Amacımız 251 Milyon Euro'luk Hibe Pastasından En Büyük Dilimi Alabilmek

Tamer ÖREN - TKDK olarak IPARD III çağrı ilanına çıktıklarını söyleyen TKDK Elazığ İl Koordinatör Vekili İbrahim Sertaç YILMAZ ' Amacımız 42 il için ayrılan toplam 251 milyon Euro'luk bütçeden en fazla payı alabilmek' dedi.

 Amacımız 251 Milyon Euro'luk  Hibe Pastasından  En Büyük Dilimi Alabilmek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl koordinatörlüğü tarafından IPARD II  üçüncü başvuru çağrı dönemi tanıtım toplantısı düzenlendi.  3. Çağrı dönemi nedeniyle TKDK il binasında  basın mensuplarıyla bir araya gelen  TKDK Elazığ İl Koordinatör Vekili İbrahim Sertaç YILMAZ  desteklenecek projeler ile ilgili bilgiler verdi. 

YILMAZ yaptığı açıklamada “21 Aralık itibarıyla IPARD II programının üçüncü çağrı ilanına çıkmış bulunmaktayız. Bu çağrı ilan kapsamında çiftlik faaliyetlerinin  çeşitlenmesi ve iş geliştirme tedbiri  tarımsal işletmelerin fiziki varlıkların yatırımları olmak üzere iki sektörde destek vereceğiz.  Çiftlik faaliyetlerin çeşitlenmesi fide ve fidan yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, sera faaliyetleri, arıcılık faaliyetleri ve yöresel ürünler katma değerler sektörü kırsal turizm faaliyetleri su ürün yetiştiriciliği faaliyetleri makine parkları sektörü ve yenilene bilir enerji yatırımları bu sektörleri %55 oranında hibe ile çağrı ilanına çıktık.  proje kabulü 12 şubat tarihinde başlayıp 15 mart tarihinde kapatacağız. 42 il koordinatörlüğü için toplama bütçe tutarı yaklaşık 87 milyonTL  ve bütün gayretlerimiz 87 milyon pastadan en büyük dilimi alabilmek ne kadar fazla kullandıra bilirsek o kadar halkımızı bu sektörlere yönelik yatırım yapmaya çağıracağız.

IPARD II Çağrılarında ayrılan bütçenin 9 katı kadar başvuru aldık

IPARD II döneminde 42 il koordinatörlüğünde çok yoğun proje talebiyle karşılaştıklarını dile getiren YILMAZ “ Ayrılan bütçenin 9 katı kadar proje geldi. Bunun için eskiden de olan fakat; uygulanmayan sıralama kriterleri devreye girdi. Bu kriterlerde en önemli önceliğimiz başvuru sahibinin bu sektörlerde mesleki deneyiminin olması 3 yıllık tecrübesinin olması ve bir diploma ya da sertifikasının olması. için Halk eğitim merkezleri aracılığıyla bir kurs programı açtık.  Kurs programına katılıp sertifikalarını alan yatırımcılarımız 15 puan alarak diğer illerdeki başvuru sahiplerinin önüne geçmiş olacaklar” diye konuştu.

Kanatlı Sektöründe yeni işletmelere destek veren 3 ilden biri Elazığ

Diğer ilanına çıktığımız sektörümüz ise tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına göre yatırımlar olduğunu  ifade eden YILMAZ “ Küçükbaş, büyükbaş süt ve besi işletmelerine, kanatlı hayvan sektörüne buradaki hibe oranlarımız başvru sahibinin 40 yaş altı, yatırımın dağlık alan olup olmamasına göre  %40 ile %70 arasında değişiyor. Burada 42 il için ayrılan bütçe 164 milyon Euro  hibe tutarı var. Bu hibeyi yine Elazığ’a en iyi şekilde kazandırmak istiyoruz. Kanatlı sektöründe 42 il arasında Elazığ’ında dahil olduğu yeni  işletmelere sadece 3 ilde destek veriliyor. Bunu bizim için bir şans olarak görüyorum” diye kaydetti.

 

Hibe desteği isteniyorsa projeler iyi hazırlanmalı

Projelerin hibe desteğinden yararlanabilmesi için iyi hazırlanması gerektiğini vurgulayan İbrahim Sertaç YILMAZ “ Projelerin ayaklarını yere sağlam basması gerekiyor. İyi hazırlanmayan hiçbir proje geçmeyecek. Çok fazla başvuru olacağını tahmin ediyoruz. Yaptığımız görüşmeler bunu gösteriyor. Sadece ilimiz için değil diğer illerdeki başvuru potansiyeli de bunu gösteriyor. Bakanlığımızın yürütmüş olduğu politika sonucu küçük aile işletmelerine önem veriliyor. Daha önce küçükbaş, büyükbaşta başvuru limitimiz en az 20 bin Euro olmak zorundaydı. Bunu 5 bin Euro’ya düşürdük. Bunu evinin altında 3-5 hayvanla hayvancılık yapan insanlarımızın  bunu en az 10 hayvan kapasitesine çıkarıp süt ahırı tesisine ulaşsın” diye aktardı.

Gitmediğimiz köy kalmayacak

  İlçelerimizde, köylerimizde bu işi yapmak isteyen vatandaşların ayağına kadar gittiklerini hatırlatan YILMAZ “Tanıtım faaliyetlerimize ara vermeden devam edeceğiz. Belediye başkanlarımız, kaymakamlarımızla gerekli görüşmelerimizi yaptık. Gitmediğimiz köy, belde ve ilçemiz kalmayacak. Bu işleri yapabilecek kişi ya da kişilere duyurular şeklinde duyuracağız. Bizim ekibimiz gidip tanıtım faaliyetlerini yapacak.