Aksaray, Dönüşüm İstiyor

Aksaray Mahalle Muhtarı Özcan Bal, yaşanan depremlerden dolayı mahallelerinde 40 evin ağır hasarlı olduğunu ve her gün arttığını, mahallenin gelişmesi için bakanlık eli ile TOKİ'nin konut yapması gerektiğini, 100 metrelik yerde 10 tane müşterek sahip olmasından dolayı müteahhitlerin ilgi göstermediğini ifade etti. 

Aksaray, Dönüşüm İstiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Aksaray Mahalle Muhtarı Özcan Bal, Hakimiyet Gazetesine Aksaray Mahallesinde yaşanan depremlerden sonra yapılan çalışmaları ve mahallenin taleplerini açıkladı.

YAKLAŞIK 200 EVİMİZ KONTROL EDİLDİ 

Muhtar Bal yaptığı açıklamada,“Vatandaşların birçoğu yaşanan bu son depremden sonra dilekçe sayılarında artış başladı. Yaklaşık 120 tane bakılan ev var. Son 2 günde de 70-80 tane eve bakıldı ama sisteme düşmedi. Ama dilekçe sayılarında da ciddi bir artış var. Vatandaşlarımız da bizi sürekli arıyor. Başta kimsenin niyeti yoktu ama bu artçı sarsıntıların artmasından sonra insanlarımız evlerini kontrol ettiriyorlar.”dedi. 

MAHALLEMİZDE 40 EV AĞIR HASARLI 

Aksaray Mahallesinde şuan tespit edilen ağır hasarlı ev sayısının 40 olduğunu ifade eden Muhtar Bal,“Sisteme düşmüş olan ağır hasarlı ev sayımız 40. Ama bu ağır hasarlı evlerin sayılarının artacağını düşünüyoruz. Aksaray Mahallesi şehrin ilk yerleşim alanı. Harput’tan sonra merkeze Aksaray Mahallesi ile girilmiş.Yaklaşık 78-80 yıllık evlerimiz var. Bununla beraber biz istiyoruz ki bu alan içerisinde en azından bir şeyler yapılsın. Bu saatten sonra kat sayısı artırılsın diye bir beklentimiz yok.”dedi.

Aksaray, Dönüşüm İstiyor

100 METRELİK YER DE 10 TANE MÜŞTEREK SAHİP VAR

Muhtar Bal,“Mahallemiz de 100 metrelik alanlarımız var. Bu alanların bir çoğu dedesinin dedesinden kalma yerler. Öyle yerler var ki 100 metrelik yer de 10 tane müşterek sahip  var. Buralara devlet eli değmeden toparlama şansımız yok. Bu yerlere 150-200 tane konut yapılırsa bu mahallenin geleceği kurtarılacak. Bu arsaların 10 tane müşterek sahibi varsa zaten müteahhitin buralara gelme şansı fazla yok.”dedi.

BAKANLIK ELİYLE KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ 

Muhtar Bal,“Biz isteriz ki bakanlık eli ile bir kentsel dönüşüm gelsin. Belediye kanalı ile bir kentsel dönüşüm yaptık. Vatandaşımızın zaten durumu yok. Bakanlık eğer kentsel dönüşüm yaparsa 20 yılda vatandaşlarımız çok rahat ödemelerini yapar. TOKİ’nin mutlaka mahallemizde olmasını ve konut yapmasını istiyoruz. Bizim ilk deprem sürecinde bir talebimiz oldu. Biliyorsunuz mahallemizde TOKİ’de yapılmayacaktı. Biz bununla beraber durumu bakanımıza ilettik.”dedi. 

KERPİÇ YAPILAR HASARLI 

Mahallelerinde bulunan bir çok kerpiç yapının kontrol edildiğini ve edilmeye devam ettiğini ifade eden  Muhtar Bal,“Bakanımız da bakanlık eli ile TOKİ’nin yapılmasını rezerv alan da istemişti. Geldiğimiz nokta da yapıldı ama uzak bir yerde yapıldı. Komşuluk bitmedi ama mahallemizin gelişimine bir katkısı olmadı. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Bir çoğu kerpiç yapılar. Bir çoğu da ağır hasar alarak yıkılacak gibi görünüyor.”diye ifade etti.