Aile Danışmanı Bigem Varol: 'Size Saygı Duymayan İnsanlardan Uzak Durun'

Başak MERAL GÜNDÜZ/Aile Danışmanı Bigem Varol, 'Toplumumuzdaki çoğu kişinin en büyük amacı kabul görmek, onaylanmak ve sevilmek... Ama kendinize ait değerleriniz konusunda sağlam bir duruş sergileyemezseniz toplum içinde giderek yok olmaya başlarsınız. Size saygı duymayan insanlarla olmaktansa, yalnız kalmak daha iyidir' dedi.

Aile Danışmanı Bigem Varol: 'Size Saygı Duymayan İnsanlardan Uzak Durun'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DUYGUSAL İLİŞKİLERİMİZİN DİNAMİĞİ FARKLIDIR
Bigem Varol, “Duygusal ilişkilerimizin dinamiği son derece farklıdır. İlişkiye başladığınız andan itibaren süreç kendi içerisinde ilişkinizi % 100’e tamamlamaya çalışır. Siz karşı tarafa %80 giderseniz geriye kalan kısmı partneriniz tamamlar. Bundandır genellikle ilişkilerde ‘hep ben veriyorum hiç adım atmıyor’ cümleleri... Hiç düşündünüz mü belki de ilişki dinamiği içerisinde siz partnere %40 vererek %60 almaya fırsat yaratmamışsınızdır?

Özellikle sadece bizi ilgilendirmeyen olumsuz durumlarda sorumluluğu bölüştürerek vicdan rahatlatmak isteriz bu sebeple çoğu zaman biten ilişkiyi ‘bitti ‘olarak kabul etmek istemeyiz.

‘Bitti’ ya da ‘bitsin ‘demek sonrasında üzülmeyi, özlemeyi, pişman olmayı ama aynı zamanda dönme ihtimali noktasında gurur, ego gibi birçok duyguyu da es geçmeyi gerektirir. Birey bu noktada kendi olağan alıştığı konfor alanından çıkmayı göze alamaz. Karşı taraftan beklenen ilişki sonlandırılması kişiyi sorumluluk alma noktasında rahatlatır olası bir geri dönme isteğinde karar veren kendi olmadığı için hızlı harekete geçirir aynı zamanda süreci noktalayan kendi olmadığı için partneri suçlama noktasında elinde bir güç biriktirir. İlişki dinamiğinde genellikle sonuca bakılır oysaki o sonuca getiren nedenlerdir önemli olan.

 Sizce bir ilişkide yalan varsa tek suçlu yalan söyleyen midir? Ya da aldatma varsa tek suçlu aldatan mıdır? İlişkimizde ki sorunlara odaklandığımızda partnere karşı ne kadar empatik davranıyoruz? Hangi noktalarda hak veriyor kendimizi sorguluyoruz? Her hangi bir ruhsal problemimiz yoksa orta da bir sebep yokken yalan söyler miyiz?
 Bazı konularda bir şeyin neden olduğunu söylemektense neden olmadığını söylemek daha kolaydır bu sebeple bugün ki yazımı ideal ilişki nedir üzerine değil ilişkinin bittiğini nasıl anlayacağım? üzerine yazıyorum. Aynı zamanda aslında bitmesi gereken ilişkiyi neden devam ettiririm üzerine.

 Huzursuz olduğum, mutsuz hissetmediğim ilişkiyi ‘yalnız kalmama, eksik hissetmeme, partnerim hayatımı kolaylaştırıyorsa hayatım zorlaşmasın düşüncesi, çevrem ne düşünür endişesi ile devam ettirebilirim ..İlişkime ‘bağlı ‘ ya da ‘bağımlı’ olduğum noktasında sağlıklı karar veremiyor olabilirim .Bu noktada vazgeçmek beni olağan huzursuzluktan daha huzursuz ediyorsa ‘bağımlı’ olma noktasında kendimi ve duygularımı ölçmem gerekir. En net haliyle bağımlı olmak ‘onsuz bir şey yapamam, yaşayamam ’ düşüncesi ,bağlı olmak ‘onsuzda yaparım-yaşarım ama onunla çok daha güzel yaşarım’ düşüncesidir” dedi.
 
İLİŞKİNİN BİTTİĞİNİ ANLAYACAĞIM KRİTERLER NELERDİR?
Bigem Varol, “İlişkinizde sabotaj varsa (Bir taraf sürekli hata yapıyor ama hatasını kabul etmiyor, siz haklı olsanız bile kendinden ödün vermiyor ayrıca bu durumdan rahatsız ve pişman olmuyorsa 

Partnerinize karşı güven problemi yaşıyorsanız (Acabalarınız var ise)

Onun varlığı artık sizi tüketiyorsa aradığında ya da mesaj attığında  (‘Acaba yine ne kaos yaşayacağız ‘diye düşünüyorsanız aynı zamanda huzursuzsanız. Her problemde biz hallederiz güveninden çok ‘her an bitebilir ‘)gibi hissediyorsanız

Yakınlık, ten uyumu, haz, cinsellik süreçleri sizi artık heyecanlandırmıyorsa

Ayrı olduğunuzda özlemiyor, merak etmiyor aksine kendinizi özgür hissediyorsanız 

Kişisel sınırlarınız ihlal ediliyor, saygı duyulmuyor ilişkide kendiniz olarak kalamıyor sırf problem çıkmasın diye susuyor, görmezden geliyor ya da istemediğiniz şeyleri kabul ediyorsanız 

Birbirinize bir şey katmadığınızı düşünüyorsanız

Artık konuşmuyorsanız 

Argo-hakaret içeren sözler kullanıyorsanız-maruz kalıyorsanız 

En önemlisi ilişkinizi artık kavga etmeye dahi değer görmüyorsanız..

PEKİ, NE YAPMALIYIM?
Bigem Varol “İlişkinin (+) ve (-) lerini kendinizi iyi hissettiğiniz bir anda yazın. Düzeltilebilecek, düzeltilemeyecek maddelerin fazlalığına bakın.

İlişki de ‘bağımlı mıyım ‘? ‘bağlı mıyım ?’ bu ilişkide yalnız kalmamak için mi duruyorum? Sorularına cevap arayın.

İlişkinin düzelmesini iki tarafta istiyor bu noktada emek veriyor mu? Bu noktada partnerin duruşunu gözlemleyin.

Bazı ilişkiler doğru yöntemlerle kurtulur unutmayın bu konuda kendinizde bu gözü görmüyorsanız bir aile danışmanı, çift terapisinden yardım alın. Huzursuz günler, seneler geçirmek, her gün üzülmek, ağlamak  yerine farkındalığınızı artırın.  

Unutmayın yaşadığınız her noktada, konuda  önemli olan sizsiniz” dedi.