Afet Kapsamına Girecek miyiz?

AK Parti MKYK Üyesi Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Kanal 23 Deprem Özel Canlı Yayınına katılarak deprem ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve Elazığ'ın Afet Bölgesi kapsamına alınması ile ilgili dikkat çeken bir açıklamalar yapmıştı. Bu gayretlerin sonuç vereceğine dair şehirde umutlu bekleyiş sürüyor.

Afet Kapsamına Girecek miyiz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.  Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 33 bine yaklaşırken 2 bin 724 artçı deprem meydana geldi.

Elazığ’ın da aralarında bulunduğu 11 ilimizde ciddi yıkımlar olmakla birlikte halk artçı sarsıntılardan dolayı evlerine girmekten korktuğu için güvenli yapılara ve köylere sığınıp çadırlarda yaşamaya başladı.

ELAZIĞ, AFET KAPSAMINA GİRMEK İSTİYOR

Elazığ dahil 11 ilde yaşanan felaketin ardından 10 ilin hem afet kapsamına hem de OHAL kapsamına  alınmasının çok doğru bir karar olduğuna dikkat çeken Elazığlılar, ilimiz de afet bölgesi kapsamına alınmasını bekliyorlar.

Afet Kapsamına Girecek miyiz?

BULUT: “ELAZIĞ’I AFET BÖLGESİ’NE DAHİL EDECEĞİZ”

Elazığ’ı Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ne dahil etmek için ön görüşmeleri yaptıklarını söyleyen Milletvekili Bulut: “Konuyu ilk başından itibaren ETSO Başkanımızla takip ediyorduk. Birkaç telefon görüşmelerimiz oldu başkanlarımızla. Konunun farkındayız. Burada yapmak istediğimiz Elazığ’ın Genel Hayata Etkili Afet bölgesi ilan edilmesi hususu İnşallah bunu yapacağız. Ön güreşmeleri yaptık. İnşallah bundan muvaffak olacağız vatandaşlarımız rahat olsun. Başkanlarımız, esnafımız haklı. Özellikle Gazi Caddesinde yıkılması gereken yerlerden dolayı bazı dükkanlar kapanmak zorunda kaldı. Bir anlamda Elâzığ’da muhasebeciler o alanda konuşlandığı için ofislerine gidemediler. Bir takım belge düzenlemesinde geç kalındı. Sonuç olarak ben birkaç ön görüşme yaptım, başkanlarımızla ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın özel kalemiyle görüştük. İnşallah Elazığ’ın hiçbir sıkıntısı kalmayacak.”

ELAZIĞ KAMUOYU SABIRSIZLIKLA BEKLİYOR

Milletvekili Metin Bulut’un açıklamalarının ardından ilimizde bulunan siyasi partilerden vatandaşlardan da benzer talepler yükseldi ve  Elazığ’ın Genel Hayata Etkili Afet Bölgesine alınması yönünde açıklamalar yapıldı. 

Afet Kapsamına Girecek miyiz?

EROL: "ELAZIĞ, AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ, ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMALI"

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, 6 Şubat depreminin 10 değil 11 ilde etkili olduğunu, Elazığ’da da yurttaşların günlerdir evlerine giremediğini belirterek, “Mağduriyetlerin olmaması için Elâzığ mutlaka ama mutlaka afet bölgesi ilan edilmeli. Hatta deprem riski olan Bingöl ve Tunceli de afet bölgesi ilan edilmeli. Önleyici tedbirler alınmalı. Eğer bugün önleyici tedbirler alınmış olsaydı ne Maraş ne Adıyaman ne Malatya ne de Hatay bu haldeydi" dedi.

EROL: BU DEPREM 11 İLİ ETKİLEDİ 

Erol,“Bir bölgenin afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili kriter ve kıstas ölüm sayısı ve binalar değildir, risklerdir. Bir dahaki olası depremde ve olmuş depremin etkilerinden kaynaklı risklerdir. Şimdi Elâzığ, riske açık bir yer. Bu deprem 11 ili etkiledi. Elazığ’da günlerdir insanlar evlerine giremiyorlar. Müthiş bir panik içerisindeler. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tespitleri yapıyor, enkaza dönüşebilme riski olan binaları tespit ediyorlar. Bu vatandaşlarımızın sorunlarının giderilmesi ile ilgili o bölgenin de afet bölgesi ilan edilmesi lazım ki bürokratik işlemler hızlı yürüsün. Vatandaşımız hak, mal ve mülkiyet mağduriyetleri giderilsin. Bununla ilgili bir talebimiz oldu.”dedi.

Afet Kapsamına Girecek miyiz?

KAVAKLI: “ELAZIĞ  AFET BÖLGESİ” UYGULAMASINI HAK EDİYOR

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, Elazığ  “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” olmayı hak ediyor dedi. 

