Altın ve Döviz Kurunda Düşüş Devam Edecek Mi?

Merkez Bankasının şok faiz artırımı ile piyasalarda altın ve döviz kurlarındaki ani bir düşüş yaşanırken Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakcı yatırımcılarda uyarılarda bulundu.

Altın ve Döviz Kurunda Düşüş Devam Edecek Mi?

Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Politik faizdeki  beklentilerin üzerindeki  puan artışı piyasalarda şok etkisi yaratırken döviz ve  altın kurunda ciddi bir düşüş yaşandı. Kurdaki düşüş bugün devam ederken Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı yatırımcılara panik yapmamaları konusunda uyarıda bulunarak düşüşün geçici olduğuna dikkat çekti.

Çakmakçı “  Dün Merkez Bankasının beklenen faiz kararı % 2 buçuk iken açıklanan rakam % 7 buçuk oldu. Bu şok yükseliş piyasalarda düşüşe neden oldu. Piyasalar bugün itibariyle bu şoku atlatmış gibi gözüküyor.  Bugün haftanın son iş günü  hafta sonu piyasalar kapalı, pazartesi gününden itibaren piyasaların normal seyrine döneriz.  Kurdaki düşüş bana göre kalıcı değil, geçicidir.  Çünkü; şuan Turizm gelirleri ve gurbetçi vatandaşlarımızın getirmiş olduğu dövizlerle piyasalar dönüyor. Okulların açılması ve kışlık harcamaların başlamasıyla piyasalardaki hareketlilik yukarı doğru yeniden olacaktır” dedi.

Altın ve Döviz Kurunda Düşüş Devam Edecek Mi?

VATANDAŞLAR PANİĞE KAPILMASIN

Altın ve döviz kurunda yıl sonuna doğru ciddi bir yükseliş beklediklerini ifade eden Çakmakçı “ Vatandaşlarımız paniğe kapılmasın. Bu düşüşün geçici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Uluslar arası ve Türkiye’deki uzman görüşleri de bu yöndedir.  Önümüzdeki süreçte dolar şuan ki seviyesini  geçecektir.  Enflasyonun % 60-70’lerde olduğu bir ülkede altında kurda düşüş beklemek hayalcilik olur” diye kaydetti.

GÜZEL BİR SEZON GEÇİRDİK

Gurbetçi vatandaşlarımıza ülke ekonomisine kazandırdıklarından dolayı teşekkür eden Çakmakcı “ Turizmden sonra ülkemizi ayakta tutan grup gurbetçilerimizdir.  Hükümetimize de şuan sitemde bulunmakta yanlış olur. Malum yüzyılın felaketi  bir deprem yaşadık.  Ülkemize maliyeti 100 milyar doların üzerinde bu rakamları karşılayacak ekonomik anlamda bir rahatlılığımız yok. Bunun akabinde işçiye memura verilen maaş artışları vatandaşlara zam olarak geri yansıdı.  Keşke işçiye memura zam yapılmasaydı da bunun yanında diğer emtialara da zam gelmeseydi.  Hükümet  kanadı da çok şansız bir dönem yaşıyor. Rusya- Ukrayna savaşının devam etmesi dünya genelinde  yaşanan yüksek enflasyonlar yaşanıyor. Bunlar haliyle döviz ve altına kuruna yükseliş olarak yansıyacak” diyerek sözlerini tamamladı.