Akyürek: 'Fiyat Farkı Nedeniyle 24 İş İçin Tekrar İhale Başvurusunda Bulunduk'

DSİ 9. Bölge Müdürü Kenan Akyürek, Uluova Sulama projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Akyürek: 'Fiyat Farkı Nedeniyle 24 İş İçin Tekrar İhale Başvurusunda  Bulunduk'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Akyürek yaptığı açıklamada, bölgenin su problemine çözüm getirilmesi için Pompa Binası ve Boru ihalelerinin 2023 yılında yapılacağını açıkladı.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü görevine atanan ve yaklaşık 2 aydır bu görevi yürüten Kenan Akyürek Basın ile tanışta toplantısı düzenledi. 

Akyürek, toplantıda yaptığı açıklama da,“Bu bölgenin sulama problemine çözüm getirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bölgede kanalet sistemi ile sulama yapılmış. Şimdi biz bu sistemi kapalı boru sulama sistemine dönüştürüyoruz. Bunun için ihale yapılacak. Aynı şekilde Pompa binası içinde projemizi hazırladık ve bununda ihalesini 2023 yılında yapacağız. Böylece soruna gerekli çözümü getireceğiz. Ancak bölgenin kod farkı var. Bunun içinde sulama suyunu kullanmakta enerjiye ihtiyaç olacak.42 Mgw enerjiye ihtiyaç var. Biz bunu da karşılamak üzere GES kurulmasını planlıyoruz” dedi.

Akyürek; “Bu projenin ikinci kısım çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalarımız da 2023’ün ortalarında tamamlanacak. İlimizin su ihtiyacını derin kuyular ve Hamza bey barajından temin ediyoruz. Bu kapsamda Hatun köy Barajından da 2035 yılından itibaren su teminine başlanacak. İlimizin nüfus hareketlerini önümüzdeki yıllara göre belirleyip bu nüfusun su ihtiyacına çözüm ettirmek adına çalışmalar yapıyoruz. Tarhana regülatöründe başlayan çalışmalar durdu. Buradaki çalışmalara önümüzdeki yıl yeniden başlanacak.2035 yılında ilimizin su ihtiyacını karşılamak adına Hatun köy Barajı da devreye alınacak. Burada asıl hedefimiz yer altı sularını kullanmaktan tamamen uzaklaşmak” dedi.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü olarak yapımını planladıkları projelerden 24’nün tavsiye edildiğini belirten Bölge Müdürü Kenan Akyürek “ Bilindiği gibi müteahhitler, ihale ile aldıkları işlerinin yüzde 15 seviyesine geldiklerinde fiyat farkı nedeniyle sıkıntı yaşamaları durumunda ihalelerini iptal etmek için başvuruda bulunabiliyorlar. 24 işimiz  buna Şorşor 2. Etap çalışmaları da dahil,  Biz bu projelerimizin tekrar ihaleye çıkması için Genel Müdürlüğümüze başvuruda bulunduk. Ancak bilindiği gibi bu ihalelerin yeniden yapılabilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığının oluru gerekiyor. Bunu bekliyoruz. Bakanlıktan Olur çıkması durumunda bu işlerin tekrar ihalesine çıkacağız.” dedi.

KUZOVA SULAMA SUYUNA ÇÖZÜM GETİRİYORUZ

Akyürek; “Burada sulama suyu kullanımında en önemli problem enerji. Üreticiler su kullanımında enerjiden dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Sulama birliklerine GES kurabilme imkanı verildi. Ancak buradaki birlik bunu yapabilecek gücün uzağında. Biz DSİ olarak 2 Mgv gücünde bir GES projesi ihalesi yaptık. Sonuç alındı. Enerji ihtiyacını tamamen giderme adına bir çalışma yaptık bunu Cumhurbaşkanlığımıza sunduk. Oradan cevap bekliyoruz. Bu projemiz kabul görürse bölgedeki üreticilerin sıkıntısı çözüme kavuşmuş olacak” dedi.

ELAZIĞ’DA 286 BİN HEKTAR ARAZİ SULAMAYA ELVERİŞLİ 

Dsi 9. Bölge Müdürü Kenan Akyürek “ İlimizde 286 bin hektar arazi sulamaya elverişli durumda. Burada yapılan çalışmalar sonucunda 82 hektar ekonomik tarım arazisinden 25 bin hektarı sulamaya açılmış durumda.16.500 hektar alanda ise çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalarımızın önümüzdeki yıl tamamlanması ve bu arazilerinde sulu tarıma açılmasını planlamış durumdayız. DSİ olarak 2 bin sonrası tarımsal sulamada kanal sistemi sulama tipinden kapalı sistem sulamaya geçtik. Hatta kapalı sistem sulamada da vana odaları kurularak buraya akıllı sayaçlar takılarak kartlı sulama sistemine geçildi. Böylece suyu daha verimli kullanıyor ve üretimine daha çok artırıyoruz. Kanatlı Barajından bu yıl sulama suyu verdik. Ancak bazı olumsuzluklar yaşadık. Bu barajımızı henüz teslim almış değiliz. Sistemde ki olumsuzlukların giderilmesinin ardından bu barajımızı 2023 te teslim alacak ve özellikle Karakoçan ile Kovancılarda tarımsal alanda ki sulama ihtiyacına cevap vereceğiz.” dedi.