Adaylar da Kararsız

18 Haziran 2023 tarihinde yapılacak Genel Seçimlere yedi ay gibi bir süre kala siyasi partilerle birlikte milletvekili aday adayı olacak isimlerde herhangi bir çalışma olmaması dikkatlerden kaçmazken bunun en büyük sebebinin seçim sonuçlarının kestirilmemesi olduğu ifade ediliyor

Adaylar da Kararsız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

18 Haziran 2023 seçimlerine yedi  ay gibi kısa süre kalmasına rağmen siyaset kulislerindeki sessizlik ve hareketsizlik dikkatlerden kaçmıyor.

Yapılan anketlerde kararsız seçmenlerin oranı yüzde 25’lere kadar çıkarken, bu  milletvekili aday adayı olacak isimlerde de göze çarpıyor.

Geçmiş seçimlerde bir yıl öncesinden başlayan siyasi hareketliliğin bu seçimlerde görülmemesi, aday adayı olacak isimlerin kendini kamuoyuna anlatmak için sahaya inmemesi, siyasi belirsizlik kadar aday olacak isimlerin kararsızlığı olarak yorumlanıyor.

Adaylar da Kararsız

KARARSIZLIĞIN SEBEBİ NE?

Geçmişten bugüne milletvekili olmak isteyen ve şehrine bu yolla hizmet etmesi hedefi bilinen isimlerle birlikte ismi kulislerde çok yer almasa da kendisi siyaset düşünen isimlerin sessizliğinin asıl sebebinin şehrin siyasi dengelerindeki değişime bağlayan siyasi gözlemciler, bu gerçeğin siyaset düşünen  isimleri daha temkinli davranmaya yönelttiğini  ifade ediyorlar.

TEK KUTUPLU SEÇİM YERİNE ÇOK PARTİLİ SEÇİM

Geçmişte ilimizde Ak Parti’nin oyların ve milletvekilliğinin  önemli bir kısmını alması ve  seçimler öncesi 90 aday adayı olmasına rağmen bu partide şu ana kadar herhangi bir ismin aday adaylığını açıklamadığı gibi bu konuda bir çalışma yapmamasının en önemli sebebi, bu seçimlerde birçok partinin milletvekili çıkarma ihtimalinin olması.

Ak Parti ile birlikte, MHP, İyi Parti, CHP, YRP ve HDP’nin de milletvekili çıkarmaya en yakın partiler olması, milletvekili olmayı düşünen isimlerde tedirginlikle birlikte karamsarlık duygusu oluşturuyor.

Adaylar da Kararsız

SİYASİ KULİSLERDE ADI GEÇENLER

Şimdiye kadar kendileri resmen açıklamasa da mevcut milletvekilleri dışında milletvekilliğine değişik partilerde adı geçen isimler şunlar;

Prof. Dr. Yasemin Açık, Ejder Açıkkapı, Ömer Serdar, Şuay Alpay,  Nüket Küçükel, Ali Özcan, Cihan Telo, Hadi Tunç, Selahattin Çobanoğlu, Faruk Septioğlu, Semih Işıkver, Prof.Dr. Bedri Özer, Prof.Dr. Bilal Çoban, Doç. Dr.Zülfü Biçer, Prof.Dr.Mustafa Kemal Atikeler, İrfan Sönmez,  Prof.Dr. Erol Keleş, Mehmet Gül, İbrahim Gök, Nihat Büyükbaş, Ali Şekerdağ, Yavuz Akın, Abdulkerim Yılmaz, Cuma Telçeken,  Haluk Arslan,  Aziz Dinç, Tahir Öztürk, Abdulkerim Eflatun, Mustafa Gül, Kazım Gökhan Elgin, Mehmet Aktaş, Süleyman Selmanoğlu, Cahit Kıraç, Coşkun Çağlar Duran, Mehmet Baş, Vedat Demirbağ, Yavuz Akın, Süleyman Sosyal, Funda Oğuz,  Ramazan Gürgöze, Süleyman Türker, Oğuzhan Sarı, Yüksel Ercan, Veysel Esen, İrfan Sönmez,  Faruk Septioğlu, Oğuzhan Demir, Abdullah Akın, Mehmet Kangal, Av. Cengiz Gülaç ve bağımsız milletvekili adayı olacaklarını açıklayan Şevket Toraman ve Hamit Erulaş.

Adaylar da Kararsız

VATANDAŞIN DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

Bu isimlerle birlikte partilerin listelerine koyacakları sürpriz isimlerin de olabileceği ifade edilirken, seçmenlerin tek arzu ve talebi ise değişimden yana. Yeni yüz ve isimlerden liste oluşturan partilerin daha şanslı olacağı seçimlerde milletvekili dağılımının  ise 3 partiyi  kapsayacak şekilde olması düşünülüyor.