Amacımız 250 milyon Euroluk Hibeden En Büyük Payı Almak

Tamer ÖREN - TKDK Elazığ İl Koordinatör Vekili İbrahim Sertaç YILMAZ ' Yüzde 40 ile 70 arasında hibe vereceğimiz bu çağrı döneminde amacımız geçtiğimiz dönemden daha fazla kişi ve projeye destek vermek ve toplam 250 milyon Euro hibe desteği verilecek 42 il içerisinden en büyük payı almak ' dedi.

Amacımız 250 milyon Euroluk Hibeden En Büyük Payı Almak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarımsal Kalkınma ve Destekleme Kurumu Elazığ İl Koordinatör Vekili İbrahim Sertaç YILMAZ, 21 Aralık’ta  çıktıkları IPARD II programının üçüncü  çağrı dönemi ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Sivrice ilçesi hariç 9 ilçede çiftçi muhtar ve vatandaşlarla buluştuklarını ifade eden YILMAZ “ Olumsuz hava şartları nedeniyle Sivrice ilçemize gideceğiz. İlk fırsatta oradaki vatandaşlarımızla da bir araya gelerek tanıtım toplantımızı yapacağız. Akşamları sivil toplum kuruluşlarını gezdik. Önümüzdeki hafta içerisinde de ticaret sanayi odası ve ticaret borsası üyeleriyle bir araya geleceğiz. 2 hafta gibi kısa bir sürede tanıtım faaliyetlerimizi tamamladık. Tabi bu toplantılardaki amacımız farkındalık oluşturmak. Toplantılarda yatırım yapmayla ilgili en ufak fikri olan yatırımcıyla uzunca görüşmeler yapıyoruz kurumumuza davet ediyoruz. Tabi iş dünyası çok daha alakadar kurumumuza. Toplantılarda çok güzel fikirlerle de karşılaşıyoruz aynı zamanda. İnsanlarımız yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

IPARD II’in birinci çağrı  döneminde 69 projelerinin onay aldığını hatırlatan YILMAZ “ Bunlardan 5 tanesi vazgeçti ve 9 tane projeyle sözleşme imzaladık. Bu projeler tamamlandığında Elazığ’a 90 milyon liralık bir para girmiş olacak. Bu miktarın 60 milyonu hibe olacak. Bu rakamlarla 42 il koordinatörlüğü arasında en fazla Avrupa Birliği hibesi kullandıran koordinatörlük olduk. 2. Çağrı ilanındaysa 12 proje aldık. Bunların sonucunda da ilimize 50 milyon liralık bir yatırım kazandırmış olacağız. Bu projelere de 25 milyon liralık hibe vermiş olacağız. Yine bu çağrıdaki yatırımlar fabrika tarzı yatırımlar olduğu için bunları ayrıca önemsiyoruz. Bu tarz projeleri daha önce alamamıştık. Böylesi proje başvuruları da çok alıyoruz. Bu da çok önemli bir durum. 21 Aralık’ta da 3. Çağrı İlanına çıktık. Bu çağrıda da yine % 40 ila % 70 arasında hibe vereceğiz. Amacımız hem parasal olarak hem proje sayısı bakımından.  geçen çağrı döneminden daha fazla kesime hitap edebilmek.

Projelerde Tanıtım faaliyetlerine  Ağırlık Veriyoruz

Bütün projeleri değerlendirdiklerini ifade eden YILMAZ “ Fakat; tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermeye çalışıyoruz. Bakıyorsunuz  bugün Ağın leblebisi için herhangi bir yatırımcı bize başvurmamış.  Yöresel ürün olarak  orcik üretim tesisine destek verdik. Karakoçan’da 2 otele destek verdik. Sivrice turistik yer ama şuana kadar hiçbir destek vermemişiz. Şuan sadece bir işletmeye bu yıl kısmı olarak destek vermeye başladık. Sivrice’de örnek bir  otel projesi var. Ona destek verebilirsek  çok daha güzel olacak

Gitmediğimiz köy kalmadı

TKDK’yı artık Elazığ’da bilmeyen köylümüz, yatırımcımız kalmadı. Fakat; bize proje bazında daha az gelen ve daha az hibe verdiğimiz Arıcak ve Alacakaya gibi ilçelerimize daha fazla  önem vereceğiz. Çünkü; bizim desteklerimizden şimdiye kadar en az onlar yararlanmışlar. Arıcılık desteği ve bir tane de kümes için destek vermişiz. İklim ve arazi şartlarından dolayı belki hayvancılığa pek müsait değiller ama; farklı yatırımların bu ilçelerimizde çoğalmasını istiyoruz.

