Alan: 'Elazığ, Yatırımcılar İçin Güvenli Bir Liman'

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Hakimiyet Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

Alan: 'Elazığ, Yatırımcılar İçin Güvenli Bir Liman'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yatırımcıların nereye yatırım yapacaklarını çok iyi bildiklerini ifade eden Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, ilimizin yatırımcılar için güvenli bir liman olduğu halde bazı işgüzarların yanlış algı oluşturmak amacıyla basın açıklamaları yaptıklarını, hasbelkader bir makama gelen bu kişilerin sorumsuz açıklamalarıyla şehri germeye çalıştıklarını dile getirdi.

İşte Başkan Alan’a sorduğumuz sorular ve yanıtları:

Başkanım Tüm Şehrin Olduğu Gibi Sizin de Hayaliniz Elazığ’ın Bir Lojistik Merkezi Olmasıdır. Bu Konuyu Her Fırsatta Dile Getiriyorsunuz Bir de Sizden Dinleyelim. Elazığ Lojistik Merkezi Projesi Nedir ve Şehre Katkısı Neler Olacak?

Seçim öncesi açıklamış olduğumuz projeler arasında Elazığ’ın bir lojistik üs haline getirilmesi de yer almaktaydı. Şehrimiz bu doğrultuda çok önemli bir bölge. Depremler sürecinde de önemini gösterdi ve ispatladı. 27 ilin kesişim noktası Elazığ. Bu nedenlerden dolayı Elazığ’ın bir lojistik merkez olması bizim olmazsa olmazımız

İnşallah Lojistik Merkez Projesi ile ilgili her çalışmayı, Organize Bölgesi Başkanımız Suat Öztürk ile beraber Ticaret Odası Başkanlığı yönetimi olarak yapacağız. Kolay bir süreç değil. İnşallah bitirirsek ismimizi Elazığ’a altın harflerle yazdıracağız. Benim başkanlığım döneminde ilk defa bir bakan konferans salonuna, odamıza ziyarete geldiler. Ben de sayın bakanımızla bu vesileyle tanıştım. Gerçekten de mükemmel bir insan. Çok bilgili, çok donanımlı. Sorduğumuz sorulara hızlı ve net bir şekilde cevap aldık. Mütevazı, alçakgönüllü, hümanist ve insanlara yaklaşımı çok güzel. Kendisi bize 2’nci OSB ile ilgili desteklerini ifade ettiler. Karma OSB ile ilgili de Karakoçan ve Palu Bölgesi benim için çok önemli.

Alan: 'Elazığ, Yatırımcılar İçin Güvenli Bir Liman'

Şehrimizin En Önemli İhtiyaçlarından Biri de Küçük Sanayi Sitesinin Taşınması. Yine Bakan Ziyaretinde Bu Konu Gündeme Geldi. Taşınma Süreci Şu An Hangi Aşamada, Ne Zaman Tamamlanır?

“BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI CİDDİ BİR MÜCADELE VERİYOR”

Küçük Sanayi Sitesiyle ilgili Sayın Bakanımız çok hassas davrandı. Bizler Bakanlık olarak ne yapmamız gerekirse yaparız dedi.  Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları bu konuda ciddi mücadele veriyor. Ben de şahit oldum. Şahin Şerifoğulları gibi değerli bir insanın Belediye Başkanı olmasından dolayı büyük mutluluk duyuyorum.

Başkanım Ekonomi Şurasında Adeta 11 İlin Sesi Oldunuz. Sorunlar ve Talepler 3 Dakikaya Sığmaz Dediniz. Şimdi Bu Konuyu Açabilir Misiniz? Özellikle Deprem Bölgesinde Yaraların Sarılması Adına İş Dünyasının Talep ve Beklentileri Nelerdir?

“BÜYÜK BİR MUTLULUK YAŞIYORUM”

