Akman'dan 'Maden' Açıklaması: Amaçları Elazığ'ın Coğrafi ve Siyasi Haritasını Değiştirmek

Geçtiğimiz günlerde Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır'ın Elazığ İşletme Müdürü Cem Yüceer'in düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamalara Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Ahmet Akman'dan yanıt geldi.

Akman'dan 'Maden' Açıklaması: Amaçları Elazığ'ın Coğrafi ve Siyasi Haritasını Değiştirmek

Akman flotasyon tesisinde 700 kişilik istihdam sağlanacağı açıklamasının abartılı olduğunu belirterek Elazığ’da izabe tesisinin kurulması gerektiğini vurguladı.  

Akman’ın Hakimiyet’e özel yaptığı değerlendirmeden öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:

“FİRMA KARLILIĞINI DÜŞÜRECEK BİR YATIRIM YAPMAZ”

“Öncelikle ihale teknik şartnamesinde bölgemizden çıkarılacak maden & madenlerin zenginleştirilmesi ve işlenmesi içim tesisi kurma zorunluluğu yoktur. Yüklenici firma niçin yasal bir zorunluluk olmayan bir hususta karlılığını düşürecek bir yatırım yapsın. Hiç akletmez misiniz?”

“FLOTASYON TEKNİĞİ YETERLİ DEĞİL”

“1) Flotasyon  tekniği Asurlulardan beri bilinen bir maden ayrıştırma tekniği olup günümüzde bu teknik geliştirilmesine rağmen  bakırın zenginleştirilmesi ( % 99,999 saflaştırılması) için asla yetrerli olamaz.

“İZABE VE ELEKTROLİZ TESİSİ ŞART”

2) Bakırdan katma değerli bir ürün (Sanayide Elektrik ve Elektronik ile elektrik motorlarında iletken olarak kullanılması vs.) üretebilmek için, cevher bakır madeninin izabe ve elektroliz tesisinde saflaştırılması (% 99,99) gerekmektedir.

“700 İSTİHDAM SÖYLEMİ ÇOK ABARTILI”

3) Flotasyon işlemi  Prosesi basit olup nitelikli bir personel ve yüksek teknoloji gerektirmez.Flotasyon tesisinde 700 kişi çok çok abartılı bir rakam olup tekniker, teknisyen ve amele düzeyinde personeller ile idare edilebilinir.

4) Yüklenici firmanın tüm  açıklamalarının teknik kodlarını irdelediğinizde şunu demek istiyor; iktidardaki parti ve yöremizin milletvekillerinin sahada karşılaşmış oldukları itirazların (Özellikle  YRP'nin Krom Madeni için paslanmaz Çelik Üretim Projemiz) kamuoyunda yumuşatılması ve berhave edilmesi girişimidir.”

5) Biz Yeniden Refah Partisi olarak henüz Bakır sektörü ile ilgili projemiz taslak halinde olduğu için deklare etmedik. Ancak hedefimiz Kromda olduğu gibi Cevherden son ürüne kadar katma değerli ürün üretecek sanayinin (Metal ve Metalürji) bölgemize yerleştirilerek ,Elazığ’ı inovasyona dayalı ve FSMH hakkı olan sanayi kenti haline getirmektir.
Bu hedeflerimizin gerçekleşmesi için;

a)) Cevheri zenginleştirici İzabe & Elektroliz tesislerinin kurulması

b)  İzabe ve Elektroliz tesislerimizde Üretilecek olan Bakır Elektrolit levha ve çubuklarını işleyecek Elektrik & Elektronik ile Elektrik motorları üretim sanayi tesislerinin OSB de kurulumu için PROJE BAZLI TEŞVİK uygulaması ile ,Yüksek teknoloji ve katma değerli ürünlerin üretilmesi ve ihracı için  taslak aşamasında olan Fizibilite-Kanunun teklifleri ve Teşvik yasası hazırlıklarımızın tamamlanarak hayata geçirilmesidir.

2 hafta önceki Kovancılar-Palu-Arıcak-Alacakaya ziyaretlerimizde görmüş olduğum manzara tek kelime ile ÜRKÜTÜCÜ boyuttadır. Bazı belde belediye başkanlarının özellikle Arıcak ve Alacakaya'nın Ergani iline katılımı konusunda kulis faaliyetlerini içişleri bakanlığı nezdinde yapıyor olmalarıdır. Yani önümüzdeki yıllarda artık Elazığ’ın ve siz değerli basın mensuplarımızın Maden ve madenlerimiz diye bir sorunu kalmayacaktır.

Geçmişte Harput Kültür Havzasının kültürel ve demografik yapısının dejenerasyonu ve işlevsizleştirilmesi için nasıl ki;

Pertek-Çemişgezek-Kemaliye(Eğin)-Çüngüş-Kale gibi ilçeler Elazığ’dan koparılmışsa bugünde Arıcak-Maden-Alacakayanın Elazığ’dan koparılacağına şüpheniz olmasın. 

Siyonizm’in Müslüman coğrafyanın sınırlarını değiştirmek için nasıl ki BOP projesini uygulama kararlılığı varsa, Türkiye içerisinde uygulanan BOP Projesi de Harput Kültür Havzası’nın ana taşıyıcı omurgası olan Elazığ’ın coğrafi ve siyasi haritasını değiştirmektir. Zaten Elazığ’ın bereketli ovalarının susuz bırakılması bu durumun başlangıcıydı. Şimdi yapılanlarla da bu amaç doğrultusunda yapılıyor.””