 

Her 9 projeden 8’ini reddetmek zorunda kaldık

IPARD II’nin birinci çağrısında   belirlenen projelerin 9 katı geldi. Doğal olarak biz her 9 projeden sekizini reddetmek zorunda kaldık. Ne kadar da özen göstersek gelen projeler bütçenin çok çok üzerinde olunca  projelerin birçoğunu reddetmek kaçınılmaz oldu. Bu dönemde aynısı olmasın insanlarımız biraz daha bilinçli olsun diye çaba sarf ediyoruz. Bir kere “Başvuru sahibinin cebinde para kalıyor” sözü çok yanlış, öncelikle bizim bu mantığı yıkmamız lazım. bizim verdiğimiz hibe oranı en fazla  %70 yani 100 bin liralık bir yatırım yapacaksanız en az cebinizden 30 bin TL çıkacak. Yatırımcı bunu bilip  öyle projeye başlamalı.

Amacımız Ne yapacağını bilen yatırımcılara yardım etmek

Bize sürekli insanlara geliyor. Sahibi olduğu bir miktar parası var ve bize “ Ben bu parayla yatırım yapmak istiyorum” diye geliyor.  Bu çok yanlış düşünce, biz insanlara hangi işi yapacağı konusunda yönlendirme  yapamayız. Bize ne yaptığını bilen ve işini genişletmek isteyen insanların gelmesini bekliyoruz.  Sonuç olarak yapılan yatırımın 5 yıl boyunca sürdürülmesi gerekiyor. 

Küçük aile işletmelerine çok önem veriyoruz

Önceden projelerin  bizden yardım alması için minimum 20 bin Euro olmak zorundaydı.  .  Önceleri küçük çiftçiler bu yatırımlardan yararlanamıyordu. Artık bu sayı 5 bin Euroya kadar düştü.25 -30 bin liraya tekabül eden bu miktarda küçük çiftçilerimizin de başvurmasını bekliyoruz. 2 ineği olan   vatandaşımız gelsin bize başvursun. 10 büyükbaşa  çıkaracağım desin. Ahırını büyütsün gerekli ekipmanları alsın. Biz kendilerine  projelerinin  kabul edilmesi için her türlü yardım  yapmaya hazırız. Şu mantığın önüne geçmek lazım. Ne de olsa % 70’lik hibe biz her aleti yazalım diye çok fazla kalem ekleyebiliyorlar.  Bütçesi az olanlar ise sadece gerekli olanları yazdığı için küçük projeler hazırlanıyor. O küçük projelerle gelsinler bize başvursunlar. Biz iki tane 120 baş hayvan projeli işletmelere  bir milyon destek vermek yerine 10 tane 10 büyükbaş hayvan kapasiteli yatırıma destek vermek daha çok isteriz. Hayvancılık için maddi olarak küçük bir adım görünse de hayvancılığın gelişmesi için bunu büyük bir adım olarak görüyoruz. Bu dönem bu konunun üzerinde çok duruyoruz. Birlik başkanlarımızın hepsiyle görüştük. Onların da böyle küçük projelere çok büyük desteği var. Böyle 5-6 proje hayata geçirirsek çok iyi olacak.

Biz sadece hayvancılığa destek vermiyoruz

İnsanlar sadece TKDK’yı hayvancılığa  ya da tavuk kümeslerine destek veren bir kurum olarak bilmesinler. Biz yol güzergahlarındaki  restoran, dinlenme tesislerine, 25 odayı geçmemek kaydıyla otellere, yüzme havuzlarına, rekreasyon faaliyetlerine de destek veriyoruz. Örneğin; Palu çok tarihi bir ilçemiz ve şu ana kadar bir tane otel bile açılmamış. İnşallah ilk otel bizim %65 hibemizle faaliyete başlayacak.

Çeşitli kurslar açarak  yatırımcıların 15 puan önde başlamasını sağlıyoruz

Başvuru sahibinin bayan olması, 40 yaşın altında olması, yatırım dağlık alanda olup olmaması bunlar 42 ildeki projelerin önüne geçirecek etkenler. Bir de yatırım yapacağı sektörde bir deneyimi var mı ya da sertifikası var mı? 15 puanlık bir sıralama kriteri var. Halk eğitimle görüşerek kırsal turizm alanında bir eğitim başlattılar.  Mantar yetiştiriciliği, tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriciliği ve arıcılık kurslarını da açtık. Daha önce bize başvuru yapanlara internet sitemizden, sosyal medya hesaplarımızdan duyurduk. Kurslarımızın çoğu bitti. Halk Eğitim onaylı sertifikalarla beraber 15 puan diğer illerdeki yatırımcıların önüne geçmiş olduk.