Ekonomi Şurası’nda konuşmacılar illerin plakasına göre sıralanıyor. Sıra bizlere gelene kadar oradaki bakanların da dikkati dağılmış oluyor. Herkes hazırlanan dosyaları sunuyordu ancak anlaşılmıyordu. O yüzden orada konuşmak istemedim. Memleketimin ihtiyaçları gerçekten 3 dakikada anlatılamazdı. “Ben büyük depremler geçirmiş bir ilin oda başkanı olarak bu ilin sorunlarını 3 dakikaya sığdıramam” dedim. Yıllar önce çözüm süreciyle ilgili toplantı yaptığımız zaman, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım Bey, Sayın Bakanımız Mehmet Şimşek Bey, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz Bey ve Sayın Bülent Tüfenkçi Bey ile birlikte ki bunlar aklımda kalanlar, herkes ilinin sorunlarını problemlerini anlatma ihtiyacı duydu. Ben de Sayın Başbakanımızdan Elazığ’ın 6’ncı Bölge Teşviklerinden yararlanması sözünü almıştım. Yani o toplantıda bu sözü aldığımdan dolayı Çankaya Köşkü’nde Sayın Başbakanımızın konuşmasında araya girme suretiyle “Sayın Başbakanım siz söz verdiniz. Elazığ, Malatya, Erzincan 6’ncı Bölge Teşviklerinden yararlanacak dediniz” deyince Başbakan da sağ olsun Elazığ için çok güzel şeyler yaptı. Buraya 6’ncı Bölge Teşviklerini getirdi. Bunun ne kadar önemli olduğunu gördüğümden dolayı ciddi bir şekilde 12 bin kadar vatandaşın işsizlik sorununu çözdüğümden dolayı, Elazığ’da memleketime faydalı işler yaptığımdan dolayı büyük bir mutluluk yaşıyorum.  Memleketime bu şekilde borcumu ödediğimi düşünüyorum.

Alan: 'Elazığ, Yatırımcılar İçin Güvenli Bir Liman'

Başkanım, Türkiye’nin En Büyük Teknoloji Etkinliklerinden Biri de TEKNOFEST. Sizin Girişimlerinizle Elazığ Birçok kez İlklerle Tanıştı. Bu Konuda da Bir Atağınız Olacak mı?

TEKNOFEST ile ilgili Sayın Bakanımız geldiği zaman Meclis Üyemizin bu konu hakkında bir sorusu oldu. TEKNOFEST’in Elazığ’da yapılmasını istediler. Sayın Bakanımız zeki birisi hemen karar vermedi, düşündü ve İnşallah olur, neden olmasın dedi. İnşallah olacak. 

Başkanım Seçim Döneminde Sözünü Verdiğiniz İstihdam Projesi Gibi Önemli Projeleri Hayata Geçirdiniz. Deprem Zamanında da Üyelerinizin Adeta Sesi Olarak Birçok Sorunun Çözümüne Katkı Sağladığınız. Bu Doğrultuda İlimize Özellikle Sanayi Anlamında ve Yatırımcı Çekmek Konusunda Ne Gibi Çalışmalarınız Olacak?

Yatırımcılar nereye yatırım yapacaklarını hepimizden iyi biliyorlar. Onlar paranın kıymetini bilirler. Sağ olsunlar gelip Elazığ’a yatırım yapıyorlar. Ancak bizim kara kaşımıza kara gözümüze bakarak gelip yatırım yapmıyorlar. Şöyle bir örnek vereyim: Ben bir işveren olarak çalışanlarımın sigorta primi şu an yaklaşık olarak 4 Bin TL’ye mal oluyor. Bugün organize sanayi bölgesinde bir yatırımcı, bir işçinin sigortası için aylık 350 TL ödüyor. Bu ne demek, 100 çalışanın sigortasından faydalansa bile çok büyük paralar kazanıyor. Yani o yüzden yatırımcılara Elazığ daha cazip geliyor. Daha önce de belirttiğim gibi Elazığ 27 ilin birleştiği bir bölgede. Keşke bu 6’nci Bölge Teşviklerine bundan beş sene önce alınsaydık, İnanın öyle olsaydı Elazığ’da bugün olan sorunların hiçbiri olmazdı.

“ELAZIĞ’I BİR LOJİSTİK MERKEZ HALİNE GETİRMEMİZ GEREKİYOR”

Elazığ insanı ticareti herkesten daha iyi bilir. Elazığlılar Türkiye’de dürüst olarak bilinir. Burası terörden arındırılmış bir bölge, terör olayları yok. 27 şehrin kesiştiği bir nokta. İnşallah bu lojistik merkez projemizi gerçekleştirirsek yatırımcıların otomatik olarak tercih edeceği il Elazığ olacak. Tabi bu yeterli değil. Bizler Organize Sanayi Bölgesi Başkanımızla, Sayın Valimizle, Sayın Belediye Başkanımızla, Sayın Ticaret Borsası Başkanımızla birlikte kafamızda projelerimiz var. Karma OSB için dışarıya gitmemiz gerekiyor. Elazığ’ı daha fazla anlatmamız lazım. Oralardaki yatırımcıları buraya çağırmamız lazım.

Alan: 'Elazığ, Yatırımcılar İçin Güvenli Bir Liman'

Sayın Başkanım Geçtiğimiz Günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanının İlimize Yaptığı Ziyaret Sonrası Adeta Müjde Yağmıştı, Bu Müjdelerle İlgili Detayları Bir de Sizden Öğrenebilir miyiz?

