Altın Yatırımcılarının Dikkatine! İslam Memiş'ten Önemli Açıklamalar

Amerika Merkez Bankası Fed 15 ay sonra ilk kez faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. Ons altın, 17 Mart tarihinden bu yana en düşük seviyelere geldi. Son iki haftadır dolardan destek alan gram tarafında da geri çekilmeler gözlendi. Pek çok uzman 22 Haziran tarihine dikkat çekerken düşüşlerin alım fırsatı olacağı görüşünde. Finans Analisti İslam Memiş ise sosyal medya hesabından önemli bilgiler verdi.

Altın Yatırımcılarının Dikkatine! İslam Memiş'ten Önemli Açıklamalar

Türkiye’de milyonlarca yatırımcının en çok güvendiği yatırım araçlarından biri olan altın, son zamanlarda sürekli artan bir grafik çizdi. Fed’in faizleri sabit tutması piyasalarda tarafından şahin algılanırken ons altın yeniden kırmızıya döndü. Gram altın rekor üzerine rekor kırarken perşembe günü sabah saatlerinde düşüşe geçti.

İKİ FAİZ ARTIŞI DAHA BEKLENİYOR

FED oranlarını yüzde 5,00 ile yüzde 5,25 aralığında tuttu. Enflasyon rakamları yüzde 4,1 oranındaki beklentinin altında kalarak yüzde 4 oranına düşse de Fed’in faiz artışlarına bir süre sonra devam etmesi bekleniyor. Banka tarafından yapılan açıklamada "Hanehalkları ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alım ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması muhtemeldir." İfadelerine yer verildi. Yılın geri kalanı için beklenen faiz artışları altın üzerinde baskı oluşturdu.

ONS 3 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Fed Başkanı Powell, dün düzenlenen basın toplantısında, enflasyonda daha yavaş bir düşüşün, borçlanma maliyetlerinde bu yılın sonuna kadar iki kez 25’er baz puanlık bir artışa neden olabileceğini söyledi. Bu açıklama ons altın fiyatlarının bir anda 3 ayın en dip seviyelerine itti. 

GRAMDA HAREKETLİ GRAFİK

Hem ons altından hem de dolar kurlarından destek alan gram dün geceden bu yana hareketli bir grafik çizdi. Değer artışlarına devam eden gram altın yeni güne 1 .472 lira seviyesinden başladı. Grafik zaman zaman kırmızıya dönse de genel artışlar devam ediyor. Sarı metal 24 saat içinde yüzde 0,06 değer kazandı. Kapalıçarşı’da ise alış 1.481, satış 1.487 olarak görülüyor.

22 HAZİRAN’DA NE OLACAK?

Altın ve döviz kurları 22 Haziran tarihinde yeni ekonomi yönetimiyle yapılacak olan toplantıya çevrildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararlarına nasıl yön vereceği merakla bekleniyor. İki yılı aşkın süredir faiz indirimlerine giden TCMB’nın Mehmet Şimşek yönetimiyle bir politika değişikliğine gitmesi bekleniyor. 

Geçtiğimiz gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, “hayırlı olsun” dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik” sözleri toplantıdan çıkacak kararı ilişkin önemli ip uçları verdi.

GRAM VE DOLAR İÇİN SEVİYE VERDİ

Finans Analisti İslam Memiş ise sosyal medya hesabı Twitter’dan konuya dair önemli açıklamalar yaparak şunları kaydetti:

- Fed, şahin söylemle piyasayı kontrol altında tutmaya devam edecek.
- Fed’den bu yıl faiz artışı beklemiyorum
- Ons’larda 1.910-22,80 dolar öngörülerim devam ediyor
- Temmuz itibariyle dolar $ karşısında her şey boğa piyasasına girebilir.
- Önümüzdeki hafta TCMB’nin faiz kararına odaklandık, faiz artışı bekliyorum.
- Dolar/TL’de 21,80-22,30 - gram altında 1.400-1.450 - gram gümüşte 16,80-17,20 lira aralığı öngörüm devam ediyor.
- Bist 100’de 4.950’yi beklemeye devam ediyorum.
Yani, Haziran ayı öngörümde bir değişiklik yoktur.