Akaryakıt Fiyatları Bayram Öncesi Üzecek! Zam Kapıda

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında rekor üstüne rekor kıran dolar kuru akaryakıt fiyatlarını tetikledi. Kurban Bayramı öncesinde akaryakıt kalemlerinden LPG'ye zam geleceği öğrenildi.

Akaryakıt Fiyatları Bayram Öncesi Üzecek! Zam Kapıda

Merkez Bankası'nın 27 ay sonra ilk kez politika faizini yükseltmesi, dolar kurunun fitilini ateşledi. Politika faizinin yüzde 8.5'ten yüzde 15'e çıkmasının ardından gram altın ve dolar başta olmak üzere döviz ve emtialarda rekor artışlar yaşandı. Faiz kararı akaryakıt fiyatlarını da etkilenmeye başladı. Haziran ayında üst üste zamlanan akaryakıt fiyatlarına Kurban Bayramı öncesinde yine zam yolu gözüktü.

PETROL GERİLEDİ DOLAR SERT YÜKSELDİ

Petrol fiyatları küresel bankaların faiz artırımına gitmesi ve bu yıl faiz oranlarının daha da artacağının sinyallerini vermesi ile geriledi. Perşembe gününü 74,14 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, cuma gününü 74,44 dolar seviyesinde tamamladı. Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı cuma günü 69,50 dolar düzeyinde kapandı. 

Petrolde yaşanan düşüşün aksine Dolar/TL, politika faizi kararıyla sert yükseldi. Karar öncesinde 23.50 TL civarındaki dolar kuru, açıklamanın ardından önce 25 TL'yi ardından ise 26 TL'yi aşarak tarihi rekor kırdı. Yüzde 12'den fazla değer kazanan dolar kuru 26.55 TL'yi gördü.

AKARYAKITA 1 AYDA 5 KEZ ZAM GELDİ

Haziran ayında, benzin ve LPG'ye bir, motorine ise 3 kez zam geldi. Toplamda motorin 4,37 TL, benzin litre fiyatı ise 3,36 TL zamlandı. Yapılan zamla benzin ve motorin 24 TL'nin üstüne çıktı.

AKARYAKIT FİYATLARINA GECE YARISI ZAM YOLDA

Dolar kurundaki ateş akaryakıt fiyatlarına etkisini göstermeye başladı. Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre akaryakıt kalemlerinden LPG'ye zam geleceği öğrenildi. Mayıs ayı sonunda 80 kuruş indirim yapılarak tek haneye düşen LPG'ye 9 Haziran Cuma gününde 67 kuruş zamlandı.

Aktarılan bilgilere göre 26 Haziran Pazartesi gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere LPG fiyatları da 0.66 kuruşluk bir zam daha gelecek.

BENZİN VE MOTORİNE ZAM VAR MI?

Benzin ve motorin grubunda şuan için net bir zam beklentisi bulunmuyor. Ancak dolar kurundaki artış ve Rusya'da yaşanan olaylar göz önüne alındığında Kurban Bayramı öncesinde veya sonrasında benzin ve motorine zam geleceği beklentileri sürüyor.