Bu gayretli ve azimli bakanı değerlendirmemiz lazım. Gerçekten de bu yeni kurulan Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi çok iyi bir ekip. Bakan Bey’le tanıştıktan sonra hiç şüphem kalmadı. Onlar ülkeye çok güzel hizmetlerde bulunacaklar

KOSGEB kredileriyle ilgili Ticaret ve Sanayi Odası KOSGEB iş birliğiyle Can Suyu Kredisiyle ilgili 150-400 Bin TL arası meslek ayrımı yapılmaksızın kredi verileceğinin müjdesi bakanımız tarafından verilmişti. Bu krediler Elazığ’ın can suyu olacak, Elazığ’ı hareketlendirecek. Bakanın bize o müjdeleri vermesi önemli değil. Biz Elazığ olarak böyle bilgi ve birikim sahibi bakan bulduk. Bu bilgi ve birikimi Elazığ için ne derece faydalı kullanabiliriz, bunlara bakmalıyız. Büyük projeleri Sayın Bakanımızla paylaşmalı, fikirlerini almalıyız. Böyle kıymetli bir bakanımız var diye şükretmeliyiz.

Başkanım İlimizde Tamamlanması Beklenen En Önemli Projelerden Biri de 2. OSB, Bu Konuda Gelinen Aşamayı Aktarır Mısınız?

“ELAZIĞ’A ÇOK CİDDİ YATIRIMCILAR GELİYOR”

Bunu söylemeden geçemeyeceğim, Başkan olduğum tarihten itibaren 2’nci OSB dediğimiz bölgeye çok ciddi yatırımcılar akın akın geliyor. Yapım aşaması olarak yüzde 30 ya da 40’ı tamamlandı diyebilirim. 2024 yılının sonlarına doğru inşallah orayı bitireceğiz. Hatta Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımızla beraber bir toplantı daha yaptık. Biz bu konuda çok hassasız. Bizim karma OSB bölgesi için yatırımcılardan gelen bazı paralar var biz bu paraları elimizde tutalım diye değil, yatırımcılara destek olalım, yardımcı olalım diye verildi. Çok ciddi yatırımcılar geliyor.

Sayın Bakanımız Elazığ’a geldiğinde 2’nci OSB çalışmalarına hız vermek istediğimizi belirttik ve ek ödenek talep ettik, talebimiz olumlu karşılandı. Aynı zamanda 3’üncü OSB’nin temellerini de yakında atacağımızın sözünü aldık. Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde ciddi bir yer sorunu yok. Çok ciddi yatırımcılar gelmeye başladı.  OSB Başkanımız Sayın Suat Öztürk, Tekstilkent diye bir yer yapıyor. Bazı işgüzarlar kendi kendilerine sorun yaratarak bir takım basın açıklamaları yapıyorlar. Burada yer bulamadıklarından dolayı. Hasbelkader bir makama gelinmiş, gelinen konumu kullanarak şehri germeye çalışıyorlar. Bunlar yanlış şeyler. Onları da biz dikkate almıyoruz. Elazığ’da hiçbir sıkıntı yok. Her iki Organize Sanayi Bölgesi’nde de hiçbir sıkıntı yok. Karma OSB’de hiçbir sıkıntı yok. Biz buraya kaos yaratmaya gelmedik. Biz memlekette 3’üncü Organize Sanayi Bölgesini nasıl açarız diye düşünüyoruz.


Sayı Başkanım, Geçtiğimiz Aylarda Elazığ’ın en büyük sorunlarına değinen 13 Maddelik bir Manifesto Yayımladınız. Buradaki amacınız neydi?

“MİLLETVEKİLİMİZ SAYIN SEMİH IŞIKVER’E TEŞEKKÜRLERİMİ İLETİYORUM”