Kavaklı sözlerine şöyle devam etti: “Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında başta Malatya olmak üzere tüm illere yardım seferberliği başlatan Elazığlı hemşerilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve kamu kurumlarımız tüm imkanları ile kardeşlerinin yanında olmuştur. Temel ihtiyaç malzemeleri taşıyan binlerce araç yollara dökülmüş, bir kişiyi enkazdan kurtarırım telaşıyla yıkımın yaşandığı illere gitmiştir. 24 Ocak Elazığ depreminin acısını derinden yaşamış ve Kahramanmaraş depreminde de büyük bir fedakârlık göstermiş halkımız teşekkürü hak ediyor.

Bunun yanı sıra depremde etkilenen 10 il OHAL ile genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilmiş, Elazığ bu iller arasında yer almamıştır. 24 Ocak depreminde yorulan binalarımız bu depremde de ciddi etkilenmiş, ticaretin etkili olduğu caddeler tehlikeden dolayı trafiğe kapatılmak zorunda kalınmıştır. İlk belirlemelere göre 228 binamızın ağır hasar aldığı tespit edilmiştir ve bu sayı her geçen gün artacaktır. Kırsalda zarar gören evlerin sayısı azımsanacak sayıda da değildir. 24 Ocak Elazığ depreminden sonra şehirde yapılan TOKİ konutları koruyucu bir görev üstlendiği herkes tarafından malumdur. Ancak eski ve taşıma gücünü büyük bir orada kaybetmiş bina sayımız oldukça fazladır. Bundan dolayı Elazığ, genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilerek konut bakımından güvenli hale getirilmeli ve 24 Ocak Elazığ depreminde tamamlanmamış, Kahramanmaraş depremi ile derinleşmiş yaralarımız sarılmalıdır.”dedi.

YENİDEN REFAH PARTİSİ GENEL MERKEZİNDEN ELAZIĞ’IN TALEBİNE DESTEK

Elazığ’ın afet bölgesi kapsamına alınmasına yönelik bir talep de Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi’nden geldi.

Parti Genel merkezin resmi Twitter   hesabından şu paylaşım yapıldı;  

“Depremde 500’den fazla binanın kullanılamaz hale geldiği, yıkım ve can kayıplarının yaşandığı #Elazığ; “Afet Bölgesi” kapsamının dışında tutulmamalıdır.”

Afet Kapsamına Girecek miyiz?

GÖK: 'ELAZIĞ DA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ'

 İlimizin 24 Ocak 2020' de 6.8 şiddetinde ki depremde 41 kişi vefat ettiğini, deprem anında onlarca bina yıkıldığını ve binlerce hasarlı bina geriye bıraktığını ifade eden YRP MKYK Üyesi Av. İbrahim Gök şunları söyledi:

“Hemen akabinde 27 Aralık 2020' de 5.6 şiddetindeki depremde ise önceki depremde hafif ve orta hasarlı yüzlerce binanın ağır hasar almasıyla vatandaş çetin kış şartlarında çadırlarda ve konteynerlerde yaşamak zorunda kalmıştır yaşadığımız bu iki büyük deprem sonrası halkımız, esnafımız maddi, manevi ve psikolojik anlamda yıpranmış ve tükenme noktasına gelmiştir Kahramanmaras'ta meydana gelen iki yıkıcı deprem nedeniyle 10 il OHAL kapsamına alınmış ama ne yazık ki ciddi derecede etkilenen Elazığ yine kapsam dışı kalmıştır oysa burada da son olarak yapılan ihbarlar neticesinde 228 ağır hasar bina tespit edilmiş, en işlek caddelerinde acil yıkımlar başlamış yüzlerce binanın ise yıkım kararı alınmış ve 2 vatandaşımız ise enkazda hayatını kaybetmiştir.” dedi. 

AV.İBRAHİM GÖK:“ ELAZIĞ BİR MAĞDURİYET BÖLGESİ OLMUŞTUR” 

İbrahim Gök,“Nihayetinde vatandaşlarımız 3 yıldır ciddi olarak maddi, manevi sosyal ve psikolojik anlamda çok zora girmiştir bu travmalardan dolayı ilimizin her anlamda ciddi bir destek alması ve diğer iller gibi ya OHAL kapsamına alınması yada afet bölgesi ilan edilmesi zaruridir elzemdir. Burada da ilimiz dinamikleri olarak başta iktidar Milletvekilleri ve yerel yöneticileri ile STK ve siyasi parti temsilcilerinin kolektif bir şekilde hareket ederek bu hakkın ilimize de tanınması için inisiyatif almaya davet ediyorum. Hatırlayalım! ilimiz Ocak 2020 ve Aralık 2020 depremlerinin ardından gündeme gelen afet bölgesi kapsamına alınması konusunda iktidar milletvekilleri, ilimiz siyasetçilerini ve STK temsilcilerini yasaları bilmemekten kaynaklı cehaletle suçlamış ve devleti tanımamakla itham etmişlerdi dolayısıyla afet bölgesi talepleri milletvekilleri tarafından ciddiye alınmadığı gibi bunu talep edenleri de hainlikle suçlamışlardı. Oysa Rize'de yaşanan sel felaketinden sonra Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir açıklaması olmuştu. “Bakanların ve ilin milletvekillerinin talebi doğrultusunda Rize'yi afet bölgesi ilan ettik.”Demek ki doğal afetlerin olduğu yerlerde o ilin siyasilerinin talepleri ile afet bölgesi ilan edilebiliyormuş.2020 yılında ki depremde ilimize koordinasyon toplantıları için gelen Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu' nun afet bölgesi taleplerini dile getiren STK başkanları ve yerel siyasileri azarladığı da halen hafızalarda tazeliğini korumaktadır. Maalesef iktidarın Elazığ'a yaklaşımı budur ben yaptım oldu siyaseti ile millete tepeden bakan, çalım satan ve çantada keklik görerek hizmet götürsek de götürmesek de nasıl olsa bu millet bize oy vermeye mecbur şımarık tavırlar sergileyerek hizmet noktasında yanlış ve eksik giden işlerin düzeltilmesi ile ilgili taleplerin de karşılanmadığı her konuda Elazığ bir mağduriyet bölgesi olmuştur.”dedi.

