Aday Patlaması mı?

14 Mayıs 2023 seçimlerine hızla giderken bir hafta öncesine kadar eski seçim heyecanının bu dönem yaşanmadığını ve partilerde bir durgunluk olduğunu ifade ediyorduk ki geçtiğimiz hafta bu tezimiz resmen suya düştü.

Aday Patlaması mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başta Ak Parti olmak üzere birçok siyasi partiden aday adaylığı müracaatı yapıldı.

Bazı adaylar müracaatlarını genel merkeze resmi olarak yaptıktan sonra ilimize gelip bu kararını kamuoyuna duyururken, birçok aday adayı ise il başkanlıklarına giderek müracaatlarını gerçekleştirdiler.

Ak Parti’de müracaatlar Çarşamba günü sona erecek. Bu tarihe kadar müracaat sayısı kaç olur bilemiyoruz ama 2018 seçimlerindeki 74  sayısının oldukça altında kalacağına dair bir öngörümüz var.

Ak Parti aday adayları içerisinde gerçekten donanımlı, birikimli ve şehre önemli katkıları olacak isimler olmakla birlikte sırf  yolunu ve safını belli etmek ve Erdoğan’a güç vermek için bu heyecanı yaşamak isteyen isimler de var.

İyi Parti, müracaatları sadece genel merkezde kabul ediyor.  Bu kapsamda genel merkeze resmi müracaatta bulunan isimler, bu kararlarını Elazığ’da da kamuoyu ve basın huzuruna çıkarak duyurmuş oluyorlar.

İyi Parti’den birçok ismin adaylığı konuşuluyor olsa da Av. İrfan Sönmez, Yüksel Ercan, Prof.Dr. Mustafa Kemal Atikeler ile eski Sivrice Belediye Başkanı Hasan Karabulut’un dışında bir başvuru yok.

Bir dönem İyi Partide öne çıkan iş insanı Abdurrahman Bulut’un genel merkezle görüşmeleri devam ediyor. Önümüzdeki günlerde aday adaylığını açıklaması beklenen Bulut’un  genel merkezde üst düzey görev alması da konuşuluyor. İyi Parti Genel merkezi kulislerinde ise eski bir valinin isminin sıklıkla geçtiğini de söylemiş olalım. Ancak bu ismin şehirde çok da karşılık bulmayacağını da yaptığımız görüşmeler neticesi gördüğümüzü ilave edelim.

MHP’de ise eski İl Başkanı Semih Işıkver, Prof.Dr. Bilal Çoban,  Oğuzhan Demir, Yunus Genç, Hasan Tunç, Ayşegül Selen müracaatlarını gerçekleştirdiler. Bu partide adayın kim olacağının az çok belli olması ve cumhur ittifakıyla ortak liste yapılacak olma söylenti ve ihtimali sebebiyle fazla bir müracaat beklenilmiyor.

CHP’de ise tüm planlar iki milletvekili çıkarılması üzerine kurulu. YSK’nın son açıklamasına göre milletvekili sayısı 1’e düşen Tunceli’de CHP’nin bir milletvekili çıkarma şansı kalmıyor. Zira 2018 seçimlerinde HDP yüzde 51, CHP yüzde 26 oy almış Tunceli’de. Dolayısıyla Tunceli’deki tek milletvekilinin HDP’ye gitmesi sürpriz olmayacak.

Bu gerçekten hareketle mevcut CHP Tunceli milletvekili hemşerimiz Polat Şaroğlu’nun Elazığ birinci sıradan, Gürsel Erol’un ise ikinci sıradan seçimlere girmesi konuşuluyor.

Bu tabloda Gürsel Erol, CHP’nin Elazığ’da iki milletvekili çıkarmayı zorlayacak ancak bu gerçekleşmese de olası millet ittifakı iktidarında bakan olarak yeni kabinede yerini alacak.

Diğer partilerdeki son durumları yarına bırakalım.