Biz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak yapmış olduğumuz lansman toplantısında yapacağımız projelerle ilgili açıklamalarda bulunduk. O projeleri yapmış olmanın haklı mutluluğunu yaşıyoruz. Örneğin, Karma OSB Bölgesi. Bizim için çok önemliydi. Bugün itibariyle tedavülden kalktı. 2020 yılından beri Elazığ’ı gündeminde hep problem vardı, bir yara vardı. Elazığ afet bölgesi oldu mu, olacak mı? Vatandaş dertliydi. Bizim başkanlık dönemimizde şehrin ileri gelenleri, çorbada tuzu olan kim varsa Allah razı olsun. Biz afet bölgesi lafını Elazığ’da tedavülden kaldırdık. Deprem bölgesi olarak ilin sorunlarını, ihtiyaçlarını, Elazığ’ın yetkililerine ve gerekli mecralara ilettik. Akabinde Milletvekili seçimlerimiz oldu. Bu süreçte 13 tane manifesto yayınladık, bunların başında Pertek Köprüsü geliyor. Pertek Köprüsüyle ilgili ilimizin Milletvekilleri açıklamalarda bulundular. Pertek Köprüsü 12’nci ayda proje ihalesine çıkacak. Demek ki biz güzel şeyler yakaladık. İlin sorunlarını biliyoruz, çözümü için çalışıyoruz. Uluova ve Kuzova sulama projeleri ile ilgili sayın milletvekillerimiz açıklama yaptılar. O sorunun akıbeti nedir tam olarak bilmiyoruz. İnşallah onlar da çözülür. Milletvekillerimiz gayretliler bir mücadele veriyorlar.  Bunu söylemeden geçemeyeceğim. MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver’e teşekkür etmeden geçemeyeceğim.  Geçtiğimiz günlerde SGK kurumunun işverenlerden teminat istemesinden dolayı üyelerimizin çok ciddi bir mağduriyet yaşadığını bu mağduriyetin önümüzdeki dönem diğer depremden etkilenen illerde olacağını da ifade etmiştik. Elazığ TSO Başkanı olarak kendisine teşekkür ediyorum. En azından konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Bu konu ile ilgili gerekli bakanlar ile görüşme yaptı. Sorunun çözülüp çözülmemesi hiç önemli değil. Önemli olan iş dünyası olarak bizi dikkate almasıdır. Bunlar güzel şeyler Elazığ’ın arzu ettiği şey bunlar.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın Elazığ’ı Yakından Tanıması ve Sorunları Bilmesi İlimiz İçin Bir Avantaj mıdır? Bu Konudaki Düşünceleriniz Nelerdir? 

Lojistik üst olma projesi bizim için çok önemli. Cevdet Yılmaz Beyefendi ile benim ikili ilişkilerim güzeldir. Bölgemizin insanı, yöremizin insanı, bölgemizin sorunlarını çok iyi bilen bir insan. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz Beyefendi’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması da bizi ziyadesiyle memnun etti. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz. Kendisine bir telefon kadar yakınız. Bu bizim bölgemiz için bir lütuf. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza “11 il için, deprem bölgesine özel, bizimle bir toplantı yaparsanız, bizler de sorunlarımızı ve problemlerimizi daha rahat ulaştırabiliriz” dedim. Bakanımız buraya geldikleri zaman yüzlerine de söyledim ve dosyamızı sundum, inşallah güzel şeyler yapacağız Elazığ’da.

Başkanım, hep ilimizdeki sorunlar ve beklentiler üzerine konuştuk. Takdir edersiniz ki kamuoyunun merak ettiği konulardı bunlar. Bir de kişisel bir soru iletelim. Geçmiş dönemde ve şu anda başarılı bir Ticaret Odası Başkanlığı dönemi yürütüyorsunuz. Bu başarı siyasete taşımayı düşünür müsünüz? Örneğin yaklaşan yerel seçimler var, bir belediye başkan adaylığı teklifi gelirse değerlendirir misiniz?

“BENİM YERİM BURASI”

Teklif gelse bile belediye başkanı olmak istemem. Benim üyelerim beni Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak görmek istedi ve seçti, benim yerim burası.

Peki yüksek mertebelerden Belediye Başkanlığı için bir teklif gelirse ne düşünürsünüz?

 Sayın Cumhurbaşkanımız emrederse ayrı…


Sayın Başkanım Bizlere Zaman Ayırdığınız Teşekkür Ediyoruz, Son Olarak Neler Söylemek İstersiniz?

Seçim öncesi, ziyaretlerimiz kapsamında Kovancılar’a gittiğim zaman orada da ifade etmiştim, Allah nasip ederse karma OSB Bölgesini açacağız. Şimdi Karma OSB Bölgesi ile ilgili hiçbir sorun yok. İlerleyen zamanlarda inşallah Kovancılar’a gidip oradaki üyelerimize müjdeli haberi vereceğiz. Çalışmalarımızı hızlandıracağız, oradaki insanların hiçbir sıkıntısı kalmayacak inşallah.

Başkan olmadan önce üyelerime bir şey söylemiştim. Biz onların oyuyla o koltukta oturacağız. Bizim 8 bin 500 üyemiz var. Biz bu üyelerimizin tamamının sorunlarını çözmek için başkanlığa talip olduğumuzu ifade etmiştik. Bunu sizin aracılığınızla tekrar ifade ediyorum.  Sağ olsunlar altın tepsi içinde bize bu makamı layık görüp oturttular. Bizim kapımız onlara 7/24 açıktır. Hangi konuda sorunları olursa olur da bir kamu kuruluşunda bir haksızlığa uğrar ya da sıkıntı yaşar biz buradayız. Biz onların başkanıyız.