BAŞKAN ALAN: 'SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ'

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, yaşanılan deprem faciası ile alakalı bir açıklama yaparak sürecin takipçisi olunacağını vurguladı.
Başkan Alan, açıklamasında: "6 Şubat tarihinde ülkemizde büyük yıkımlara ve acılara sebebiyet veren 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler neticesinde Elazığ’da yüzlerce binada ağır hasar tespit edilmiştir. Bulunduğu konum gereği 10 binlerce depremzedeye ev sahipliği yapan ilimizde birçok üyemizin ve esnafımızın iş yerleri yıkılmaya yüz tutmuş, bir çok vatandaşımız ise evsiz kalmıştır. Elazığ'ın ticari faaliyetlerinin çok yoğun olduğu afet bölgesinde yer alan 10 İlimizde duran ticaret, ilimizde de faaliyetleri durma noktasına getirmiştir. Üyelerimizin afet bölgesinde gerçekleşen ticari faaliyetlerinden ötürü alacağı ödemeler, çekler vs. durması nedeniyle nakit akışından, siparişlerin kesilmesine kadar birçok konuda ciddi problemler oluşturmaktadır.  Bu bağlamda Elazığ’ın ivedilikle Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmesi ve mücbir sebep kapsamına alınması gerekmektedir. Sürekli temas halinde olduğumuz Milletvekilimiz Sn. Metin Bulut'a ve TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu'na konunun gerekliliğini ilettik. Kendileri de süreci yakından takip ettiğini ve gereken müdahalelerin yapıldığını yazılı ve sözlü olarak bildirdi. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak İlgili kurumlara talebimizi yazılı olarak bildirdiğimiz ve Depremin olduğu ilk andan beri defalarca vurguladığımız konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Afet Kapsamına Girecek miyiz?

AV. GÜLAÇ: “AZ SABIR LÜTFEN”

İlimiz Milletvekili Metin Bulut’un resmi görüşmeler sonucu kısa süre sonra ilimiz afet kapsamına alınacağına yönelik girişimlerinin son aşamaya geldiğini ise ilimizin tanınmış hukukçularından ve Ak Parti Milletvekili aday adayı Av. Cengiz Gülaç açıkladı.

Gülaç gün içerisinde sosyal medya hesabından şu bilgileri paylaştı: “Elazığ afet bölgesi ilan ediliyor. Bu deprem çok ama çok büyük. İnanılmaz bir yıkıma sebep oldu. 10 ilde çok fazla ölüm olduğu için acil olarak karar verildi. Elazığ da afet bölgesi kapsamına alınacak. Az sabır lütfen...”

Afet Kapsamına Girecek miyiz?

GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ NE DEMEK, HANGİ DURUMLARDA İLAN EDİLİR?

“Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” tanımı ve kapsamı 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun çerçevesinde belirleniyor.

Meydana gelen veya gelmesi muhtemel olan afetlerin genel hayata etkili olup olmadığına, bu Yönetmelikte belirtilen ölçü ve esaslara dayanarak Çevre ve Şehircilik  Bakanlığınca karar verilir.

Afet Kapsamına Girecek miyiz?

GEREKLİ ŞARTLAR NELER?

a) Afet sebebiyle ölü veya ağır yaralıların bulunması,
b) Tarımürünlerinden en azl/3unun zarar görmüs olması,
c) Büyük ve küçükbaş hayvanın telef olması,
d) O yerde kışların çok şiddetli ve inşaat mevsiminin kısa süreli olması,
e) O yerdeki kamu tesislerinin (Yol, su, elektrik, kanalizasyon v.s.) kullanılamayacak veya çalışamayacak
derecede hasar görmüş olması,
f) Ulaşım imkanlarının çok sınırlı olması,

AVANTAJLARI NE?

Bir yer Afet Bölgesi ilan edildiğinde, orada yaşayanlara sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz götürülüyor. Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenenleri yapmak zorunda kılınıyor.
Yapılardaki hasarı tespit etmek amacıyla gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilebiliyor. Bunun için ilgili bakanlıklar hükümet tarafından Afet Bölgesi'nde görevlendiriliyor.