Altunbaş: 'Kardeşliğimizi güçlendiriyoruz'
Genel merkezi İstanbul'da bulunan ve 1995 yılında kuruluşundan itibaren mazlumların, ihtiyaç sahiplerinin yanında olan ve ülkemizde faaliyet gösteren en büyük yardım kuruluşlarından İnsani Yardım Vakfı (İHH) bu yıl yine 60 farklı ülkede ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti dağıtmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Elazığ’da toplanan kurbanlar Dünya genelinde ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Vakfın Elazığ Temsilcisi Erdal Altunbaş, yaklaşan kurban bayramı nedeniyle vakfın yapmış olduğu çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
Altunbaş “Her yıl aktarılan o hafızayla 60 ülkede kurban aktivitemizi gerçekleştireceğiz. Bu çalışmalar kapsamında her yıl ilimizden gönüllü arkadaşlarımızı hem denetim hem insanların mutmainliği açısından çalışma yapılan bölgelere arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Geçen yıl 3 arkadaşımızı göndermiştik. Bu yıl da iki arkadaşımız Lübnan'da Filistinlilerin bulunduğu özellikle Gazzeli muhacirlerin bulunduğu bir bölgeye gidecekler. Oradaki hem bizzat katılıp hem de gözlemci olarak emanetlerimizin ulaştığını hem benim şahsım ve buradaki arkadaşlarımızın hem de bağışçılarımızın mutmainliği açısından görüp değerlendirip bizlere aktaracaklar” dedi.
ELAZIĞ GEÇEN YIL BAĞIŞTA TÜRKİYE GENELİNDE BİRİNCİ OLDU
Altunbaş sözlerine şöyle devam etti: “Allah’a şükür Elazığ halkının desteği her geçen yıl artarak büyüyor. Her yıl çalışmalarımızın daha iyiye gittiğini genel merkezin raporları doğrultusunda görebiliyoruz. Geçen yıl ülke genelinde şehirlerin nüfus yoğunluğuna göre en fazla kurban toplanan il Elazığ oldu. Bizlerin bu başarısı nedeniyle genel merkezimiz bizleri onure etmek ve motivasyonumuzu artırmak açısından arama kurtarma aracı il temsilciliğine gönderdi. Şuan aracımız en büyük ilçemizde aktif olarak görev yapıyor” diye konuştu.
DÜNYA’DA NEREDE BİR MAZLUM VARSA BİZ ORADAYIZ
Ramazan ayında, okullar açıldığında, kış gelmeden yakacak yardımı vb. daha birçok dönemsel yardımları sürekli olarak ilimizdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını ifade eden Başkan Altunbaş “Zaman zaman bizlere eleştiriler geliyor. Neden Elazığ dururken farklı coğrafyalara yardımlarda bulunuyorsunuz diye? Bizim hizmetlerimizi bir pergel gibi düşünün. Bu pergelin ayağı Elazığ’da biz hizmetlerimizi buradan başlatıp daha sonra ulaşabildiğimiz her yere ulaşıyoruz. Ulusal bazda yardım haberlerimiz çok çıktığından vakfımızın hep yurt dışı faaliyetleri geliyor. Bu çok normal bir şey. Mazlum coğrafyalarda özellikle kriz bölgelerinde yapılan yardımlar hep ön plana çıkıyor. Dolasıyla insanların hafızasında öyle bir izlenim kalıyor. Bizim burada ihtiyaç sahibi ailelere, muhacirler için birimlerimiz mevcut. Belirlediğimiz ailelere sürekli yardımlarda bulunuyoruz. Bununla birlikte Ramazan ayında, okullar açıldığında, kış gelmeden yakacak yardımı vb. daha birçok dönemsel yardımları sürekli olarak ilimizdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.”
VATANDAŞ KURBANINI NEREYE İSTİYORSA BİZ ORAYA GÖNDERİYORUZ
Altunbaş, “Vakıf olarak her şeyden önce vatandaşlarımıza soruyoruz. Kurbanlarınızı nereye bağışlamak istersiniz diye? Elazığ ise Elazığ’da, Gazze’de ise Gazze’ye, Doğu Türkistan ise Doğu Türkistan’a ya da Afrika ülkelerine biz tercihler doğrultusunda kurban bağışlarını alıyoruz. Bu yıl 120 bin kurban kesmeyi hedefliyoruz. Bunların 48 bin Gazze’deki mazlumlar için olacak. Kotalar doldukça diğer ihtiyacı olan ülkelere göndereceğiz” diye kaydetti.
KURBAN SADECE BİR ET YEMEK DEĞİL
Kurban Bayramı ile kardeşliği güçlendirdiklerini ifade eden Altunbaş,“ Kurban sadece bir et yemek değil. Biz bu çalışmalarla kardeşliğimizi de güçlendiriyoruz. Bir örnekle açıklamak isterim. Yıllar önce vakfımızın genel başkan yardımcısı kurban eti dağıtmak için Afrika’nın bir ülkesinde onların yerel inanışlarından birine inanan bir kabileye kurban eti dağıtıyor. Kabile reisi bunun neden yaptıklarını sorunca tercümanlar aracılığıyla biz Müslümanlar olarak kestiğimiz etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz söylemesi üzerine kabile reisi “biz Müslüman değiliz” söylemi üzerine sizin Müslüman olmanınız önemli değil ihtiyaç sahibiniz ve biz bu etleri sizin için getirdik söylemesiyle orada yaşayanlar İslam tanımak için görevli talep ediyorlar. Bir süre sonra o kabile Müslüman oluyor” diye aktardı.
BİR KURBAN BEDELİ 8 BİN 500 LİRA
Başkan Altunbaş, “120 bin kurban keseceğimiz ülkelerde kiminde çok ucuz kiminde çok pahalı biz bunların ortalama bedeli belirleniyor. Bu yıl bir kurban bedeli olarak bağışçılarımızdan 8 bin 500 lira alıyoruz” dedi.
BİZ AİLELERİN 2. KURBANINA TALİBİZ
Altunbaş son olarak “Kurban ibadetinin önemini en iyi bilenlerdeniz. Bu ibadeti kişinin çocuklarıyla, ailesiyle birlikte yaşamasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Vakıf olarak bizim en önemli prensiplerimizden biri biz vatandaşın ilk olarak ikinci kurbanlarına talibiz. Paramı vereyim, yardım kuruluşları bizim yerimize bu işi yapsınlar. Biz de rahat edelim, tatilimize gidelim veya hiç yorulmayalım. Bizim böyle bir amacımız yok bu ibadetin günden güne kaybolmaya yüz tutmasından biz asla aracı olmak istemiyoruz. Bizim için çok önemli çok değer. Yani hedefimize ulaşamayabiliriz. Geçen yıl olduk bugün Türkiye birincisi olmayabiliriz ama aile kurbanı ibadetini yaşasın. Kurbanını kesip çocuğunun elinden tutup ihtiyaç sahibi aileye götürüp birlikte versin. O insanların durumunu da içselleştirebilsin, yaşayabilsin. Kendi dünyamıza hapis olup ihtiyaç sahibi aileler de yokmuş gibi görmeyelim” ifadelerini kullandı.