak sulama projelerinin yılan hikayesine dönmesi ve bununla birlikte özellikle son yıllardaki kuraklık ilimizde maalesef tarımı da bitme noktasına taşımıştır. 2022 yılı sonu ve 2023 yılı başı itibarı ile son 15 yılın en kurak mevsiminin yaşandığı konuya uzman kuruluşlar tarafından ilan edilmektedir. Bu durum ilimiz tarımı için çok ciddi bir tehdit h

Bakmadan Geçme