'Alabalık Üretiminde İlk Sıradayız'

Nisa Yılmaz/ Elazığ'ın üç tarafının sularla çevrili olduğunu ve bu nedenle su ürünleri üretiminin yüksek olduğunu söyleyen Çırçır Şelalesi Alabalık Tesisleri İşletmecisi Ayhan Şimşek, ilk kez 15 yıl önce yapmış oldukları balık döneri, fuarda tekrar tanıttıklarını ifade etti.

'Alabalık Üretiminde İlk Sıradayız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ 2. Tarım, Tarım Makineleri, Gıda, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nda Elazığ’ın önemli bir turizm potansiyeli olan su ürünleri sektörünü tanıtmak için yer aldıklarını söyleyen Çırçır Şelalesi Alabalık Tesisleri İşletmecisi Ayhan Şimşek, Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Şimşek, 2. Tarım Fuarı ve düzenlenen turizm fuarlarını şöyle değerledirdi: “Elazığ’da bugüne kadar pek olmayan fuar kültürünün ikincisi gerçekleştiği için sevinçliyiz. Fuar bu sene daha yüksek katılımcıyla gerçekleşti. Bu da demektir ki artık Elazığ’ımızda ‘Fuarcılık olmaz, fuar kültürü yoktur’ denilirken ilimizde ciddi bir sayıda fuar yapılıyor. Bu fuarlara da ciddi anlamda bir katılım sağlanmaya başlandı. Elazığ’da fuarcılık da yapılıyor, ziyaretçi de geliyor. İlimizin ve firmalarımızın tanıtımı için çok önemli organizasyonlar.

Fuarcılık konusunda tek eksiğimiz kalıcı bir fuar alanının olmayışı. Kalıcı bir fuar alanının olmayışından dolayı batıdaki müşterilerimizi, ağırlamakta sıkıntı yaşıyoruz. Altyapı eksikliği var. Kalıcı bir fuar alanı olmadığından dolayı çevre düzeni gibi eksiklikler var. Ben inanıyorum ki Elazığ’da bu tür etkinliklerin ve ziyaretçilerin sayısı artacak. Bu sayede Elazığ’daki firmalar kendilerini daha iyi tanıtmış olacak. Elazığ’da belki de çok güzel markaların çıkmasını sağlayacak.”

 

“Balık İhracatı 1 Milyar Dolara Yaklaşıyor”

“Su ürünleri sektöründeyiz. Balıkçılıkla uğraşıyoruz. Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay’ın fuara katılmış olması. Fuar açılışından önce tesislerimizi gezdi. Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Atalay’ın bu yıl ikinci gelişi oldu. Çünkü Elazığ su ürünleri sektöründe, alabalık üretiminde Türkiye’de 1. sırada. Kültür balıkçılığı anlamında levrek ve çuprayı da kattığımızda balıkçılık anlamında önemsenen bir il.

Ülkemizin en büyük sıkıntılarından biri; cari açık problemi. Şuanda balıkçılık anlamında 1 milyar dolara yaklaşan balıkçılık ihracatı var Türkiye’de. Şuanda sektörler içerisinde en çok büyüyen sektör. Ve ihracat anlamında da her sene en fazla ihracat rakamını artıran sektörler konumunda.”

 

“Üç Tarafımız Sularla Çevrili”

Şimşek, “Türkiye’nin üç tarafı sularla çevrili. Aynı şekilde Elazığ’ın da etrafı sularla çevrili. Fakat sularımız yeterince değerlendirilmemiş. Ve bu sularda yeterince üretim yapılmamış. Bugün sularımız üzerine çok ciddi anlamda hidroelektrik barajları kuruldu. Ve bu barajlarda oluşan göletlerde çok ciddi balıkçılık yapılıyor. Fuarda, üretmiş olduğumuz nihai ürün olarak bir balık döneri yapıp halkımıza sunuyoruz.”

 

“İlk Kez Balıktan Döner Yaptık”

İlk kez 15 yıl önce balıktan döner yaptıklarını ve yıllar geçtikçe balık yemeğinde çeşitleri artırdıklarını ifade eden Şimşek, “Türkiye’de ilk defa balık döneri 15 yıl önce yapmıştık. ‘Balıktan döner olur mu’ şeklinde bazı öngörüler vardı. İlk defa balık döneri biz yaptık, bugün itibariyle de balık döner, tadına bakmadıkları ve birçok yerde yiyemedikleri 23 çeşit balık yemeği yapıyoruz. Hatta birçok kişi ‘balıktan bu çeşit yemek yapılır mı’ ifadelerinde bulunuyor.

Halkımızı özellikle Çırçır Şelalesi’nde yapmış olduğumuz yemek çeşitlerini, tatmaya ve görmeye davet ediyorum. Şelaleyi de ayrıca görmelerini istiyoruz. Çünkü şelalemiz dünyanın en genç şelalelerinden biri. Şelale, 1974 senesinde oluştu. Bu nedenle dünyanın en genç şelalesi özelliğini taşıyor. Tanıtım anlamında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ama illa ki eksikliklerimiz vardır. Tanıtımda hepimize ciddi görevler düşüyor. Tarım fuarımız da tanıtım açısında önemli fırsat sağlıyor. Böyle fuarlar düzenlendiği sürece biz de elimizden geldiğince burada ilimizi, firmamızı, kendimizi tanıtmak için uğraşacağız.”

 

“Turizm Altyapımız Hazır”

Şimşek, Elazığ’ın turizm açısından zengin bir kaynağa sahip olduğunu ifade ederek, “Sayın Valimizin başlatmış olduğu ‘Come to Elazığ’ çağrısının ardından ilimizi tanıtmak adına önemli bir çaba sarf ediliyor. Tabi ilimiz tam anlamıyla bir turizm şehri değil. Elimizde materyal çok ama bu materyalleri kullanamıyoruz. İlimizi de bu nedenle bir turizm şehri haline getiremedik. Kültür, sağlık, inanç, kış ve su turizminde önemli zenginliğe sahip. Bu kaynakları bir araya getirdiğimiz zaman çevre illerle birlikte organize programlar yapıldığı zaman büyük ölçüde katkısı olacak. İş turizmi olarak fazla müşterimiz var. Şehir dışından gelen misafirlerin birçoğunu biz ağırlıyoruz.  Elazığ’a gelen turlar mutlaka şelaleyi gezdiriyor. Sabah kahvaltısı, öğle ya da akşam yemeğinde mutlaka şelaleyi programa alıyorlar. Bu programların sayısının artması lazım tabi. İlimizde yabancı turizm olarak mermer ve su ürünleri sektöründe ihracat yaptığımız ülkelerden alıcılar geliyor. Bu sayede ilimizi de geziyor. Sadece turizm anlamıyla gelen turist sayısı ise oldukça az. En son Dubai turizm fuarında ilimiz tanıtıldı. Önce Türk firmalarını Elazığ’a çekmemiz ve tanıtmamız gerekiyor. Otel ve konaklama sayımız da arttı. Elazığ’ın turizm altyapısı tamamlanmış durumda. Bundan sonra tanıtıma ağırlık verilmesi gerekiyor.

İstanbul Tanıtım Günleri de fuarla eş zamanlı olarak başladı. Takvimin aynı tarihe denk gelmesi biraz dezavantaj oldu. Bir sonraki organizasyonda böylesine önemli iki programın çakışmamasını umuyoruz.” dedi.